Zdravlje

Šta je pilonidalna cista, zašto nastaje i kako se leči

Priredio/la: S.St.M.

Izbočina na repnoj kosti simptom je pilonidalne ciste (ciste na zadnjici). Može biti bezbolna, ali može izazvati bol i groznicu ako se inficira

Pilonidalna cista (cista na zadnjici) mala je, obično okrugla kesica koja se formira blizu repne kosti na vrhu zadnjice. Ova cista takođe može da sadrži i dlake, ostatke kože, a ponekad čak i gnoj. Cista sama po sebi možda ne izaziva nikakve probleme, ali ako je inficirana, crvena ili otečena, to može biti simptom gnoja. Takođe može otežati sedenje ili savijanje.

Neke osobe mogu biti sklonije pilonidalnim cistama zbog svoje genetike, dok kod drugih to može da bude zbog uraslih dlaka. Trenje zbog uske odeće ili aktivnosti koje uključuju dugo sedenje mogu doprineti ovoj pojavi. Inficirana cista može da se isprazni, ali u ekstremnim slučajevima, može biti potrebna i operacija.

Šta je pilonidalna cista

Pilonidalna cista okrugla je kesasta struktura koja je ispunjena tečnošću ili vazduhom. Nalazi se na vrhu repne kostiBritanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da, iako je većina ovih cista bezopasna i čak nije primetna, inficirana cista može biti veoma bolna. To može izazvati bol i otok na vrhu nabora zadnjice i može rezultirati apscesom. Zbog toga je veoma važno da se pregleda na vreme. Međutim, ako pilonidalna cista nije inficirana, onda može da se sačeka i da se prati, navodi NHS.

Uzroci nastanka pilonidalne ciste

Pilonidalna cista može nastati iz više razloga, a najveći je urasla dlaka. Neki od mogućih uzroka su:

1. Urasla dlaka

Dlake trenjem prodiru u kožu u natalnom rascepu, odnosno pregibu između zadnjica. To može da se desi zbog uske odeće ili čak i zbog prekomernog sedenja. Telo dlake koje se uvuku pod kožu doživljava kao strano telo i pokreće zapaljenski odgovor. Ova upala dovodi do formiranja cistične membrane oko dlake, zarobljavajući je zajedno sa mrtvim ćelijama kože, a ponekad i gnojem. Studija, objavljena u Clinics in Colon and Rectal Surgery, analizirala je 40 uzoraka pilonidalnog sinusa i pronašla „fragmente dlake” u 97,5 odsto njih.

2. Genetika

Genetska predispozicija osobe takođe može izazvati pilonidalne ciste. Studija, objavljena u International Journal of Trichology, navodi da porodična sklonost može izazvati ciste u nekim slučajevima.

3. Anatomija

Struktura natalnog rascepa može uticati na verovatnoću razvoja ciste. Dublji rascep ili specifična struktura repne kosti mogu povećati rizik od zarobljavanja dlaka.

Ko je u većoj opasnosti da dobije pilonidalne ciste

Određene osobe u većem su riziku za dobijanje pilonidalnih cista. Veruje se da su muškarci dva do tri puta skloniji dobijanju pilonidalnih cista nego žene, navodi se u studiji objavljenoj u Annals of Medicine & Surgery. Takođe se javlja između puberteta i 40. godine, pri čemu je prosečna starost između 20 i 35 godina.

Simptomi pilonidalne ciste

Neki vidljivi znaci pilonidalnih cista mogu se uočiti. Pojaviće se izbočina ili otok oko trtične kosti. To područje će biti osetljivo i osetićete bol prilikom sedenja ili savijanja. Takođe možete da imate i druge simptome kao što su groznica, crvenilo i toplota. Međutim, važno je napomenuti da neće sve pilonidalne ciste biti bolne.

Kako lečiti pilonidalne ciste

Neke pilonidalne ciste mogu se lečiti kod kuće, ali su to blagi, bezbolni slučajevi. U slučaju male, neinficirane pilonidalne ciste, lekar bi mogao da preporuči kućnu negu kako bi se rešila nelagodnost i potencijalno sprečila dalja iritacija.

  • Sedeće, sitz kupke sa toplom vodom mogu pomoći u smirivanju područja i podsticanju drenaže eventualnog manjeg pražnjenja. Ove kupke mogu da traju 10-15 minuta, 2-3 puta dnevno.
  • Održavanje dobre higijene je ključno. Nežno očistite područje toplom vodom i blagim sapunom tokom redovnog tuširanja ili kupanja. Izbegavajte grubo trljanje ili iritanse.
  • Nošenje široke odeće koja smanjuje trenje na repnoj kosti može pomoći u smanjenju nelagodnosti.

Međutim, inficirane ili ponavljajuće ciste mogu zahtevati medicinski tretman.

  • Za inficiranu cistu, lekar može obaviti proceduru za dreniranje gnoja i ostataka. Ovo može uključivati pravljenje malog reza i korišćenje pakovanja kako bi područje ostalo otvoreno za drenažu i zarastanje.
  • U nekim slučajevima, u zavisnosti od težine infekcije, antibiotici mogu da budu propisani kako bi se suzbio rast bakterija.

Za rekurentne ciste, postoji opcija laserske hirurgije, široke ekscizije i operacije Limbergovog režnja i mnogih drugih poznatih operacija režnja. Postoje različite hirurške tehnike, a lekar će razgovarati o najprikladnijoj za konkretan slučaj. Neke opcije uključuju sinusektomiju, koja podrazumeva uklanjanje kompletnog zida ciste i sinusnog trakta kako bi se sprečili recidivi. Operacija režnja koristi obližnje zdravo tkivo da pokrije hirurško mesto i smanji rizik od recidiva.

Međutim, rana dijagnoza i lečenje su esencijalni. Traženje medicinske pomoći na prvi znak pilonidalne ciste može pomoći u sprečavanju komplikacija i bržem izlečenju.

Kako sprečiti pojavu pilonidalne ciste

Praktikovanje dobrih higijenskih navika, održavanje zdrave težine i nošenje široke odeće mogu pomoći u smanjenju rizika od pilonidalnih cista. Osim toga, treba na minimum smanjiti zarastanje dlaka, održavati ovo područje čistim i suvim. Međutim, ne postoji garancija za sprečavanje pojave pilonidalne ciste.