Naslovna / Zdravlje

Kako ishrana bez šećera i masti utiče na izgladnjivanje tumora pankreasa

Priredio/la: S.M.|17:00 - 02. 05. 2022.

Istraživanje sprovedeno na miševima koji imaju tumor pankreasa ide u prilog niskokaloričnoj ishrani u odnosu na klasičan i keto režim

tumor pankreasa Kao i svaki drugi organ i pankreas je podložan razvoju mnogih bolesti, među kojima značajno mesto zauzimaju tumor pankreasa Foto: Freepik

Od tumora pankreasa u Srbiji oboli oko 1.400 osoba godišnje, a umre oko 1.200. Pankreas (gušterača) je žlezda koja ima dvojaku funkciju u organizmu. Pored toga što pomaže organizmu da vari hranu, on pomaže i u regulisanju šećera u krvi. Kao i svaki drugi organ i pankreas je podložan razvoju mnogih bolesti, među kojima značajno mesto zauzimaju tumori.

Čime se hrane tumori pankreasa?

Naučnici odavno znaju da ćelije raka troše mnogo glukoze dok rastu. Nepoznanica je da li bi isključivanje glukoze usporilo njihov rast bez nepovoljnih efekata za ostatak organizma.

Da bi dobili odgovor, istraživači su sproveli nekoliko studija na miševima koji imaju tumor pankreasa.  Miševi su bili podeljeni u tri grupe. Jedna grupa je dobijala niskokalorične namirnice, druga namirnice koje je inače konzumirala, a treća je bila podvrgnuta ketogenom režimu ishrane koji podrazumeva visok sadržaj proteina, masti i malo ugljenih hidrata.

Do kakvih rezultata su naučnici došli?

Tumori kod miševa koji su jeli niskokalorične namirnice rasli su sporije, što ukazuje da tumorima nije potrebna samo glukoza da bi nastavili da rastu. Nivoi glukoze bili su niži i u grupi koja je jela namirnice sa ograničenim brojem kalorija i u grupi koja je bila na keto ishrani, a lipidi su bili najniži u grupi koja je unosila ograničen broj kalorija.

Sve ćelije, uključujući i ćelije raka, koriste lipide za izgradnju svojih zaštitnih spoljašnjih membrana. Povećani nivoi lipida u keto dijeti možda su obezbedili tumorima sve lipide koji su im bili potrebni za izgradnju novih ćelijskih membrana.

Kombinacija specifične dijete i lekova

Tumori pankreasa rastu sporije kada miševi, kod kojih je dijagnostikovan tumor pankreasa, unose ograničen broj kalorija, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Nature.

Ovo, naravno, ne znači da bi svako ko ima rak pankreasta trebalo da se podvrgne posebnoj niskokaloričnoj dijeti. Ali, više istraživanja u ovoj oblasti moglo bi da identifikuje kombinacije specifičnih dijeta i terapija lekovima koje poboljšavaju tretman ove vrste raka.

Izgladnjivanje tumora bez izgladnjivanja čitavog organizma?

Rezultati sugerišu da bi ključ za usporavanje rasta tumora bio izgladnjivanje tumora isključivanjem glukoze i lipida, kao što je to činila samo dijeta sa ograničenim unosom kalorija. Zdravim tkivima tela i dalje su potrebni ovi hranljivi sastojci. To je jedan od razloga zbog kog pacijenti koji boluju od raka ne bi trebalo da menjaju ishranu bez uputstva svog lekara, upozoravaju istraživači.

Ipak, rezultati studije sugerišu da dijeta ili lekovi za ograničavanje unosa pojedinih lipida ili njihovih ćelija mogu da budu put ka izgladnjivanju tumora bez izgladnjivanja celog organizma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo