Naslovna / Zdravlje

Nova istraživanja: Post bi mogao pozitivno da utiče na terapiju raka dojke

Priredio/la: eKlinika|19:07 - 19. 12. 2020.

Periodično gladovanje ili specijalan režim ishrane koji imitira gladovanje, u kombinaciji sa hormonskom terapijom raka dojke, može uticati na smanjenje veličine tumora i povećati njegovu osetljivost prema lekovima

Post Periodično gladovanje može povećati osetljivost tumorskog tkiva dojke na lekove Foto: Shutterstock

Dijeta sa periodima posta ili ona koja post imitira mogla bi da poveća antikancersku aktivnost lekova koji se primenjuju u terapiji karcinoma dojke osetljivog na hormone, sugeriše nedavno objavljena studija.

Više od polovine karcinoma dojke je hormonski zavisno

U Srbiji 29 odsto obolelih i 18,4 odsto umrlih žena od svih malignih tumora ima dijagnozu raka dojke. Oko 70 odsto svih tumora dojke spadaju u tip kancera osetljivog na hormone, tj. onog kod koga postoji prisustvo estrogenskih i/ili progesteronskih receptora.

Kada se ženski polni hormoni vežu za svoje receptore ispoljene u tumorskom tikvu dojke, stimulišu dalji rast ćelija, zbog čega se kod ovog tipa maligniteta, između ostalog, koriste lekovi koji sprečavaju ovaj efekat, antiestrogeni tamoksifen i fluvestrant.

Međunarodni tim predvođen naučnicima sa Univerziteta Južna Kalifornija sproveo je studiju na miševima, kao i dva manja klinička ispitivanja u kome su učestvovale žene sa dijagnostikovanim rakom dojke osetljivim na hormone i terapijom pomenutim lekovima.

Specifična dijeta je dobar dodatak hormonskoj terapiji

,,Naša studija ukazuje da dijeta koja imitira post zajedno za hormonskom terapijom za rak dojke ima potencijal, ne samo da smanji veličinu tumora, već i da preokrene rezistenciju (ne lekove) tumora kod miševa’’, rekao je u saopštenju za medije biolog, Valter Longo, jedan od koautora studije koji je i razvio pomenuti režim ishrane.

U pitanju je specifična dijeta, kada se jednom mesečno tokom pet dana unose tačno određene namirnice, sa značajno manjom kalorijskom vrednošću od preporučene. Na ovaj način se postižu efekti gladovanja, poput autofagije, ćelijskog mehanizma zaduženog za razgrađivanje nepotrebnih ili nefunkcionalnih ćelijskih komponenata.

Za bolje rezultate treba nastaviti istraživanja

Primena ovakve ishrane kod učesnica u studiji dovela je do sličnih metaboličkih promena poput onih kod miševa. U krvi je detektovan pad nivoa insulina, leptina i insulinu sličnog faktora rasta.

Kod miševa su ovakve promene bile povezane sa povećanom antikancerskom aktivnošću lekova i dok su rezultati ispitivanja kod žena koje su učestvovale u studiji obećavajući, za sada nisu dovoljno ubedljivi, te je neophodno dizajnirati i sprovesti obimnija i detaljnija istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo