Naslovna / Zdravlje

Nivo natrijuma u tumoru može da pokaže koliko je rak agresivan

Priredio/la: I. V. |13:00 - 07. 07. 2022.

Količine nakupljenog natrijuma u raku dojke mogu da predvide stepen maligniteta, a lekarima obezbede neophodne podatke o tome kako će i da li će pacijent reagovati na određeni tretman lečenja

rak dojke Količine nakupljenog natrijuma u raku dojke mogu da predvide stepen maligniteta Foto: Shutterstock

Nivo natrijuma, odnosno soli u tumoru može da pomogne u dijagnostici i lečenju raka dojke, pokazalo je novo, zajedničko istraživanje dva britanska univerziteta – i University of Cambridge. Naime, akumulacija natrijuma u ​​raku dojke može da predvidi  malignitet i odgovor organizma na lečenje. Analiza nivoa natrijuma u ​​tumorima dojke može dati tačnu indikaciju koliko je rak agresivan, a pored toga može da bude i pokazatelj da li će hemioterapija dati neke efekte i biti od koristi za pacijente. Akumulacija natrijuma u ​​raku dojke predviđa malignitet i odgovor na lečenje.

Ako je rak dojke agresivan – analiza će pokazati višak natrijuma

U studiji koju su sproveli britanski univerziteti, a koju su finansirale dobrotvorne organizacije Cancer Research UK i Breast Cancer Now, istraživači su razvili tehniku koja koristi natrijum magnetnu rezonancu (MRI) za otkrivanje nivoa soli u tumorima raka dojke kod laboratorijskih miševa. Koristeći ovu tehniku, naučnici su ispitivali i upoređivali tumore dojke i otkrili da se so (natrijum) akumulira unutar ćelija raka i da aktivniji tumori akumuliraju više natrijuma. Istraživači su zatim analizirali grupu od 18 tumora i neke od njih ciljali hemoterapijom. Kada su nedelju dana kasnije skenirali tumore otkrili su da je smanjen nivo natrijuma u ​​tumorima lečenim hemoterapijom.

Pomoć u dijagnostici i praćenju karcinoma dojke

Analiza nivoa soli mogla bi da bude vitalno novo sredstvo za pomoć u dijagnostici i praćenju raka dojke, ističi istraživači, koji sada sprovode opservacionu studiju kako bi videli da li se njihovi rezultati mogu primeniti i kod žena. Jedan od autora studije, dr William Brackenbury sa Odseka za biologiju University of York naglasio je da istraživači „već neko vreme znaju da su čvrsti tumori bogati solju, ali, ovo istraživanje ih dovodi korak bliže da shvate zašto je to tako“.

Naši nalazi pokazuju da visok nivo natrijuma u ​​tumoru dojke potiče iz ćelija karcinoma, a ne iz okolne tkivne tečnosti, što znači da postoji nešto čudno u njihovoj metaboličkoj aktivnosti što dovodi do toga da akumuliraju više soli nego zdrave ćelije – objasnio je dr Brackenbury navodeći da u Velikoj Britaniji, na primer, trenutno postoji samo nekoliko natrijumskih MRI skenera, ali, nakon ove studije oni će početi da se koriste kao nova tehnika za dijagnostikovanje raka dojke, praćenje uspeha lečenja i poboljšanje stope preživljavanja pacijenata.

Rak dojke može da se uspori ako se blokiraju kanali natrijuma

Autori studije naglašavaju da postoji i potencijal za razvoj lekova koji blokiraju natrijumove kanale u ćelijama raka, usporavajući rast i širenje tumora. Prethodno istraživanj, koje je vodio dr Brackenbury, identifikovalo je lek, koji se trenutno koristi za lečenje epilepsije, a koji je pokazao obećavajuće rezultate u ciljanju natrijumovih kanala i usporio napredovanje raka u laboratorijskim analizama  karcinoma dojke. Istraživači planiraju da istraže i načine za poboljšanje rezolucije natrijumske magnetne rezonance kako bi lakše utvrdili da li postoje žarišta natrijuma u ​​tumorima gde je rast najaktivniji.

Ova zanimljiva studija, po rečima naučnika, pokazuje da korišćenje natrijumske magnetne rezonance može da bude moćan, novi način za poboljšanje otkrivanja raka dojke. Tehnika takođe ima potencijal da nam pruži dublji uvid u to kako rak dojke reaguje na tretmane. Štaviše, te nove tehnološke metode mogle bi da se primene i na druge tipove raka. Međutim, studija je u ranoj fazi i biće potrebno još istraživanja pre nego što natrijumska MRI počne da se koristi na pacijentima.

Odgovor na lečenje može pažljivo da se prati

Dr Simon Vincent, direktor istraživanja u Breast Cancer Now ocenio je da karcinom dojke vitalni rak, koji se dijagnostikuje brzo i tačno, a njegov odgovor na lečenje se pažljivo prati, kako bi se osiguralo da pacijenti dobiju najbolju moguću negu. Ovo inovativno istraživanje magnetne rezonance natrijuma ima potencijal da unapredi brigu o pacijentima, dajući medicinskim timovima vrlo precizne informacije o toku bolesti. Istraživači takođe navode da način na koji rak može da akumulira natrijum takođe treba dalje istražiti, jer bi to moglo da pomogne u otkrivanju novih načina za lečenje ove razorne bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirko
13:35, 07. 07. 2022.
Odgovori

Iz osobnog iskustva, imuno terapija je zakon. Sve preporuke za kemo terapije i zracenja sam odbio. 99%sam se izljecio sam.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo