Zdravlje

Vitamin B12 prepoznat kao potencijalni tretman u prevenciji i lečenju akutnog pankreatitisa

Priredio/la: I. V.

Nova otkrića doprinose sve većem broju dokaza da vitamin B12 može da smanji  težinu akutnog pankreatitisa i predstavljaju čvrst temelj za buduće kliničke primene ovog vitamina u lečenju ovog stanja

Vitamin B12 identifikovan je kao potencijalno terapeutsko sredstvo u prevenciji i lečenju akutnog pankreatitisa, saopštili su istraživači sa dva univerziteta – Sichuan University i Linköping University. Akutni pankreatitis, koji pogađa ljude svih uzrasta, jedan je od vodećih uzroka prijema u bolnicu zbog gastrointestinalnih bolesti. Oko 20 odsto pacijenata razvije umereni ili teški akutni pankreatitis, koji nosi izuzetno visok mortalitet i invaliditet. Čak i kod onih koji se oporave, često slede doživotne komplikacije koje značajno utiču na kvalitet života.

Naučnici istražili odnose između različitih hranljivih materija sa rizikom od pankreatitisa

Do danas, mnoga pitanja u vezi sa optimalnim lečenjem akutnog pankreatitisa ostaju bez odgovora. Što je najvažnije, potrebna su farmakološka sredstva koja mogu da spreče oštećenje pankreasa već u ranoj fazi. Tim naučnika, koji je predvodio dr Chuanwen Fan sa Odeljenja za gastrointestinalnu hirurgiju pri Sichuan University i istraživači sa Odeljenja za biomedicinske i kliničke nauke sa Linköping University, kombinovao je ljudsku genetsku epidemiologiju i laboratorijske životinje kako bi otkrio i potvrdio ulogu vitamina B12 u prevenciji i ublažavanju akutnog pankreatitisa.

Dr Fan je objasnio da je tim naučnika prvo sproveo meta-analizu studija na nivou genoma (GVAS) koristeći najveće genetske skupove podataka za pankreatitis. Zatim su primenili Mendelov pristup randomizacije kako bi istražili odnose između različitih hranljivih materija metabolizma sa jednim ugljenikom i rizika od pankreatitisa.

Analiza pokazala da vitamin B12 smanjuje rizik od razvoja različitih tipova pankreatitisa

Analiza je otkrila da su viši nivoi vitamina B12 u serumu u veoma jakoj vezi sa smanjenim rizikom od razvoja različitih tipova pankreatitisa. Zatim su istraživači utvrdili da li vitamin B12 pokazuje zaštitne i potencijalne terapeutske efekte koristeći eksperimentalne modele pankreatitisa kod posebne grupe miševa, kojima nedostaje ključni gen – CD320, odgovoran za apsorpciju vitamina B12. U studiji su korišćena dva različita modela pankreatitisa – jedan za posmatranje ranih odgovora na povrede pankreasa, a drugi za praćenje patološke progresije akutnog pankreatitisa.

Rezultati su otkrili da vitamin B12 direktno štiti ćelije acinara (grupa ćelija nalik bobici, poput maline) od nekroze tokom ranih faza akutnog pankreatitisa i nakon toga smanjuje infiltraciju T limfocita. Primetno je da veštačko povećanje nivoa B12 u serumu pre i posle indukcije pankreatitisa ne samo da je smanjilo ozbiljnost stanja već je takođe podstaklo regeneraciju tkiva nakon oštećenja pankreasa.

Vitamin B12 može da smanji  težinu akutnog pankreatitisa

Utvrđeno je da vitamin B12 pojačava proizvodnju ATP u tkivu pankreasa, čime se smanjuje nekroza acinarnih ćelija i sprečava napredovanje bolesti. ATP – adenozin trifosfat je izvor energije za upotrebu i skladištenje na ćelijskom nivou. Analiza je pokazala da je dodatak ATP kod miševa sa nedostatkom CD320 gena takođe ublažio oštećenje pankreasa, dodatno podržavajući hipotezu da su zaštitni efekti vitamina B12 rezultat poboljšanog snabdevanja ćelijske energije, a ne regulacije oksidativnog stresa.

– Ova uzbudljiva nova otkrića doprinose sve većem broju dokaza da vitamin B12 može da smanji  težinu akutnog pankreatitisa povećanjem nivoa ATP u tkivu pankreasa, nudeći nove uvide u potencijalne terapijske strategije za ovu bolest. Ova studija postavlja čvrst temelj za buduće kliničke primene vitamin B12 u lečenju akutnog pankreatitisa – zaključili su istraživači.