Zdravlje

Plak i zubni kamenac: Ovi problemi povezani su sa higijenom zuba, a evo koja je razlika među njima

Iako je loša oralna higijena kriva za oba problema sa zubima, oni imaju i nekoliko ključnih razlika. Od izgleda do načina na koji se formiraju i tretiraju, plak i kamenac se razlikuju

I plak i zubni kamenac su problemi povezani sa dentalnom higijenom koji se razlikuju po procesu stvaranja i mogućnostima lečenja. Plak, lepljivi biofilm koji oblaže zube, može oštetiti zube i desni. Ljudi često misle da su plak, koji počinje da se formira na zubima u roku od nekoliko sati nakon jela, i kamenac, isti dentalni problem. Iako je loša oralna higijena kriva za oba problema sa zubima, oni imaju i nekoliko ključnih razlika. Od izgleda do načina na koji se formiraju i tretiraju, plak i kamenac se razlikuju.

Šta je plak

Plak je mekan, lepljiv biofilm koji se formira na zubima, sastavljen uglavnom od bakterija, pljuvačke i čestica hrane. Ovaj film je bezbojan ili svetložut i razvija se kada bakterije u ustima stupaju u interakciju sa ugljenim hidratima iz slatke ili skrobne hrane. Bakterije metabolišu ove šećere, stvarajući kiseline koje napadaju zubnu gleđ, što dovodi do propadanja zuba i karijesa ako se odmah ne uklone, kaže zubni hirurg dr Sacheev Nanda. Plak počinje da se formira na zubima samo nekoliko sati nakon jela. Najuočljiviji je kada se jezikom pređe preko zuba i oseti neravan ili klizav sloj, posebno nakon konzumiranja slatke hrane.

Šta je zubni kamenac

Zubni kamenac ili samo kamenac, stvrdnuti je oblik zubnog plaka koji se razvija kada se plak ne ukloni sa zuba na odgovarajući način. Vremenom, plak se kombinuje sa mineralima u pljuvački, kao što su kalcijum i fosfat, i kalcifikuje se u kamenac, obično u roku od 24 do 72 sata. Za razliku od plaka, koji je mekan i lepljiv, kamenac je tvrd i hrapav, pa ga je teže ukloniti.

Koje su razlike između plaka i zubnog kamenca

Razumevanje razlika između plaka i kamenca ključno je za održavanje dobrog oralnog zdravlja i sprečavanje ozbiljnijih problema sa zubima. Osobe koje često imaju problem sa plakom sklonije su karijesu, parodontalnoj bolesti i gubitku zuba, navodi se u studiji iz 2011. objavljenoj u The Journal of the American Dental Association.

Ključne razlike između plaka i kamenca su:

1. Izgled

Plak je bezbojni ili svetložuti lepljivi film koji se formira na zubima. Obično se ne vidi osim ako nije obojen hranom. Zubni kamenac je stvrdnuta, žuta ili smeđa naslaga koja se može formirati na zubima i liniji desni. Lako je vidljiva i deluje grubo i tvrdo, kaže dr Nanda.

2. Proces nastanka

Plak se formira kada se bakterije u ustima pomešaju sa slatkom ili skrobnom hranom. Počinje da se razvija samo nekoliko sati nakon jela i može brzo da se nakupi ako se ne ukloni pravilnom oralnom higijenom. Zubni kamenac se formira kada plak nije adekvatno uklonjen. Plak se obično stvrdne u roku od 24 do 72 sata i pretvara se u kamenac.

3. Simptomi i faktori rizika

Simptomi nakupljanja plaka uključuju loš zadah, nejasan osećaj na zubima i potencijalno propadanje zuba. Faktori rizika uključuju lošu oralnu higijenu, ishranu sa visokim sadržajem šećera i suva usta, kaže dr Nanda. Simptomi kamenca uključuju žute ili smeđe naslage na zubima, upalu desni i krvarenje desni. Faktori rizika su neadekvatno uklanjanje plaka, pušenje i dijabetes.

4. Uzroci i posledice

Primarni uzrok plaka je interakcija između čestica hrane, posebno šećera i skroba, i bakterija u ustima. Ako se ne ukloni, plak može dovesti do karijesa i bolesti desni. Kamenac se formira mineralizacijom plaka koji nije uklonjen. Može da izazove ozbiljne probleme sa zubima, kao što je uznapredovalo oboljenje desni (parodontitis), i stvara hrapavu površinu koja olakšava lepljenje novog plaka, pogoršavajući problem.

5. Metode lečenja i uklanjanja

Plak se može efikasno ukloniti redovnim pranjem zuba i korišćenjem konca za zube. Upotreba zubne paste sa fluorom i antibakterijskih tečnosti za ispiranje usta takođe može pomoći u kontroli nagomilavanja plaka. Kamenac se ne može ukloniti redovnim pranjem zuba i korišćenjem konca nakon što se već formira. Zahteva profesionalno čišćenje kod stomatologa, obično kroz proceduru dubinskog čišćenja koja se naziva skaliranje, kaže dr Nanda.

Kako sprečiti nakupljanje plaka

Saveti za sprečavanje nakupljanja plaka:

1. Redovno pranje zuba

Operite zube nakon buđenja i pre spavanja zubnom pastom sa fluorom. Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima i vodite računa da operete sve površine zuba, uključujući liniju desni i kutnjake, svaki put najmanje dva minuta.

2. Pravilno korišćenje konca za zube

Korišćenje konca za zube dobra je navika, jer može ukloniti plak. Takođe pomaže u uklanjanju čestica hrane između zuba i ispod linije desni. Konac za zube može pomoći da se dosegnu područja koja četkica za zube ne može, kaže dr Nanda.

3. Upotreba tečnosti za ispiranje usta

Isperite usta antibakterijskom ili tečnošću za ispiranje usta sa fluorom kako biste smanjili bakterije koje uzrokuju plak. Ove vrste tečnosti za ispiranje usta takođe mogu ojačati zubnu gleđ.

4. Zdrava ishrana

Pokušajte da konzumirate manje slatke i skrobne hrane i pića, jer oni doprinose stvaranju plaka. Umesto toga, jedite uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i celim žitaricama radi zdravlja vaših zuba. Takođe, pijte puno vode tokom dana, posebno posle obroka, kako biste isprali čestice hrane i smanjili nakupljanje plaka.

5. Redovni stomatološki pregledi

Najmanje dva puta godišnje treba otići kod stomatologa radi profesionalnog čišćenja, kao i pregleda. Stomatolozi mogu ukloniti plak i kamenac koji su se nakupili i proveriti da li ima ranih znakova problema sa zubima.

Poštovanjem ovih preventivnih mera možemo efikasno da kontrolišemo nakupljanje plaka i kamenca.