„Dobar“ HDL holesterol smatra se korisnim za zdravlje, ali se i dovodi u vezu sa povećanim rizikom od ozbiljnog oštećenja oka među osobama starijim od 55 godina, pokazali su rezultati velike opservacione studije, objavljene u British Journal of Ophthalmology.
„Dobar“ holesterol opasniji za oči i vid od „lošeg“
Istraživači navode da je paradoksalno to što „loš“ LDL holesterol, koji se obično smatra štetnim po zdravlje, može da ima manji rizik od glaukoma – stanja koje oštećuje optički nerv, što potencijalno dovodi do nepovratnog gubitka vida ili potpunog slepila, nego „dobar“ HDL holesterol. Zbog toga smatraju da je potrebno preispitati način na koji se leče pacijenti sa visokim nivoom masti u krvi i koji su u riziku od glaukoma.
Predviđa se da će glaukom pogoditi oko 112 miliona ljudi do 2040. godine. Faktori rizika su starost, etnička pripadnost, povećanje očnog pritiska i porodična istorija, objašnjavaju istraživači. Nenormalno visoki nivoi cirkulišućih masti (lipida) u krvotoku povezani su sa očnim stanjima, kao što su makularna degeneracija i dijabetička retinopatija. Nedavno objavljeno istraživanje takođe implicira vezu sa glaukomom, ali je potrebno još istraživanja.
Glaukom razvila određena kategorija ljudi
Kako bi ojačali bazu dokaza, istraživači su koristili 400.229 učesnika starosti od 40 do 69 godina u UK Biobank Study. Svi su popunili upitnik, bili intervjuisani i podvrgnuti standardnim testovima krvi, uključujući i one za merenje masti u krvi. Njihovo zdravlje je praćeno u proseku 14 godina, a za to vreme njih 6.868 (skoro 2 odsto) dobilo je glaukom.
U poređenju sa učesnicima koji nisu razvili glaukom, oni koji jesu bili su uglavnom stariji, nisu pripadali narodima bele boje kože, imali su veći HDL, ali niži LDL, ukupni holesterol i veći odnos struka i kukova (što ukazuje na centralnu gojaznost). Takođe se veruje da su bivši pušači i da su uzimali statine, a imali su veću prevalenciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.
Dobar HDL holesterol smatra se dobrim već 7 decenija, ali visok nivo utiče na razvoj glaukoma
Ali, analiza rezultata testova krvi pokazala je da su viši nivoi „dobrog“ HDL holesterola kod osoba starijih od 55 godina dovedeni u vezu sa povećanim rizikom od glaukoma, dok viši nivoi „lošeg“ LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida nose manji rizik. Oni sa najvišim nivoom HDL holesterola u krvotoku imali su 10 odsto veću verovatnoću da razviju glaukom od onih sa najnižim nivoom, pri čemu je svako povećanje imalo veze sa 5 odsto većim rizikom. Slično tome, učesnici sa najvišim nivoima LDL holesterola i triglicerida imali su 8 i 14 procenata manje šanse da razviju glaukom od onih sa najnižim nivoima. I svako povećanje LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida smanjilo je rizike za 4, 3, odnosno 4 odsto.
Istraživači zaključuju da se HDL holesterol smatra „dobrim holesterolom“ već sedam decenija. Međutim, ova studija pokazuje da njegovi visoki nivoi nisu u doslednoj vezi sa povoljnim prognostičkim ishodom. Nalazi studije, kako ističu, dovode u pitanje postojeće paradigme o ‘dobrom’ i ‘lošem’ holesterolu u vezi sa zdravljem očiju i to bi moglo da podstakne ponovnu procenu strategija kontrole lipida kod pacijenata sa rizikom od glaukoma.