Obilno masno jelo i alkoholno piće u većini slučajeva su „okidači“ za upalu pankreasa. Nekada se bolest može javiti samo posle jednog masnijeg ručka, a kada se to desi u težim slučajevima ove bolesti, može doći do oštećenja životno važnih organa kao što su pluća, bubrezi, srce, pa i do smrtnog ishoda. Doktori kažu, da je jak bol izazivan upalom pankreasa (pankreatitis), takvog intenziteta da nekada bude povod pacijentima da zauvek zaborave na velike porcije pečenja i alkohol.
– Dokaz koliko je ova bolest opasna je činjenica da moderna medicina još nije izmislila specifičnu terapiju za akutni pankreatitis, odnosno ne postoji konkretan lek koji će lečiti upalu. Ali, rezultati lečenja u ovoj oblasti su, ipak, poslednjih 20 godina značajno napredovali. Do nedavno smrtnost kod teških oblika iznosila je i do 80 odsto. Danas je to svedeno na deset odsto, zahvaljujući modernim merama lečenja u intenzivnoj nezi i napretku u hirurškim tehnikama koje se primenjuju – kaže za portal eKlinika specijalista opšte hirurgije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Dejan Radenković.
Učestalost pankreatitisa na našim prostorima iznosi oko 15 bolesnika na 100.000 ljudi. Pankreas je veoma aktivna žlezda i tokom 24 sata može da izluči do 2,5 litara „soka“. Ima bitnu ulogu u procesu varenja hrane, zahvaljujući sintezi tri grupe enzima, jednih koji vare masnoće, drugih koji su zaduženi za proteine i trećih – za ugljene hidrate. Ova žlezda praktično razlaže hranu.
Na svu sreću, kada dođe do upale pankreasa, većina pacijenata dobije laku formu bolesti, oko 80 odsto.
– Ostalih 20 odsto bolesnika ima teški oblik upale i kod ove grupe, i pored svih napora lekara, smrtnost iznosi oko 10 odsto – upozorava profesor Radenković.
Akutni pankreatitis je, kako objašnjava naš sagovornik, naglo nastalo zapaljenje žlezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale okolne, a u težim slučajevima i udaljene organe.
– Akutni pankreatitis, po svom toku ima, dva oblika. Laki oblik se odlikuje samo laganom upalom same žlezde i naziva se još i edematozni pankreatitis. Teški oblik karakteriše se nekrozom (razaranjem) pankreasa i okolnih tkiva, a veoma često usled prisustva izlučenih otrovnih materija u krvi, dolazi do oštećenja drugih po život važnih organa kao što su pluća, bubrezi, srce i sistem cirkulacije, jetra i digestivni sistem – objašnjava profesor Dejan Radenković.
Jaki bolovi u trbuhu, iznad pupka, koji se nekada šire u leđa, jedan je od jasnih simptoma akutnog pankreatitisa.
– Pokretač upale može da bude i samo jedan mastan obrok ili prekomerno korišćenje alkohola i kod ljudi koji nikad nisu imali tegobe. Najčešće su to, po konstituciji gojazniji ljudi, skloni masnoj i kaloričnoj ishrani, kao i osobe koje dugi niz godina piju veće količine alkohola. Prvi simptom akutne upale pankreasa je konstantan, jak bol nepoznat pacijentu, tako da većina odmah zatraži pomoć lekara. To je veoma važno, jer svako odlaganje odlaska lekaru može loše da utiče na krajnji ishod lečenja. Za postavljanje dijagnoze je veoma značajno uraditi dobar klinički pregled pacijenta, nakon toga pregled stomaka ultrazvukom i odrediti vrednost pankreasnih enzima (amilaze i lipaze) u krvi – objašnjava profesor Radenković, koji je i predsednik Srpskog pankreasnog kluba i potpredsednik Srpskog udruženja za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju.
U našoj populaciji sitni kamenčići u žučnoj kesici najčešći su razlog u oko 50 odsto slučajeva, nastanka upale pankreasa.
– Pokretanje tih sitnih kamenčića iz same žučne kesice nepohodno je da bi bolest počela. Veoma često se ovo dešava posle obilnog obroka praćenog konzumiranjem alkohola. Kod 20 do 25 odsto slučajeva, uzrok je preterano korišćenje alkoholnih pića. Povišene vrednosti masnoća u krvi su sledeći faktor za nastanak ove bolesti. Pored toga što masni obrok može da dovede do upale pankreasa, zbog povećane količine masti u krvi, takav obrok obično je upotpunjen i većom količinom alkohola. Ovakvo preterivanje može da bude povod koji će pokrenuti mehanizam pokretanja kamenčića iz žučne kesice u glavni žučni vod. Kad se sve ovo uzme u obzir, masni obrok može da bude “okidač” za 70 pa i vise odsto slučajeva upale pankreasa – naglašava profesor Dejan Radenković.
Postoje mnogobrojni testovi i klinički skorovi na osnovu koji se može predvideti tok i ishod akutnog pankreatitisa. Ipak, kako navodi dr Radenković, svaki pacijent je jedinka za sebe.
– Svakog pacijenta lečimo pojedinačno, imajući u vidu razlike u godina, pratećim bolestima, uzroku pankreatitisa, naslednom faktoru. Hirurške intervencije su svedene na najmanju moguću meru. Ali je i daje uloga hirurga nezameljiva, jer se najteže i po život opasne komplikacije ove bolesti jedino hirurški mogu lečiti – ističe sagovornik eKlinike.
Bolest se uvek na početku leči „konzervativnim postupkom“ – što znači bez operacije, a zbog kompleksnosti bolesti u lečenju učestvuje tim lekara različitih specijalnosti. Dr Radenković, naglašava da je pomoć anesteziologa u jedinicama intenzivnog lečenja neophodna, kao i gastroenterologa u raznim interventnim procedurama kao što je endoskopsko otvaranje uliva žučnog puta u dvanaestopalačno crevo. Radiolozi učestvuju u proceni težine upale pankreasa, u određivanju zahvaćenosti okolnih organa upalom, kao u izvođenju interventnih procedura tokom kojih se plasiraju drenažni kateteri u trbuh i tako odstranjuju tečne i gnojne kolekcije. Kod težih slučajeva u lečenje se uključuju nefrolozi, kardiolozi.
– Sve ove lekare Klinički centar ima na jednom mestu 24 sata, a s obzirom na veliki broj pacijenata i konstantnu edukaciju kadrova svih profila, imamo i veliko iskustvo u lečenju ovih bolesnika – ističe profesor Radenković.
Kod lakšeg oblika bolesti izazvanog kamenčićima u žučnoj kesi pristupa laparoskopskom otklanjanju, četiri do pet dana posle prestanka upale. Kod teških oblika treba sačekati mesec do mesec i po dana i potom se takođe laparoskopski odstranjuje žučna kesica, precizira profesor Radenković.
Posle svake upale pankreasa pacijenti su neko vreme na veoma striktnoj dijeti koja podrazumeva zabranu unošenja masne i začinjene hrane, suhomesnatih proizvoda i alkohola.
– Nakon tri meseca postepeno sa uvodi nešto kaloričnija hrana, ali je veoma značajno naglasiti da ovi pacijent do kraja života treba da izbegavaju jake, masne i kalorične obroke. Nisu potrebne nikakve specifične dijete, ali ishrana koja se sastoji od dosta povrća, mesa poput ribe i piletine, u svakom slučaju je mnogo zdravija, ne samo zbog bolesti pankreasa, već sa stanovišta opšteg zdravlja. Ovo apsolutno ne znači da „nikada u životu“ ne treba konzumirati i druge namirnice, ali suština je u umerenoj ishrani. U svakom slučaju, ovi pacijenti, treba da izbegavaju konzumiranje bilo koje vrste alkoholnih pića – naglašava profesor Radenković.
Veoma je važno živeti umereno, koliko god se to mož,e i treba redovno kontrolisati masnoće u krvi (trigliceride i holesterol), savetuje profesor dr Dejan Radenković, koji je znanje sticao u najprestižnijim ustanovama u svetu kao što je Hirurška klinika u Hajdelbergu, kojom poslednjih 20 godina rukovodi najveći ekspert za hirurgiju pankreasa profesor Markus Bihler.
Profesor Dejan Radenković ističe da bolesnici koji imaju kamenčiće u žučnoj kesici, posebno sitne, treba obavezno da se posavetuju sa hirurgom i razmotre potrebu za operativnim zahvatom.
– I, kada postoje masni obroci oni treba da budu umereni, a ne obimni. Kod osoba koje su jednom imale upalu pankreasa usled preteranog konzumiranja alkohola i masne hrane, jak bol i strah su nadam se dovoljan razlog da prestanu sa tim lošim navikama – veruje profesor dr Radenković.