Naslovna / Zdravlje

Simptomi nedostatka vitamina B6 su neprijatni, a evo kako da ih prepoznate

12:14 - 08. 12. 2020.

Potreban vam je za borbu protiv infekcija, pretvaranje hrane u energiju i pomaže krvi u prenošenju kiseonika u sve delove organizma

vitamin b6 Nedostatak vitamina B6 može da izazove brojne tegobe Foto: Shutterstock

Do ozbiljnih nedostataka vitamina B6 ne dolazi često. Ipak, manjak može da se javi kod starijih osoba jer njihov organizam više ne apsorbuje hranljive materije na odgovarajuć način. Bubrežne bolesti i bolesti koje sprečavaju tanko crevo da apsorbuje hranljive materije takođe mogu biti uzrok manjka vitamina B6, kao i zloupotreba alkohola. Deficit mogu da prouzrokuju i neki lekovi. Ako vam lekar prepisuje novi lek, ne ustručavajte se da ga pitate o njegovom ukupnom dejstvu na vaš organizam, pa i na to kako utiče na nivo vitamina B6.

Naime, vitamin B6 utiče na imunitet, raspoloženje, apetit, san i kognitivne sposobnosti, tako da njegov nedostatak može da poremeti mnoge funkcije u organizmu. Ako osećate ove simptome, preporuka je da proverite nivo ovog vitamina u krvi i obratite se lekaru.

Manjak energije

Ako patite od ozbiljnijeg nedostatka vitamina B6, možete da dobijete anemiju (malokrvnost). Zbog toga možete da osećate umor i slabost.  Manjak drugih vitamina, poput B12 i folata, takođe može da bude uzork manjka crvenih krvnih zrnaca.

Osip i ispucale usne

Znakovi nedostatka B6 mogu da se pojave i na koži, posebno na licu. Manifestuju se kao osip koji se peruta, poznat kao seboreični dermatitis. Osip s vremenom može postati sve vidljiviji, ponekad traje mesecima. Usled nedostatka ovog vitamina, vaše usne, posebno uglovi, postaju suve i ispucale.

Slabiji imunitet

Nedostatak vitamina B6 može da oteža organizmu  da se odupre infekcijama i bolestima. To može da se pretvori u začarani krug. Rak i druge bolesti mogu da iscrpe postojeći B6 u organizmu. Dakle, trebalo bi da unesete dodatni vitamin B6 kroz suplemente.

Utrnule ruke ili noge

Da li vas trnu prsti? Gubite li osećaj u petama, kao da nisu vaše? Uzrok tome može da bude oštećenje perifernih nerava  koji se naziva periferna neuropatija. Nedostatak vitamina B6 može da bude jedna od uzroka ovog problema. On i drugi vitamini iz B grupe, poput B12, neophodni su za održavanje zdravog nervnog sistema.

Jutarnja mučnina

Budućim mamama u ishrani treba više B6 nego bilo kome drugom. Ako imate mučnine ili povraćate (i to ne samo ujutru), dodatak B6 može da vam olakša tegobe. Ali trebalo bi da ga uzimate samo uz savet lekara.

Zbunjenost, zaboravnost

Vitamin B6 pomaže u regulisanju vašeg raspoloženja i pamćenja. Ako primetite da se osećate zbunjeno ili tužno, naročito ako ste stariji, razlog bi mogao biti nedostatak ovog vitamina. Veća je šansa da postanete depresivni nakon moždanog udara, preloma kuka ili druge velike bolesti. B6 ponekad deluje zajedno sa ostalim vitaminima B grupe.

Rizik od karcinoma

Nizak nivo B6 može da bude povezan sa pojavom malignih bolesti, ali straživači još ne znaju tačno zašto. Studije su povezale nedostatak B6 sa karcinomom želuca i jednjaka. Nedostatak vitamina takođe može povećati verovatnoću obolevanja od karcinoma steroidnih hormona, poput karcinoma dojke i prostate.

Koliko nam dnevno treba vitamina B6?

Količina B6 koja vam je potrebna svakog dana uglavnom zavisi od vašeg uzrasta. Bebama od sedam do 12 meseci potrebno je 0,3 miligrama dnevno, a potrebe sa uzrastom rastu. Ako ste stariji od 50 godina, treba vam najmanje pet puta više- 1,7 miligrama dnevno.

vitamin B6

Namirnice bogate vitaminom B6 Foto: Shutterstock

Izvor B6 su proteini, voće, povrće

Sav B6 koji vam je potreban možete lako da dobijete iz hrane. Živina, govedina i riba su među najprikladnijim izvorima. Samo 85 grama tunjevine sadrži gotovo polovinu dnevnih potreba. Ista količina lososa će vam obezbediti 30, a  piletine 25 odsto dnevnih potreba vitamina B6.  Škrobno povrće poput krompira i kukuruza sadrže ovaj vitamin, kao i voće (osim citrusa poput pomorandže i grejpa). Jedna šolja leblebija, zvanog garbanzo pasulj, obezbediće polovinu dnevnih potreba B6.

Pomažu li suplementi?

Ako ne možete da unesete dovoljno B6 kroz hranu, dodaci mogu da nadomeste nedostatak. Većina multivitamina sadrži B6, ali ga možete uzimati i odvojeno. Recite svom lekaru ukoliko uzimate neku redovnu terapiju lekovima ili uzimate druge suplemente. I polako. Uzimanje prevelikih doza B6 može da ima kontraefekte kao što su oštećenje nerava, mučnina, gastritis. Sigurno dnevno ograničenje za odrasle je manje od 100 miligrama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo