Naslovna / Zdravlje

Inflamatorni bol u leđima može da se iskomplikuje: Šta pomaže da se drži pod kontrolom

Marijana M. Rajić|9:00 - 11. 08. 2024.

Ako imate inflamatorni bol u leđima a morate da podignete nešto teško, neka vam fizioterapeut pokaže tehnike korišćenja drugih mišića (recimo nogu), umesto leđnih

Inflamatorni bol u leđima Osobama koje dugo sede a imaju inflamatorni bol u leđima preporučuju se stolice sa ojačanjem za donji deo leđa i pilates lopte Foto: Shutterstock

Inflamatorni bol u leđima (inflammatory back pain/IBP) obično zahteva upotrebu lekova, najčešće iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). Važno je ne koristiti ih na svoju ruku i u vezi sa količinama i u izboru vrste, jer neadekvatna upotreba ne samo da može da suprimira dejstvo, već i da pogorša bol. Uz još neke savete, ova vrsta bola može se držati pod kontrolom.

Zašto je važno pridržavati se propisane terapije za inflamatorni bol u leđima

– Pridržavanje propisane medicinske terapije je izuzetno važno jer je sa trenutno dostupnim lekovima moguće zaustaviti napredovanje bola i njegovog osnovnog uzroka. Međutim, nepridržavanje može dovesti do gubitka efikasnosti medikamenata i do napredovanja bolesti i simptoma. Progresija može dovesti i do ozbiljnih komplikacija, uključujući deformitete kičme i prelome – kaže dr Mohamad Bittar, reumatolog i docent na University of Tennessee Health Science Center u Memfisu.

Pored pridržavanja terapije koju vam je lekar prepisao, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste držali inflamatorni bol u leđima pod kontrolom:

1. Umerena fizička aktivnost drži pod kontrolom inflamatorni bol u leđima

Za razliku od mehaničkog bola u leđima, obično izazvanog povredama ili traumom, koji se može pogoršati vežbanjem, inflamatorni bol u leđima se najčešće poboljšava nakon umerene i brižljivo odabrane fizičke aktivnosti. Vežbe istezanja su nešto što bi svaka osoba sa ovakvim bolom trebalo da praktikuje nakon što se o načinu vežbanja i intenzitetu upozna sa stručnim licem.

– Ako imate inflamatorni bol u leđima, trebalo bi da ostanete aktivni i redovno praktikujete vežbe za jačanje mišića i istezanje. One će održati kičmu u adekvatnom položaju. Međutim, treba izbegavati vežbe visokog intenziteta koje bi mogle da budu potencijalno štetne za vašu kičmu – savetuje dr Bittar.

2. Vežbe disanja utiču na kapacitet pluća, ali i inflamatorni bol u leđima

Jednostavne vežbe disanja proširuju kapacitet pluća ali i smanjuju bilo koju vrstu inflamacije (upale) vašim zglobovima rebara (zglobovima koji povezuju rebra sa kičmom). Ako vaš inflamatorni bol u leđima dolazi od ankilozirajućeg spondilitisa, što je čest slučaj, upravo ovu zglobovi mogu da budu pogođeni. To bi moglo da ograniči sposobnost grudnog koša da se podiže i spušta dok dišemo, otežavajući pravilno funkcionisanje pluća, posebno tokom napornih aktivnosti.

3. Naučite kako pravilno da podižete teret

Aktivnost je odličan put za kontrolu inflamatornog bola u leđima, ali podizanje teškog tereta nije. Lekar ili fizioterapeut će vam verovatno savetovati da izbegavate pomeranje glomaznih, teških predmeta. Ako morate da podignete nešto teško, neka vam fizioterapeut pokaže tehnike korišćenja drugih mišića, recimo nogu, umesto leđnih.

4. Budite pažljivi dok vozite

Sama vožnja neće pogoršati vaš bol. Međutim, ako doživite nesreću, vaše stanje može povećati rizik od ozbiljnih povreda, uključujući prelome kičme.

– Uvek kažem svojim pacijentima da budu vrlo pažljivi dok voze i da izbegavaju nagle pokrete vrata ili kičme. Bilo koji udarac, lagan ili jak, može dovesti do ozbiljnih problema – upozorava dr Bittar.

Naravno, nesreće se dešavaju, a ako imate inflamatorni bol u leđima možete da preduzmete neke mere opreza. Izbegavajte duže vožnje, pravite pauze sa istezanjem, čim osetite umor ili da vas leđa bole ili vam se spava, napravite dužu pauzu. Duga vožnja pogoršava ukočenost i može da intenzivira bol.

5. Izaberite adekvatan dušek za spavanje

Spavanje na odgovarajućem dušeku neće izlečiti vaš inflamatorni bol u leđima, ali spavanje na dovoljno čvrstom dušeku može biti od pomoći. Doktor Bittar predlaže da pokušate da spavate na stomaku oko 30 minuta svake noći, jer će to „centrirati“ kičmu. Dovoljno kvalitetnog pomoći da se osećate uopšteno bolje. Loš san je povezan sa hroničnim bolom u donjem delu leđa, potvrđuje studija objavljena u julu 2019. godine u jednom skandinavskom časopisu za bol.

6. Sprečite padove u kući i prilagodite toalet

Dr Bittar takođe naglašava važnost prilagođavanja doma kako bismo sprečili padove. Inflamatorni bol u leđima povećava rizik od preloma kičme, pa je izbegavanje padova i povreda ključno, napominje on. Eliminišite „tačke spoticanja,“ kao što su uvijeni uglovi tepiha ili prenatrpane sobe. Budite pažljivi na stepenicama i prilikom ulaska i izlaska iz tuša ili kade. Površine koje se klizaju bilo bi dobro obezbediti specijalnim, neklizajućim materijalima. Dodatak za wc šolju koristan je za osobe koje su operisale kuk, ali i za pacijente sa inflamatornim bolom u leđima, kao i one koji osećaju ozbiljnu ukočenost ili imaju deformitete kičme.

7. Optimizujte položaj ako dugo sedite

Potražite načine da poboljšate svoj položaj na poslu ukoliko on podrazumeva višesatno sedenje. Nekima će biti korisno da naizmenično stoje i sede, uz pauze za istezanje ili kratku laganu šetnju. Pozicioniranje telefona ili ekrana računara i tastature tako da se ne naginjete nad stolom dok radite ili da ne morate da se pružate preko stola da biste dohvatili predmete, može takođe pomoći u smanjenju naprezanja kičme. Preporučuju se stolice sa ojačanjem za donji deo leđa i pilates lopte.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo