Naslovna / Zdravlje

Paratiroidne žlezde utiču na rast, razvoj, funkcije tela i raspoloženje

Priredio/la: S. M.|17:00 - 12. 12. 2021.

Paratiroidne žlezde deo su endokrinog sistema koje, između ostalog, regulišu i količinu kalcijuma u ​​krvi

Paratiroidne žlezde Paratiroidne žlezde Foto: Shutterstock

Paratiroidne žlezde predstavljaju parne endokrine žlezde smeštene u prednjem delu vrata iza štitne žlezde. Najčešće ih ima četiri, ali broj može da varira od dva do šest. Veličine  zrna pirinča su i imaju izuzetno važnu ulogu u organizmu.

Paratiroidne žlezde deo sistema za regulisanje hormona

Paratiroidne žlezde se sastoje od četiri pojedinačna dela koja su mala i okrugla. Oni su pričvršćeni za zadnji deo štitne žlezde na vratu. Ove žlezde su deo endokrinog sistema koji proizvodi i reguliše hormone koji utiču na naš rast, razvoj, funkciju tela i raspoloženje.

Paratiroidne žlezde oslobađaju PTH

Paratiroidne žlezde regulišu količinu kalcijuma u ​​krvi. Kada je nivo kalcijuma nizak u našem krvotoku, ove žlezde oslobađaju paratiroidni hormon (PTH), koji se snabdeva kalcijumom iz naših kostiju.

Paratiroidne žlezde se uklanjaju kada krv sadrži previše kalcijuma

Uklanjanje paratiroidne žlezde odnosi se na vrstu operacije koja se radi za uklanjanje ovih žlezda. Takođe je poznata kao paratiroidektomija. Ova operacija se može koristiti ako naša krv sadrži previše kalcijuma. Ovo je stanje poznato kao hiperkalcemija.

Šta je hiperkalcemija i zašto nastaje

Hiperkalcemija se javlja kada je nivo kalcijuma u ​​krvi abnormalno visok. Najčešći uzrok hiperkalcemije je prekomerna proizvodnja paratiroidnog hormona u jednoj ili više paratiroidnih žlezda. Ovo je oblik hiperparatiroidizma koji se naziva primarni hiperparatiroidizam. Primarni hiperparatiroidizam je dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Većina osoba sa dijagnozom primarnog hipertireoze starija je od 45 godina.

Stanja zbog kojih je moguće uklanjanje paratiroidnih žlezdi

Možda će uklanjanje paratiroidnih žlezdi biti neophodno u sledećim slučajevima:

  • tumori koji se nazivaju adenomi, koji su najčešće benigni i retko prelaze u rak
  • kancerozni tumori na ili blizu žlezda
  • hiperplazija paratireoidne žlezde (stanje u kome su sve četiri paratiroidne žlezde uvećane)
  • Nivo kalcijuma u ​​krvi može porasti čak i ako je zahvaćena samo jedna žlezda. Samo jedna paratiroidna žlezda je zahvaćena u oko 80 do 85 procenata slučajeva.

Simptomi hiperkalcemije

Simptomi mogu biti nejasni u ranim stadijumima hiperkalcemije. Kako stanje napreduje, možda ćete imati:

  • umor
  • depresiju
  • bolove u mišićima
  • gubitak apetita
  • mučninu
  • povraćanje
  • prekomernu žeđ
  • učestalo mokrenje
  • bol u stomaku
  • zatvor
  • slabost mišića
  • kamen u bubregu
  • prelome kostiju.

Osobama bez simptoma možda je potrebno samo praćenje. Blagi slučajevi se mogu lečiti medicinski. Međutim, ako je hiperkalcemija posledica primarnog hiperparatiroidizma, neophodna je operacija koja uklanja zahvaćenu paratiroidnu žlezdu, odnosno žlezde.

Najozbiljnije posledice hiperkalcemije

Najozbiljnije posledice hiperkalcemije su:

  • insuficijencija bubrega
  • hipertenzija
  • aritmija
  • koronarna arterijska bolest
  • uvećano srce
  • ateroskleroza (arterije sa kalcifikovanim masnim plakovima koji postaju stvrdnuti i nenormalno funkcionišu).

Vrste operacija uklanjanja paratiroidne žlezde

Postoje različiti pristupi lociranju i uklanjanju obolelih paratiroidnih žlezda. U tradicionalnoj metodi, hirurg vizuelno istražuje sve četiri žlezde da vidi koje su bolesne, a koje treba ukloniti. Ovo se zove bilateralno istraživanje vrata.  Hirurg pravi rez u sredini do donjeg dela  vrata. Ponekad će hirurg ukloniti obe žlezde na jednoj strani. Ako imate snimak koji pokazuje samo jednu obolelu žlezdu pre operacije, verovatno ćete imati minimalno invazivnu paratiroidektomiju sa samo vrlo malim rezom (manje od 2cm po dužini).

Radio-vođena paratiroidektomija

U radio vođenoj paratiroidektomiji, hirurg koristi radioaktivni materijal koji će apsorbovati sve četiri paratiroidne žlezde. Specijalna sonda može locirati izvor zračenja iz svake žlezde kako bi se orijentisala i locirala paratiroidne žlezdae. Ako su samo jedna ili dve na istoj strani bolesne,  hirurg treba samo da napravi mali rez da bi uklonio bolesnu žlezdu.

Video-potpomognuta paratireoidektomija (endoskopska paratireoidektomija)

U paratiroidektomiji uz pomoć video zapisa,hirurg koristi malu kameru na endoskopu. Ovim pristupom, hirurg pravi dva ili tri mala reza za endoskop i hirurške instrumente na bočnim stranama vrata i jedan rez iznad grudne kosti.  Minimalno invazivna paratiroidektomija omogućava brži oporavak. Međutim, ako se ne otkriju i uklone sve obolele žlezde, visoki nivoi kalcijuma će se nastaviti i možda će biti potrebna još jedna operacija.

Preostalo tkivo kontroliše nivo kalcijuma

Ljudima sa hiperplazijom paratireoidne žlezde (koja utiče na sve četiri žlezde) obično će biti uklonjene tri i po paratiroidne žlezde. Hirurg će ostaviti preostalo tkivo da kontroliše nivoe kalcijuma u ​​krvi. Međutim, u nekim slučajevima, tkivo paratireoidne žlezde koje će morati da ostane u telu biće uklonjeno iz predela vrata i implantirano na pristupačno mesto, kao što je podlaktica, u slučaju da treba kasnije da se ukloni.

Priprema za operaciju

Moraćete da prestanete da uzimate lekove koji ometaju sposobnost krvi da se zgruša oko nedelju dana pre operacije. Ti lekovi su:

  • aspirin
  • klopidogrel
  • ibuprofen
  • naproksen
  • varfarin.

Anesteziolog će sa vama pregledati vašu medicinsku istoriju i odrediti koji oblik anestezije da koristite. Takođe ćete morati da se uzdržite od hrane i pića pre operacije.

Rizici operacije

Rizici ove operacije prvenstveno uključuju rizike koji su  prisutni i kud bilo koje druge operacije. Prvo, opšta anestezija može izazvati probleme sa disanjem i alergijske ili druge neželjene reakcije na lekove koji se koriste. Kao i druge operacije, mogući su krvarenje i infekcija. Rizici od ove konkretne operacije uključuju povrede štitne žlezde i nerva na vratu koji kontroliše glasne žice. U retkim slučajevima možete imati problema sa disanjem. Oni obično nestaju nekoliko nedelja ili meseci nakon operacije.

Pad nivoa kalcijuma u krvi

Nivo kalcijuma u ​​krvi obično pada nakon ove operacije. Kada nivo kalcijuma u ​​krvi postane prenizak, to se naziva hipokalcemija. Kada se to dogodi, možete osetiti utrnulost ili peckanje u vrhovima prstiju, nožnim prstima ili usnama. Ovo se lako sprečava ili leči suplementima kalcijuma. Takođe možete razmisliti o tome da se obratite iskusnom hirurgu kako biste smanjili faktore rizika.

Oporavak nakon dve sedmice

Možete se vratiti kući istog dana nakon operacije ili provesti noć u bolnici. Obično može biti prisutan očekivani bol ili nelagodnost nakon operacije, kao što je bol u grlu. Većina osoba se može vratiti svojim normalnim aktivnostima u roku od nedelju ili dve, ali to može varirati od osobe do osobe. Kao mera predostrožnosti, nivo kalcijuma u ​​krvi i PTH će se pratiti najmanje šest meseci nakon operacije. Možete uzimati suplemente godinu dana nakon operacije da biste obnovili kosti koje su lišene kalcijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gordana
9:15, 02. 04. 2024.
Odgovori

Hvala na detaljnom i pristupacnom objasnjenju.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo