Naslovna / Zdravlje

Operacija na otvorenom srcu – kada ga je neophodno zaustaviti

Priredio/la: D. T.|19:00 - 04. 04. 2022.

Ova vrsta operacije je, kako kažu hirurzi, pouzdana, ali lekar će je preporučiti samo ako utvrdi da je pacijent spreman da je podnese

srce Hirurzi danas nastoje da većinu operacija urade malim rezovima Foto; Shutterstock

Operacija na otvorenom srcu je hirurški način lečenja srčanih problema. Zahvat se može uraditi kroz različite vrste rezova, a najčešće se pristupa medijalnoj sternotomiji – uzdužnim rezom kroz sredinu grudne kosti. Kako bi operacija mogla da se uradi srce se prvo zaustavi i isprazni od krvi.

Funkciju srca i pluća preuzima mašina

Ova vrsta operacije je, kako kažu hirurzi, pouzdana, ali lekar će je preporučiti samo ako utvrdi da je pacijent spreman da je podnese. Tokom operacije na otvorenom srcu funkciju srca i pluća preuzima mašina srce – pluća održavajući tokom operacije vantelesni krvotok. Posle operacije grudna kost se zatvara trajnim čeličnim šavovima. Hirurzi danas nastoje da većinu operacija urade malim rezovima, ali moguće je da će operacija na otvorenom srcu biti potrebna osobama koje pate od aritmija, naslednih srčanih mana, koronarne arterijske bolesti.

Kako se poboljšava dotok krvi u srce?

Postupak se primenjuje i kod otkazivanja srca, bolesti srčanih zalistaka i aneurizme torakalne aorte. Najčešće vrste operacije na otvorenom srcu je hirurška revaskularizacija miokarda, bajpas hirurgija s ciljem da se poboljšava dotok krvi u srce. Na ovaj način se leče bolesti koronarnih arterija. Hirurg koristi funkcionalnu venu ili arteriju iz drugog dela tela kako bi se poboljšao protok krvi u srčani mišić.

TAVI bez otvaranja grudnog koša

Rekonstrukcija ili zamena aortnog zaliska. Hirurg uklanja suženi zalistak i zamenjuje ga mehaničkim metalnim ili biološkim zaliskom. Ova operacija se ne ora raditi na otvorenom srcu moguća je i transkateterska zamena aortnog zaliska, ili TAVI, bez otvaranja grudnog koša. Zalistak se postavlja na balon kateter koji se ubacuje preko arterije u preponi do srca. Kateter se ubacuje u telo pacijenta kroz femoralnu arteriju u preponama ili malim rezom u grudnom košu.

U slučaju aritmije (nepravilnog srčanog ritma) hirurg će ugraditi pejsmejker koji će kontrolisati rad srca. Na grudnom košu pacijenta, ispod ključne kosti, ugrađuje se pejsmejker, veličine kutije šibica. Tanka sonda pejsmejkera se ugura kroz gornju venu do srčanih šupljina.
Nekada je potrebna i transplantacija srca, kada pacijent dobija srce odgovarajućeg donora.

Lekovi koji zaustavljaju rad srca

Operacija na otvorenom srcu češće se primenjuje kada srce ne kuca, i kada funkcije srca i pluća obavlja mašina. Manje uobičajena je operacija bez pumpe i radi se kod bajpas hirurgije. Tokom operacije hirurg će pratiti određenu proceduru, koja zavisi od stanja pacijenta.

Prvo se pravi dugački rez na grudima, grudna kost se seče i širi se grudni koš, funkciju srca i pluća preuzima mašina za vantelseni krvotok, a pacijent dobija lekove koji zaustavljaju rad srca. Potom se pristupa operativnom zahvatu, posle čega se uspostavlja protok krvi u srce i pacijent skida sa mašine, rez se zatvara na grudnoj kosti i posle na koži.

Oporavak

Posle operacije pacijent se prebace na odeljenje intenzivne nege gde se nastavlja praćenje stanja. Oporavak je individualan. Posle operacije na kratko vreme pacijent neće moći da jede i pije. Pacijent dobija i uputstvo kako da neguje ožiljak i na šta da obrati pažnju, kako da otkrije razliku između neke nepravilnosti i postoperativnih simptoma.

Nakon operacije pacijenti obično osećaju bol u mišićima, javlja se otok grudnog koša, neki pacijenti pate od nesanice, zatora, promene raspoloženja, depresije, pojavljuju se modrice. Vreme oporavka traje 6 do 12 nedelja. Tokom tog perioda pacijent ne sme da diže teret, niti u prvih 6 sedmica da vozi kola bez konsultacije sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milica
21:53, 04. 04. 2022.
Odgovori

Suprug je imao operaciju na otvorenom srcu,3 bajpasa I vestacki zalistak aorta,septembra 2019,zbog korone doslo je do odlaganja ugradnje defibliratora,a preminuo 15 maja 2021,sve je odradjeno na institutu Dedinje,ali se tuzno zavrsilo,imao je bolove u levoj nozi prone ali nije hteo kod lekara,pitam se zasto je preminuo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo