Zdravlje

Ako vas tokom noći obliva hladan znoj, jednu stvar treba da znate

Priredio/la: S.St.M.

Žene mogu očekivati fizičke i emocionalne promene tokom menstruacije. U tom periodu čak može da se javi ii noćno znojenje

Menstruacija je period u mesecu kada se sluznica materice (endometrijum) izbacuje putem krvarenja. Tokom menstrualnog krvarenja, koje traje od tri do sedam dana, mogu da se jave bolovi i grčevi u stomaku izazvani kontrakcijama materice, osetljivost ili bol u grudima i nadimanje. Emocionalno može da dođe do promene raspoloženja, osećaja umora ili nedostatka energije. Još jedan simptom koji mnoge žene mogu da dožive jeste noćno znojenje tokom menstruacije.

Koji su uzroci noćnog znojenja tokom menstruacije

Većina uzroka koji doprinose noćnom znojenju tokom menstruacije povezani su sa fluktuacijom hormona, kaže ginekolog dr D. Sangeeta Gomes.

Neki od uobičajenih uzroka su sledeći:

1. Hormonske promene

Nivoi estrogena i progesterona variraju kroz faze menstrualnog ciklusa, i takve promene mogu da poremete mnogo stvari, među kojima je optimalna regulacija temperature u telu. Kada se to dogodi, kod žena izaziva noćno znojenje.

2. Predmenstrualni sindrom (PMS)

Neke žene doživljavaju noćno znojenje kao simptom PMS-a. To je grupa simptoma koji se javljaju kod žena u danima koji prethode menstruaciji i obično traju nekoliko dana nakon početka menstruacije.

3. Prelazak u menopauzu

Kod žena u kasnim 40-im ili ranim 50-im, noćno znojenje može biti povezano sa perimenopauzom ili menopauzom. To je vreme kada nivoi estrogena značajno opadaju, objašnjava dr Gomes.

4. Primarna insuficijencija jajnika

Noćno znojenje tokom menstruacije može biti znak primarne insuficijencije jajnika (POI), stanja u kojem jajnici prestaju da funkcionišu normalno pre 40. godine. Valunzi, bolni seks i noćno znojenje neki su od simptoma POI, navodi National Library of Medicine.

5. Infekcije

Ponekad infekcije ili bolesti koje se podudaraju sa menstrualnim ciklusom mogu izazvati groznicu. Povećanje telesne temperature tokom groznice može dovesti do pojačanog znojenja, posebno tokom noći. Ovo može dovesti do noćnog znojenja kod žena.

6. Hipertireoza

Noćno znojenje tokom menstruacije može biti posledica zdravstvenih stanja kao što su poremećaji štitne žlezde. Na primer, hipertireoza, koja se javlja kada štitna žlezda proizvodi previše hormona štitne žlezde, može izazvati generalizovano pojačano znojenje.

Da li je normalno noćno znojenje tokom menstruacije

Noćno znojenje tokom menstrualnog ciklusa jedno je od uobičajenih iskustava mnogih žena, kaže dr Gomes. Većina žena ima epizode znojenja tokom noći, posebno tokom dana koji prethode menstruaciji. Nemaju baš sve žene ovaj simptom, ali se on smatra normalnim odgovorom na hormonske promene.

Kako upravljati noćnim znojenjem tokom menstruacije

Ako je noćno znojenje povezano sa zdravstvenim stanjem, prvo treba lečiti to osnovno stanje U protivnom, dr Gomes kaže da mogu da pomognu sledeći saveti:

1. Održavajte hladno okruženje za spavanje

Koristite ventilator ili klima uređaj u spavaćoj sobi ako je vruće. Birajte posteljinu od laganih i prozračnih materijala. Takođe možete da se tuširate hladnom vodom pre spavanja. Ovo će smanjiti telesnu temperaturu dok spavate.

2. Odaberite prozračne tkanine

Odeća za spavanje treba da bude napravljena od prozračnih tkanina kao što je pamuk, a ne od sintetičkih koje zadržavaju toplotu blizu kože. Takođe možete nositi široku odeću za spavanje, jer daje prostor i omogućava da vazduh dodiruje vaše telo.

3. Ostanite hidrirani

Ostanite hidrirani tako što ćete tokom dana piti dovoljno vode ili hladnih zdravih napitaka koja će vam pomoći da regulišete telesnu temperaturu. Ali, pre spavanja smanjite unos tečnosti kako biste izbegli prečesto buđenje zbog odlaska u toalet i poremećaj spavanja, kaže dr Gomes.

4. Izbegavajte okidače

Noćno znojenje može biti izazvano i začinjenom hranom, kofeinom, alkoholom, pa ih je bolje izbegavati uveče pre spavanja. Takođe bi bilo dobro da pre odlaska u krevet jedete manje, lagane obroke.

5. Stavite mekanu gel ledenu kesu ispod jastuka

Koristite mekanu gel ledenu kesu koja može da vam pomogne da se izborite sa noćnim znojenjem. Sve što treba da uradite jeste da je držite ispod jastuka pre spavanja. To može da pomogne da se ohladi prostor za spavanje, a kada se probudite usred noći, možete okrenuti jastuk na drugu stranu. To će pomoći da se ohladite.

Noćno znojenje tokom menstruacije može biti uzrokovano hormonima ili zdravstvenim stanjem. Ali, ako se noćno znojenje redovno dešava i izaziva probleme sa spavanjem, posavetujte se sa lekarom.