Naslovna / Zdravlje

Infarkt uha nastaje nekada iznenada i bez jasnog razloga, zašto je bitno što pre da potražimo stručnu pomoć

Priredio/la: D. T.|15:00 - 11. 07. 2024.

Slabljenje sluha i nagluvost može da bude veoma uznemirujući događaj, poseban problem je što pacijent nekada nema dovoljno vremena da se prilagodi novonastalim promenama

uho U većini slučajeva da oštećenja sluha dolazi kada ušna mast (cerumen) zapuši ušni kanal Foto: Shutterstock

Infarkt uha je stanje koje nekada nastaje iznenada ili se javlja u roku od nekoliko dana. Do infarkta uha može da dođe bez jasnog razloga, ili usled komplikacije postojećeg oboljenja. Bez obira na uzrok, infarkt uha je hitno medicinsko stanje koje zahteva brzu dijagnostiku i lečenje, kako ne bi došlo do trajnog oštećenja sluha, naglašavaju lekari.

Kako dolazi do oštećenja i slabijeg sluha?

U većini slučajeva da oštećenja sluha dolazi kada ušna mast (cerumen) zapuši ušni kanal, ili kada virusna infekcija zahvati ušni živac. Infarkt uha, ipak, može da bude i posledica vaskularnih poremećaja, objašnjavaju lekari. Pored termina infarkt uha, stručnjaci za ovo stanje radije koriste naziv iznenadni senzorneuralni gubitak sluha, koji je posledica oštećenja unutrašnjeg uha ili nervnih puteva koji povezuju unutrašnje uho sa mozgom.

Obično pogađa jedno uvo

Do infarkta uha dolazi uglavnom posle buđenja u jutarnjim satima. Simptomi su različite težine i pojedine osobe primete da slabije čuju tek ako počnu više da koriste uho zahvaćeno promenama, jedna grupa pacijenata primeti glasno „pucketanje“ u uhu pre gubitka sluha.

Infarkt uha obično pogađa samo jedno uvo, a stanje je često praćeno i osećajem punoće u uhu, zujanjem u ušima,  vrtoglavicama. Infekcije, povrede glave, Menierova bolesti, autoimuna oboljenja, problemi sa cirkulacijom, multipla skleroza, upotreba određenih lekova u terapiji karcinoma ili teških infekcija mogu da izazovu infarkt uha.

Stručnjaci navode da je oko 90 odsto slučajeva infarkta uha idiopatske prirode, što znači da je nepoznatog porekla.

Kako se dijagnostikuje i leči?

Dijagnoza se postavlja ORL pregledom, lekar će utvrditi da li je slabiji sluh, na primer, posledica taloženja ušnog voska. Uradiće procenu sluha, a moguće je da će biti potrebne i analize krvi, magnetna rezonanca.

Kortikosteroidi su standardni način lečenja infarkta uha, posebno nepoznatog uzroka. Ovi lekovi mogu da smanje otok i upalu i pomognu u obnavljanju sluha. Lekari preporučuju da se s ovom terapijom počne što ranije, jer duže odlaganje lečenja (2 do 4 nedelje) može da dovede do trajnog gubitka sluha.

U slučaju da je infarkt uha posledica postojeće bolesti biće potrebna dodatna terapija. Moguće je da dođe do izmene postojeće terapije uz lekarski nadzor. U slučaju da nema napretka i da je gubitak sluha ozbiljnije prirode, doktori savetuju primenu slušnih ili kohlearnih implanta za poboljšanje sluha.

Veza između moždanog udara i infarkta uha

Studija iz 2023. godine navodi da infarkt uha može da bude rani simptom ishemijskog moždanog udara. Američka asocijacija za moždani udar objašnjava da je ishemijski moždani udar rezultat blokade unutar krvnog suda i posledica poremećaja moždane funkcije uzrokovana nedovoljnom cirkulacijom, trombozom ili tromboembolijom u moždanom krvnom sudu. Stručnjaci kao faktore rizika izdvajaju povišeni krvni pritisak, dijabetes, masnoće u krvi, konzumaciju alkohola i duvana.

Infarkt uha može da oslabi kvalitet života

Slabljenje sluha i nagluvost može da bude veoma uznemirujući događaj, posebno ako se javi iznenada i bez jasnog razloga. Slabljenje sluha može da ošteti kvalitet života i obeshrabri osobu da učestvuje u društvenim aktivnostima, na kraju da prouzrokuje i psihološke probleme.

Stručnjaci savetuju pacijente da ne odustaju od komunikacije, ma koliko ona bila otežana. Sa osobom koja je doživela infarkt uha trebalo bi da razgovaramo licem u lice, kako bi postojala mogućnost čitanja reči sa usana, ukoliko je moguće u tihoj sredini zaštićenoj od gradske buke. Preporuka je da neke reči napišemo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Elena
14:41, 14. 07. 2024.
Odgovori

Lepo napisano I objasnjeno al ja jos od decembra prosle godine idem od lekara do lekara I onda magnetna zakazana za septembar .To je mnogo vise od 2-4 nedelje.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo