Retko ko ne voli da započne dan pripremom sveže šolje aromatične kafe. Ona može da nam pomogne da se oslobodimo jutarnje pospanosti. Ovo važi i za osobe sa dijabetesom tipa 2. I one mogu da uživaju u kafi kao i drugi, jer je činjenica da kafa, osim kofeina, sadrži određene hemikalije koje mogu imati neke korisne efekte na osobe koje imaju dijabetes.
Da li je kafa za nas dobra
Kafa sadrži mnogo hemikalija, uključujući kofein i polifenole, koje različito utiču na naše telo. Polifenoli su molekuli koji pojačavaju antioksidativna svojstva, a poznato je da se antioksidanti bore protiv slobodnih radikala koji su rezultat oksidativnog stresa u telu. Ovi slobodni radikali mogu svakoga izložiti riziku da dobije hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i raka.
Kafa je bogata antioksidantima koji mogu pomoći u borbi protiv upale i oksidativnog stresa, koji su povezani sa dijabetesom i njegovim komplikacijama, kaže nutricionista Avni Kaul. Pored toga, antioksidanti takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Ljudi sa dijabetesom skloniji su razvoju srčanih bolesti i moždanog udara, a ishrana bogata antioksidantima može pomoći u smanjenju rizika.
Kafa takođe sadrži minerale poput magnezijuma i hroma. Povećanje unosa magnezijuma može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja dijabetesa tipa 2. Uprkos svemu, kafa u poređenju sa drugom hranom ove hranljive materije ima u veoma malim količinama, tako da ne možemo da se oslonimo samo na kafu za dnevni unos vitamina ili minerala.
Prema istraživanju, konzumiranje 3 do 4 šolje kafe svaki dan može pomoći u suzbijanju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. U drugoj studiji iz 2013, ljudi koji su povećali unos kafe za više od 1 šolje dnevno tokom 4 godine imali su 11 procenata manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su se pridržavali uobičajenog unosa kafe.
U ovoj studiji takođe je primećeno da su ljudi koji su smanjili potrošnju kafe za više od 1 šoljice dnevno imali 17 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Uticaj kafe na nivo glukoze i insulina u krvi
Obična kafa možda ne izaziva nagli skok šećera ili nivoa glukoze u krvi. Zbog toga je kafa dobra za ljude sa dijabetesom koji vole crnu kafu. Međutim, prema istraživanju, kofein u kafi može ometati osetljivost na insulin, što je ne čini idealnim izborom za osobe sa dijabetesom.
Međutim, kafa sadrži određena bioaktivna jedinjenja poput hlorogenih kiselina, polifenola, hroma ili magnezijuma koja mogu poboljšati metabolizam glukoze i osetljivost na insulin tako neutrališući efekte kofeina, kaže Kaul.
Dakle, dijabetičari mogu da piju kafu bez kofeina kako bi izvukli maksimalnu korist od njenih drugih komponenti poput antioksidanata i minerala bez rizika od osetljivosti na insulin.
Kafa pre vežbanja
Prema časopisu Colombia Medica Journal, konzumiranje kofeina pre vežbanja može smanjiti nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Dakle, osobe sa dijabetesom mogu da se oslone na kafu pre vežbanja kako bi smanjili rizik od naglih skokova šećera u krvi.
Da li je kofein štetan
Kofein je najaktivniji stimulans u kafi. Prirodno se formira u zrnu kafe i zelenom čaju. Kofein aktivira centralni nervni sistem i generalno povećava mentalnu budnost, ublažava umor i poboljšava fokus.
Koristi kafe mogu biti anulirane ako se konzumira sa velikim količinama šećera, aromatizovanih sirupa ili punomasnih mlečnih proizvoda. Ovi dodaci mogu povećati unos kalorija i negativno uticati na kontrolu šećera u krvi. Važno je da osobe sa dijabetesom prate svoje reakcije na kafu i izbegavaju dodatke kafi, kaže nutricionista Avni Kaul.
– Kofein može privremeno da podigne krvni pritisak, što je zabrinjavajuće za dijabetičare koji često imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti – dodaje ona.