Zdravlje

Rak jajnika teško se otkriva: Fokusiranje na ova 4 simptoma olakšava dijagnozu

Zbog nekih simptoma, koji se preklapaju sa drugim bolestima, rak jajnika najčešće se dijagnostikuje u poodmakloj fazi zbog čega se rano otkrivanje tumora jajnika samtra pravim  izazovom

Rak jajnika teško se otkriva i obično se dijagnostikuje kada je tumor već uznapredovao i teško ga je lečiti. Istraživači su dugo verovali da je razlog to što žene prvi put iskuse simptome kada je rak jajnika već poodmakao. Takođe, simptome je teško identifikovati jer su nejasni i slični drugim stanjima.

4 simptoma su ključna za rak jajnika

Međutim, rezultati nove studije smatraju se ohrabrujućim jer je utvrđeno da se rak jajnika može otkriti i u ranim fazama. Studija naučnika iz Velike Britanije bila je usmerena na žene sa četiri specifična simptoma:

  • nadimanje
  • bol u stomaku
  • potrebu da često mokre
  • brz osećaj sitosti.

Rak jajnika je 6. najčešći uzrok smrti od karcinoma u Velikoj Britaniji, na primer. Većina (93 odsto) žena sa dijagnozom raka jajnika u ranoj fazi, prema International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) stadijum I ili II preživi duže od 5 godina u poređenju sa samo 13 procenata  dijagnostikovanih u uznapredovalim stadijumima (stadijum III ili IV). Treba napomenuti da rezultati ispitivanja sprovedeni u UK i SAD nisu pokazali nikakvu korist od skrininga u odnosu na stopu smrtnosti, a sve je više dokaza da simptomi prethode dijagnozi između 3 i 36 meseci.

Zbog preklapanja simptoma dijagnostikovanje tumora jajnika je pravi izazov

Dakle, šta je studija tačno otkrila i zašto je rak jajnika teško uočiti u ranoj fazi? Prema navodima studije, karcinom jajnika ne može da se otkrije putem skrininga za rak grlića materice (Papa test), a ni pregledi karlice nisu previše korisni kao preventivni test. Aktuelne smernice preporučuju da se žene testiraju na rak jajnika ako imaju simptome duže od mesec dana. Ali, mnogi simptomi — kao što su umor, zatvor i promene menstrualnog ciklusa nisu jasni i preklapaju se sa drugim uobičajenim bolestima. Zbog ovoga je rano dijagnostikovanje tumora jajnika pravi izazov.

Ako se rak jajnika ne širi dalje stopa preživljavanja je 92 odsto

Ako je rak i dalje ograničen na prvobitno mesto nastanka (primarni tumor), i nije se dalje širio, petogodišnja stopa preživljavanja je 92 odsto. Ali, istraživanja pokazuju da se više od polovine žena sa dijagnozom raka jajnika prvi put javlja na pregled kada je rak već metastazirao, što znači da se proširio na druge delove tela. Ukoliko se karcinom proširio na obližnje limfne čvorove, stopa preživljavanja se smanjuje na 72 procenata., a ako je rak već metastazirao i proširio se na udaljena mesta u vreme dijagnoze, stopa preživljavanja je samo 31 odsto.

Postoje različiti nalazi o tome da li ranije otkrivanje raka jajnika dovodi do boljih stopa preživljavanja. Na primer, istraživanje u Velikoj Britaniji, koje je obuhvatilo više od 200.000 žena, nije uspelo da smanji smrtnost. Ta studija je analizirala širu sliku, umesto da se oslanja na simptome koje su žene same prijavljivale. Nova studija pokazuje da, ukoliko se od žena traži da obrate pažnju na specifične simptome, to može da dovede do ranije dijagnoze, što znači da lečenje može brže da počne.

Kada se primeti jedan od 4 simptoma žena odmah ulazi u „brzi program“

Između juna 2015. i jula 2022., istraživači su posmatrali 2.596 žena starosti između 16 i 90 godina iz 24 bolnice širom Velike Britanije. Od njih je zatraženo da prate ova četiri simptoma:

  • uporna abdominalna distenzija (žene to često nazivaju nadimanjem)
  • osećaj sitosti ubrzo nakon početka jela i/ili gubitak apetita
  • bol u karlici ili stomaku (koji se može osećati kao loše varenje)
  • potreba za hitnim mokrenjem.

Žene koje su prijavljivale najmanje jedan od ova četiri simptoma odmah su slate na dalje analize, a to znači da su poslate kod ginekologa u roku od dve nedelje. Njih 1.741 su dalje radile testove kao što je test krvi koji je izmerio antigen raka 125 (CA125). Ako je nivo CA125 kod žene bio abnormalan, ona je slata na unutrašnji vaginalni ultrazvuk.

„Brzi program praćenja“ daje više mogućnosti da se rak jajnika otkrije u ranoj fazi

Studija pokazuje da je ovaj proces bolji u otkrivanju raka jajnika od opšteg skrininga žena koje  nemaju simptome. Kod oko 12 procenata žena kod kojih se odmah reagovalo dijagnostikovana je neka vrsta raka jajnika. Ukupno kod 6,8 odsto pacijentkinja koje su ušle u takozvani „brzi program praćenja“ dijagnostikovan je serozni karcinom jajnika visokog stepena. To je najagresivniji oblik raka i odgovoran je za 90 procenata smrtnih slučajeva od raka jajnika.

Od žena sa najagresivnijim oblikom, jedna od četiri je dijagnostikovana kada je rak još bio u ranoj fazi. To je važno jer je omogućilo lečenje najsmrtonosnijeg raka pre nego što se značajno proširio kroz telo. Bilo je nekih obećavajućih znakova u lečenju žena sa agresivnom formom raka. Većina (95 odsto) je operisana, a 3/4 njih (77 procensta) je krenulo na hemoterapiju. Potpuna citoredukcija – što znači da je sav tumor uklonjen, postignuta je kod 6 od 10 žena (61 procenat). Svi ovi rezultati pokazuju da ipak postoje način, odnosno metod ranog testiranja da se „uhvati“ i cilja rak jajnika pre nego što se proširi po telu i metastazira.