Naslovna / Zdravlje

Ćelije majčinog mleka mogle bi da otkriju da li će se pojaviti karcinom dojke

Priredio/la: D. T.|9:00 - 20. 02. 2022.

Do sada se mislilo da ćelije iz majčinog mleka izumiru, ali nedavna studija je otkrila da su one ipak žive i da ih je moguće izolovati i proučavati

Ćelije majčinog mleka Ćelije dojke iz mleka mogle bi da otkriju da li je žena u povećanom riziku da dobije rak dojke Foto: Shutterstock

Ćelije majčinog mleka mogle bi da otkriju da li je žena u povećanom riziku da dobije rak dojke. Do sada se mislilo da ćelije iz mleka izumiru, ali nedavna studija je otkrila da su ove ćelije žive i da ih je moguće izolovati i proučavati. Genetska analiza otkrila je dve populacije ćelija odgovorne za izlučivanje ljudskog mleka, dok se ranije smatralo da postoji samo jedna, kao kod miševa.

Ćelije dojke mogu da pruže uvid u proces nastanka raka

Buduće studije ćelija iz mleka mogle bi da pruže uvid u proces nastanka raka dojke i otkriju zaštitnu ulogu dojenja. Poznato je od ranije da dojenje može zaštititi ženu od raka dojke, ali nije do kraja jasno šta je u osnovi ovog mehanizma. Studije na miševima navode da bi u osnovi svega mogle biti promene u tkivu dojke koje se javljaju tokom dojenja. Stručnjaci naglašavaju da su ovaka istraživanja veoma komplikovana i teška, jer bi donatori tkiva dojke morale biti žene u laktaciji.

Zaštitna uloga dojenja

Neke od ćelija sa površine mlečnih žlezda dospevaju dojenjem u majčino mleko. Nedavna studija tima farmakologa sa Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute u Kembridžu pokazala je da su ćelije iz humanog mleka žive i da ih je moguće izolovati. U radu objavljenom u časopisu u Nature Communications prvi put su analizirane ove ćelije. Dr Karis Betts, koja se bavi proučavanjem tumora, kaže da trenutna istraživanja navode vezu između dojenja i smanjenog rizika od raka dojke.

Nije do kraja jasno kako dojenje štiti od različitih oblika karcinoma dojke. Smatra se da hormonalne promene, uticaj na ovulaciju i promene ćelija unutar dojki mogu imati tu ulogu – objašnjava dr Betts i navodi da je ovo istraživanje u ranoj fazi i da pokazuje razliku u tipu ćelija koje su prisutne tokom laktacije i perioda kada žena ne doji.

Epigenetske promene

Kako bi utvrdili na koji način dolazi do genskih promena kod žena koje doje, istraživači su izolovali ćelije dojke iz mleka doniranog od devet žena i uradili analizu gena. Sve ove žene su dojile decu manje od jedne godine. Ćelije su upoređene sa doniranim ćelijama iz tkiva grudi žena koje su se podvrgle estetskoj operaciji umanjenja grudi. Jednoćelijsko sekvenciranje RNK ukazalo je da postoje geni koji povećavaju svoju ekspresiju tokom laktacije. Ovi geni se dovode u vezu sa metabolizmom, transferom cinka, sekrecijom i imunološkim odgovorom. Otkrivene su i dve različite populacije ćelija, koje su odgovorne za stvaranje majčinog mleka.

Ćelije majčinog mleka „treniraju“ imuni sistem

Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da jedna od ovih grupa ćelija ima visok nivo ekspresije gena odgovornih za imuni odgovor. Samo ovo otkriće postavilo je pitanje zašto su ćelije dojke uopšte pronađene u ljudskom mleku? Istraživači smatraju da bi uloga ovih ćelija mogla biti da „trenira“ imuni sistem bebe.

– Verujem da ćemo proučavanjem ćelija dojki iz mleka moći da odgovorimo na neka od najosnovnijih pitanja o funkciji mlečne žlezde, kao što su kako tačno nastaje mleko, zašto neke žene nemaju dovoljne količine mleka i kako se to može poboljšati – rekla je dr Alecia Jane Tvigger, iz tima naučnika iz Kembridža.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo