Naslovna / Zdravlje

Dizajniran medicinski uređaj za lečenje opekotina i rana mrežicom od nanovlakana

Priredio/la: I. V.|15:00 - 11. 02. 2021.

Nakon nanošenja nanovlakana pucnjem iz pištolja, na koži se formira neka vrsta mreže direktno na opekotinama. Ona zatvara područje rane, ali omogućava joj da „diše“ kako bi se ubrzao proces zarastanja

Novi uređaj koristi tehniku koja se naziva „elektropredenje“ Foto: eKlinika

Lekari iz Izraela i Evrope predstavili su novo dostignuće na polju lečenja opekotina, hroničnih i hirurških rana. Izraelska kompanija Nanomedic dizajnirala je SpinCare prenosni sistem za rane, odnosno medicinski pištolj koji pravi mreže (slične onim Spajdermenovim) koje imaju ulogu veštačke kože, a kojom se pokrivaju opekotine i rane. Tim stručnjaka nada se da će prozračna „zamena za kožu“ pomoći pacijentima da se oporave bez bolnih promena zavoja.

Pištolj „elektropredenjem“ pravi mrežu od nanovlakana

Prema objašnjenju lekara i profesionalaca Nanomedic kompanije, novi uređaj koristi tehniku koja se naziva „elektropredenje“ a koja podrazumeva upotrebu električne energije za stvaranje nanovlakana iz rastvora. Ovaj uređaj daleko je manji, i mnogo mobilniji od velikih mašina za elektroprediva koje su ranije bile dostupne. Nakon nanošenja nanovlakana pucnjem iz pištolja, na koži se formira neka vrsta mreže direktno na opekotinama, koja zatvara područje rane, ali omogućava joj da „diše“ kako bi se ubrzao proces zarastanja. Najnovija istraživanja ukazuju da bi SpinCare pištolj mogao da bude obećavajuća alternativa ostalim skupljim metodama lečenja.

Medicinski pištolj od nanovlakana pravi „veštačku kožu“ kojom se pokrivaju opekotine i rane Foto: YouTube Nanomedic SpinCare

Providni sloj smanjuje rizik od infekcije i  kontaminacije

Veštačka koža izbačena iz medicinskog pištolja omogućava pacijentima da se kreću i tuširaju, što je inače veoma teško sa tradicionalnim zavojima. Translucentni, providni sloj koji ovaj pištolj proizvodi omogućava lekarima da istraže zarastanje rane odozdo, bez dodirivanja, smanjujući tako rizik od infekcije i unakrsne kontaminacije. Može da se nanosi lako i brzo, čak i na teško dostupne oblasti tela, pruža odlično prijanjanje na sve površine, i veoma lako i bezbolno se skida, odnosno ljušti kako rana zaceljuje. SpinCare pištolj smatra se revoluciornarnim uređajem jer je reč o bezkontaktnoj proceduri, sterilnom procesu rada, veoma je praktičan za nezgode u spoljašnjem okruženju, u slučajevima elementarnih nepogoda, kod kuće, a posebno je zgodan za primenu prilikom lečenja dece.

Najefikasniji na površinskim opekotinama

Zvaničnici Nanomedic kompanije objašnjavaju da cena uređaja varira od zemlje do zemlje, ali, kako kažu, sigurno je isplativija za institucije, u poređenju sa drugim naprednim zavojima za rane koji već postoje na tržištu. Nemačka bolnica ga je, na primer, već koristila za opekotine lica, gde bi veliki zavoji mogli da budu prilično opterećujući i za lekare i za pacijenta. Pištolj je korišćen i u Velikoj Britaniji, za lečenje 5 pacijenata, a po rečima stručnjaka, rezultati su bili pozitivni za površinske opekotine, ali je uređaj malo manje efikasan za duboka oštećenja.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo