Naslovna / Zdravlje

Nedostatak vitamina D može da dovede do niza komplikacija

Priredio/la: O. M.|12:00 - 03. 05. 2022.

Ako imate nizak nivo ovog vitamina u organizmu možda ga ne unosite dovoljno kroz hranu, pa bi bilo dobro da ga nadoknadite upotrebom suplemenata ili većem i češćem izlaganju sunčevoj svetlosti

vitaminD Nedostatak vitamina D može da dovede do slabijeg imuniteta, a redovan unos ovog vitamina da ublaži simptome mnogih bolesti Foto: Canva

Umor, bolovi u zglobovima, osteoporoza, grčevi u mišićima i nagle promene raspoloženja samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na nedostatak vitamina D. U nekoliko studija dokazano je da je niski nivo “sunčevog vitamina” usko povezan sa skraćenim životnim vekom i verovatnoćom razvoja bolesti srca, dijabetesa, karcinoma, depresivnim stanjima, kao i infekcijama.

Naučnici su u istraživanjima sve bliži tome da utvrde da su blagodeti D vitamina neprocenjive za ljudsko zdravlje i da su od velike koristi kod ublaživanja simptoma mnogih bolesti, od kojih su neke i veoma teške.

Zašto je vitamin D neophodan

Stručnjaci nisu sigurni da li nedostatak vitamina dovodi do depresije, ali neka istraživanja su u toku kako bi se videlo da li podizanje nivoa vitamina D može pomoći kod ublaživanja simptoma depresije  i poboljšati raspoloženje. Ovo je samo jedno u nizu istraživanja o ovom vitaminu.

Naučnici su došli do saznanja, čiju potvrdu traže i novim istraživanjima, da vitamin D može da leči ili čak spreči da se zarazimo  nekim virusima.  Jedna studija je pokazala da je uzimanje kapi vitamina D u zimskom periodu pomoglo u smanjenju broja školske dece koja su dobila grip. Dovoljne količine ovog vitamina važan su deo zdravog imunološkog sistema. Telo neće biti u stanju da se dobro bori protiv bakterija, ako nema dovoljno vitamina D.

Vitamin D može smanjiti šanse od obolevanja od multiple skleroze

Takođe, neke studije pokazuju da vitamin D može da smanji šanse od obolevanja od multiple skleroze. To je bolest u kojoj naš imuni sistem napada centralni nervni sistem. Neke studije pokazuju da vitamin D može olakšati simptome  ove bolesti kod onih koji je imaju ili čak usporiti njen razvoj.

Pored toga, ne postoji čvrst dokaz da vitamin D i njegovi suplmenti smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara,  ali postoji nada da bi to moglo da spreči bolesti srca. Ova veza vitamina D i smanjenja rizika od bolesti srca se uveliko i dalje istražuje.

Blagodeti vitamina D u kombinaciji sa kalcijumom

Vitamin D može da smanji šanse za obolevanje od nekih vrsta kancera, poput kancera debelog creva, dojke i prostate. Rezultati su još bolji, pokazuju studije, kada se vitamin D pije zajedno sa kalcijumom. U jednom kliničkom ispitivanju, rizik od ovih vrsta tumora,  kod afroamerikanaca se smanjio za 23% kada su uzimali suplemente vitamina D.

Takođe, zdravi nivoi vitamina D mogu usporiti pojavu problema sa gustinom kostiju. Takođe pomaže u sprečavanju osteoporoze i smanjuje šanse za prelome kostiju. Lekari koriste vitamin D za lečenje osteomalacije. To je stanje koje uzrokuje meke kosti, lomove kostiju i bol u kostima

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D

Otprilike četiri od 10 ljudi nema dovoljno vitamina D u organizmu. Ako imate nizak nivo ovog vitamina u organizmu možda ga ne unosite dovoljno kroz hranu, pa je dobro da ga  nadokandite upotrebom suplemenata ili većem  i češćem izlaganju  sunčevoj svetlosti. Kašika ulja iz jetre bakalara ima neverovatnih 1.360 IU vitamina D.

Ako vam to ne zvuči ukusno, probajte hranu poput sabljarke, lososa, tunjevine i sardina. Sok od pomorandže i mlečni proizvodi kao što su jogurt i mleko su takođe dobar izbor ovog vitamina. Ima ga i u goveđoj džigerici, žumancima i obogaćenim žitaricama. Izlaganje suncu je neophodno.

Naravno, važno je zaštititi kožu od sunčevih zraka, ali našem telu je potrebno malo sunca da bi proizvodio vitamin D. Dovoljno je 15 – 20 minuta na suncu dnevno i u organizamu će biti dovoljno ovog dragocenog vitamina.  

Lekovi mogu uticati na iskoristljivost vitamina D

Problemi sa apsorbovanjem vitamina D iz hrane ili sunca mogu vas dovesti do njegovog  nedostatka. Faktori koji povećavaju rizik uključuju: starost od 50 godina ili više, tamna boja kože, prekomerna telsna težina…  Jedan od uzroka teške apsorbcije vitamina D mogu biti i bolesti koje smanjuju apsorpciju hranljivih materija u crevima, kao što su Kronova bolest ili celijakija, ali i uzimanje lekova za bolesti poput epilepsije. 

Upotreba kreme za sunčanje može ometati dobijanje vitamina D, ali ako ne koritite zaštitne kreme, sa druge strane, postoji rizik povećan  od raka kože. Zato je  važno tražiti druge izvore vitamina D umesto dugog i nezaštićenog izlaganja suncu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sanela music
21:34, 03. 05. 2022.
Odgovori

Moze li se koristit kapi D za decu,zato sto moj sin nejede nista nit ga mozes naterat da jede jer mu 21 god a ima 49 kg

Biljana
22:06, 04. 05. 2022.
Odgovori

Ja pijem svaki dan vigantol kapi,vitamin D mi je bio 22 katastrofa a treba da bude preko 75. Bogu hvala popravlja se a i napokon malo sunca

Nina
20:07, 09. 12. 2023.
Odgovori

Ja pijem vigantol kapi 8 na dan vec mesec dana nivo vitamina d je pao sa 35 na 30 🙁

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo