Zdravlje

Veštački zaslađivači mogu da povećaju rizik od nastanka karcinoma, ističu francuski naučnici

Priredio/la: I. V.

Studija istraživača iz Francuske navodi da je veći rizik od razvoja karcinoma posebno primećen kod osoba koje su koristile dve vrste zaslađivača

Veštački zaslađivači, koji se široko koriste u dijetalnim bezalkoholnim pićima, prema novom istraživanju objavljenom u magazinu PLOS Medicine, povezani su sa rizikom od nastanka karcinoma. Zaslađivači su svakodnevni deo ishrane miliona ljudi, posebno onih koji konzumiraju dijetalne napitke kako bi sprečili gojenje uzrokovano viškom šećera u ishrani. U cilju procene rizika od razvoja raka usled korišćenja veštačkih zaslađivača, istraživači su analizirali podatke više od 100.000 ljudi u Francuskoj – način njihove ishrane, način života i istoriju bolesti, i to u intervalu između 2009-2021, a ova analiza ujedno je bila i deo NutriNet-Sante studije.

Veštački zaslađivači najčešće se unose kroz bezalkoholna pića

Od 103.000 učesnika, 79 odsto su bile žene, a 37 procenata je konzumiralo veštačke zaslađivače. Bezalkoholna pića činila su više od polovine konzumiranih veštačkih zaslađivača. Daljom analizom upoređivana je potrošnja veštačkih zaslađivača sa stopom pojave raka, uz prilagođavanje i drugih varijabli, kao što su pušenje, loša ishrana, starost i fizička aktivnost. Učesnici istraživanja koji su konzumirali najveću količinu zaslađivača imali su za 13 odsto povećan rizik od pojave karcinoma u poređenju sa onima koji ih nisu konzumirali, otkrili su naučnici sa francuskog instituta INSERM. Studija navodi i da je veći rizik od raka posebno primećen kod osoba koje su koristile zaslađivače aspartam i kalijum acesulfam – inače, oba se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući Coke Zero. Takođe, uočeni su veći rizici za razvoj raka dojke i karcinome koji su tesnoj vezi sa gojaznošću.

Nisu svi zaslađivači isti, neki imaju i zdravstvene prednosti

Naučnici dodaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati ove studije, jer, na primer, američki National Cancer Institute i britanski Cancer Research navode da zaslađivači ne izazivaju rak, a za upotrebu ih je odobrila Evropska agencija za bezbednost hrane.
– Odnos između konzumacije veštačkih zaslađivača i rizika od pojave raka je kontroverzan, i seže još do 1970. kada je (zaslađivač) ciklamat bio zabranjen, jer je doveden u vezu sa razvojem karcinoma bešike kod pacova. Ali, nikada se nije pokazalo da je to slučaj i kod ljudi – podsetio je stručnjak za biomedicinu James Brown sa britanskog Aston University.

Nisu su svi veštački zaslađivači isti

Sve u svemu, naučnici ne ohrabruju potrošače da konzumiraju bezalkoholna slatka pića s obzirom na to da je NutriNet-Sante studija iz 2019. pokazala da su veštački zaslađivači povezani sa većim rizikom od razvoja nekoliko vrsta raka. Takođe, podsećaju da nisu svi zaslađivači isti, a neki, kao što je stevija, pokazuju i izvesne zdravstvene prednosti, pa „i dalje verovatno mogu da budu koristan alat, koji može da pomogne u procesu smanjenja telesne težine, kada se ne konzumira šećer, već se koristi pravi zaslađivač.