Naslovna / Zdravlje

Bol u dojkama ili mastalgija uglavnom je posledica hormonskih promena

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 02. 03. 2022.

Mastalgija ili bol u dojkama ponekad može da bude  toliko intenzivan da uska odeća ili bilo kakav dodir mogu da počnu da smetaju

bol u dojkama Mastalgija je najčešće posledica hormonskih reakcija Foto: Shutterstock

Bol u dojkama poznat je i kao mastalgija. Javlja se često, a postoje dve vrste, ciklični i neciklični bol. Mnoge žene su u strahu kada osete bol u dojkama i odmah pomisle na najgori ishod. Mastalgija je najčešće posledica hormonskih reakcija, ali se oprez u smislu samopregleda i redovnih pregleda dojki, svakako preporučuje.

Bol u dojkama povezan je sa menstrualnim ciklusom

Ciklični bol u dojkama je u najvećem broju slučajeva povezan sa menstrualim ciklusom i hormonskim statusom. Neciklični bol može da se javi iz same dojke, ali i nekog drugog mesta, kao što su obližnji mišići ili zglobovi. Njegov intenzitet može da se kreće u rasponu od povremene manje nelagodnosti, do ozbiljnih ograničenja i remećenja svakodnevnog  funkcionisanja. Iako obično za posledicu ima strah i uznemirenost, bol u dojkama je retko povezan sa karcinomom dojke. Ne treba ga smatrati simptomom ove bolesti , ali ako postoje i neke druge promene, obavezno se javite lekaru.

Ciklični bol u dojkama

Najčešće, ciklična mastalgija je hormonskog porekla. Kod nekih žena bol u dojkama počinje u vreme ovulacije, a može da se nastavi do početka menstrualnog ciklusa. Može biti skoro neprimetan i javiti se kao blago pulsiranje. Međutim, ponekad je toliko intenzivan da će vam smetati i uska odeća ili bilo kakav dodir. Takođe, može biti prisutan samo u jednoj dojci i širiti se ka predelu pazuha. Moguće je i da u toku nekoliko meseci, prateći pojavu bola i menstrualni ciklus, uočite očiglednu vezu.

Jedna studija je pokazala da neke žene sa ovakvim simptomima imaju manje progesterona nego estrogena u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Druge studije otkrile su da abnormalnost u nivou prolaktina može da isprovocira bol u dojkama. Hormoni takođe mogu da utiču na ciklični bol i njegov intenzitet ako ste izloženi stresu. Glavna nedoumica naučnika odnosi se na to što bi hormonski bol trebalo da se pojavi u obe dojke, a to uglavnom nije slučaj.

Kako se leči ciklična mastalgija

Lečenje cikličnog bola u dojkama zavisi od njegovog intenziteta, samih simptoma, starosti i opšteg zdravlja. Lekari mogu da preporuče:

U ovu terapiju spadaju:

  • kontraceptivne pilule
  • bromokriptin (blokira prolaktin u hipotalamusu)
  • danazol (muški hormon)
  • hormoni štitne žlezde
  • tamoksifen (blokator estrogena)

Dodatni hormoni i blokatori hormona mogu da izazovu neželjene efekte, pa je zbog toga sa lekarom neophodno razgovarati o rizicima i prednostima takvog lečenja.

Neciklični bol u dojkama je prilično neuobičajen

Neciklični bol u dojkama je prilično neuobičajen jer se oseća drugačije od ciklične mastalgije i ne varira u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. Generalno, bol je prisutan sve vreme i nalazi se na samo jednoj, određenoj lokaciji. Jedan od uzroka necikličnog bola u dojkama može biti trauma ili udarac u dojku. Još jedan od uzroka može da bude artritični bol u grudnoj šupljini i vratu, koji se širi i prenosi na samu dojku.

Lečenje neciklične mastalgije

Teže je, kažu stručnjaci, pronaći efikasan lek za neciklični bol, prvenstveno zbog toga što se uglavnom teže definiše samo kritično mesto koje izaziva bol. Pored toga, uzrok nije hormonski disbalans. Kao i kod ciklične mastalgije, lečenje zavisi od ozbiljnosti i intenziteta simptoma, starosti i opšteg zdravlja. Uz pregled, lekar će verovatno predložiti mamografiju. U nekim slučajevima je potrebna i biopsija. Ako se utvrdi da je bol uzrokovan nekom cistom, biće aspirirana i tečni sadržaj uklonjen. U zavisnosti od toga gde počinje bol, moguće je da ćete dobiti lekove protiv bolova, antiinflamatorne medikamente, i savet da stavljate obloge.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zorica Stojkov
18:15, 03. 03. 2022.
Odgovori

Mnogo mi je pomogao ovaj vas sadrzaj koji sam procitala…bila sam skepticna pomalo oko takvog stanja ali sada mi je mnogo lakse.sve ste to tako lepo objasnili.hvala.ovakve informacije mnogo su korisne

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo