Naslovna / Zdravlje

Francuski poljubac je odlična gimnastika za srce i mišiće, a za 7 sekundi sagori 12 kalorija

Priredio/la: Lj. R.|11:00 - 14. 02. 2021.

Kad se poljubite u organizmu se pokreću brojni procesi

Da bismo „potrošili“ parče torte morali bismo da se poljubimo 25 puta Foto: Shutetrstock

Poljubac uvek deluje i pokreće neki vid emocionalne reakcije, utiče na stanje svesti i ume da deluje beskrajno magično, zanosno, nežno, strasno, lekovito. Ume da nas ispuni najvećom srećom ili da sruši sve naše snove, uvek deluje u zavisnosti od snage raznovrsnih i višeslojnih emocija, osećanja bliskosti, kao i od stanja veze ili odnosa između osoba koje razmenjuju i dele poljupce.

Jača imunitet i sagoreva kalorije

Bakterije koje razmenjujemo dok se ljubimo podstiču imunološki sistem da proizvodi antitela. Samo tokom jednog poljupca sagore se u proseku dve kalorije. Da bismo „potrošili“ parče torte s jagodama i šlagom morali bismo da se poljubimo 25 puta. U strastvenom poljupcu učestvuje 36 mišića, a krvni pritisak nakratko raste, puls može čak da se udvostruči, a telesna temperatura se povećava za pola stepena Celzijusa.

Čuveni francuski poljubac

Poznate su i lekovite vrednosti poljupca: naučnici tvrde da je ljubljenje dobro za zdravlje, ali i da pozitivno utiče na našu sposobnost suočavanja sa životnim problemima i teškoćama. Ljubljenje nas čini jačim i sigurnijim u postupcima.

Najintrigantniji je svakako „francuski“ – ljubavni poljubac. Pored toga što pruža osećaj bliskosti, predavanja i pripadanja, on je i najpotpuniji čulni stimulans. Ovaj poljubac je i odlična gimnastika za srce i mišiće – budi sva čula, puls se podiže do 150, a za sedam sekundi telo sagori 12 kalorija; usput se aktiviraju čak 36 facijalnih mišića i 40 mišića vrata i glave.

poljubac grafika

Foto: eKlinika

Psihološka moć poljupca

Psiholozi naglašavaju, da poljubac ima više svojih funkcija i značenja, zatim da ponekad deluje lekovito, mistično ili fenomenološki. Naime, poljubac može intimno i duhovno da zbliži dvoje ljudi, više nego seksualni čin. Možda njegovu snagu, značenje ili moć, još ne poznajemo dovoljno.

Primicanje licu drage osobe pred poljubac pomaže našem nosu da bolje proceni kompatibilnost sa tom osobom. Naučnici iz Švajcarske uradili su istraživanje koje je pokazalo da žene preferiraju miris muškaraca čiji je imuni kod zapisan u genima, drugačiji od njihovog. Mešanje gena na taj način stvara potomostvo sa jačim imunim sistemom.

Ljubav je kao droga. Dopamin, neurotransmiter koji je povezan sa osećanjima žudnje i nagrade, pojačano se luči kada doživljavamo nova iskustva, što objašnjava zašto je poljubac sa novom osobom tako uzbudljiv i poseban.

Kod nekih ljudi nagli porast dopamina može da uzrokuje gubitak apetita i poremećaj sna, što su česti simptomi koji se povezuju sa zaljubljenošću. Dopamin se proizvodi u ventralno tegmentalnoj zoni mozga, istoj oblasti na koju utiču i droge koje stvaraju zavisnost.

Kod muškaraca, strasni poljubac može da pospeši proizvodnju hormona oksitocina, koji je odgovoran za zbližavanje i vezivanje, tvrde naučnici iz Pensilvanije.

Držanje za ruke i ljubljenje smanjuje nivo hormona stresa kortizola, a samim tim utiče i na snižavanje krvnog pritiska i optimizaciju imunog sistema.

Čak 80 procenata muškaraca i žena prilikom ljubljenja naginje glavu u desno i to čini instinktivno, čim se približi osobi koju namerava da poljubi. Takve osobe su, prema mišljenju psihologa, emotivne i iskrene.

Poljubac pokreće niz bioloških i psiholoških procesa Foto: Shutterstock

Terapija poljupcem

Poznata je stvar da jedno od najstarijih sredstava za zavođenje – poljubac, pokreće u organizmu veoma složenu hemijsku reakciju koja deluje pozitivno i na dušu i na telo.

Kada se usne dveju osoba spoje u nežnom ili, još bolje, strastvenom poljupcu, u mozgu svake od njih započinje niz složenih bioloških i psihičkih procesa. Posle prvog osećaja zadovoljstva, sledi prijatan efekat analgetika, izazavan pojačanim lučenjem endorfina, supstance koja izaziva euforiju, stvara osećanje blaženstva i ublažava bol. Sve to stimuliše rad nadbubrežnih žlezda, koje tada počinju da luče adrenalin, a zna se da nema boljeg dopinga od onog koji pokreće adrenalinski skok.

Šta znači ženama, a šta muškarcima

Dok kod nekih poljubac predstavlja važan ritual, kod drugih to je uvertira za seks. Psiholozi su raznim studijama potvrsii već opšte prihvaćeno mišljenje da poljubac za ženu ima mnogo veće značenje od muškaraca, ali i za oba pola predstavlja zdravu zivotnu potrebu, ritual i naviku.

Ženi su važni poljupci u svim fazama jedne romantične veze. Preko poljupca žene dobivaju mnogo informacija o svom partneru. Ukoliko im se ne dopadne poljubac partnera, ili pak smatraju da on loše ljubi, ne dolazi do produžetka seksualne igre. Preko poljupca žene prepoznaju i potencijalnog oca svoje dece. Za muškarce, ljubljenje je samo korak koji direktno vodi seksu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo