Naslovna / Zdravlje

Štitna žlezda je mogući uzrok težeg podnošenja visokih temperatura: Kako sunce utiče na hipertireozu

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 09. 07. 2024.

Najbolje je vežbati rano jutru, jer kasno večernje vežbanje može biti previše stimulativno pre spavanja u smislu lučenja brojnih hormona i dodatno inicirati rad tiroidne žlezde

Štitna žlezda Leto je vreme kada je dobro proveriti hormone štitaste žlezde, ali i neka antitela Foto: Shutterstock

Štitna žlezda (štitatasta žlezda/thyroide gland) pokazuje znake pojačane osetljivosti tokom visokih letnjih temperatura. To se posebno odnosi na osobe sa hipertireozom.

Štitna žlezda i leto: Kada treba proveriti hormone?

Ako je štitna žlezda preaktivna, bićemo skloniji izraženijim simptomima tokom toplijih meseci. Međutim, stručnjaci kažu da ne moramo da trpimo veće neprijatnosti jer postoje koraci koje možemo preduzeti da bismo letnju sezonu učinili podnošljivijom.

Čak iako ste simptome i svoje stanje držali pod kontrolom prethodnih meseci, verovatno je ćete biti netolerantniji na toplotu u odnosu na osobe čija štitasta žlezda funkcioniše adekvatno. Svakako, pravilo je isto i važi za sve, i zdrave i bolesne: ako je vaša netolerancija na toplotu uočljivija nego inače i ako teže podnosite visoke temperature i boravak na toploti nego pre, to može biti pokazatelj da su tiroidni hormoni previsoki.

Takođe bi bilo vredno proveriti nivoe antitela, jer ćete možda imati pojačane napade i intenzivnije simptome ako su problemi sa štitnom žlezdom autoimune prirode. Podrazumeva se pridržavanje režima propisane terapije.

Održavanje simptoma pod kontrolom i štitna žlezda: Vežbanje je prvi korak, uz oprez

Fizička aktivnost je važan deo balansa kada živimo sa preaktivnom štitnom žlezdom. Tokom leta, ključno je da ne odustajemo od vežbanja, ali i da budemo razumni i racionalni u vezi sa visokim temperaturama i odgovorni u organizaciji. To podrazumeva pre svega vežbanje u klimatizovanom prostoru, ako je moguće (teretana). Ako nemate mogućnost da vežbate u klimatizovanom prostoru, izaberite termin kada je temperatura najniža ili najumerenija u toku vrelog dana.

Najbolje je vežbati rano jutru, jer kasno večernje vežbanje može biti previše stimulativno pre spavanja u smislu lučenja brojnih hormona. Praktikujte režim vežbanja nižeg intenziteta.

Nosite laganu, široku odeću

Garderoba koju nosimo može da napravi veliku razliku u regulaciji temperature. Nosite svetlije boje što je više moguće. One odbijaju sunčevu svetlost, dok tamnije boje apsorbuju toplotu i čine da nam je još toplije. Preporučuju se prirodni materijali, kao i garderoba koja nije tesno pripijena uz telo, već šireg kroja. Ona omogućava strujanje vazduha, hladi nas i poboljšava cirkulaciju.

Led i šećer: Prednosti i zamke

Led može biti jedan od naših najboljih prijatelja tokom toplijih meseci. To se odnosi i na osobe sa probleme u radu štitaste žlezde. Postoji nekoliko načina na koje ga možemo koristiti kako bismo olakšali podnošenje vrućina. Pokretni ručni frižideri i dodavanje leda u vodu ili pića je nešto što se svakako preporučuje u umerenim količinama.

Zamrznuta hrana takođe može biti dobar način za rashlađivanje. Smrznuto voće je odličan način da unesete vlakna i antioksidante, a da se pritom malo i rahladimo. Ne preporučuje se preterivanje sa sladoledom, koji može biti prepun šećera. Ako je moguće, pravite sami hladne poslastice sa svežim ili smrznutim voćem.

Led se takođe može primeniti lokalno ako smo pregrejani. Nanesite led (kockice, pakovanja ili pakete smrznutog voća ili povrća) na područja kao što su zglobovi, zadnji deo vrata i stopala. Nikako to nemojte raditi direktno na kožu. Koristite obloge od pamučnih materijala (krpe ili tanje peškire).

Štitna žlezda i režim spavanja

Teško je uveče zaspati kada su „tropske“ noći. Međutim, za osobe koje imaju hipertireozu, dovoljno sna je od velikog značaja. Evo nekih korisnih saveta:

  • istuširajte se pre spavanja mlakom vodom
  • koristite pamučne prekrivače (čaršafe, frotire…)
  • nosite pidžame ili spavaćice od pamučnih materijala
  • rashladite sobu pomoću ventilatora ili klima-uređaja, ali vodite računa o položaju (da ne budu usmereni direktno ka glavi ili telu).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo