Zdravlje

Rak pluća: Nova kombinacija lekova poboljšava stopu preživljavanja u uznapredovaloj fazi bolesti

Priredio/la: D. T.

Stručnjaci kažu da ovo nije nov koncept lečenja, ali i dodaju da trenutna studija pruža prvi nagoveštaj efikasnosti navedene kombinacije lekova kod uznapredovalog nesitnoćelijskog raka pluća

Uznapredovali rak pluća mogao bi da se leči novom kombinacijom imunoterapijskih lekova. Stručnjaci testiraju novu kombinaciju lekova ramucirumab i pembrolizumab za terapiju uznapredovalog nesitnoćelijskog karcinoma pluća. Smatra se da kombinacija lekova ramucirumab i pembrolizumab za 8 do 31 odsto poveća stopu preživljavanja tokom pet godina u odnosu na standardnu terapiju.

Rak pluća i nova kombinacija lekova

Nesitnoćelijski karcinom pluća dijagnostikuje se u približno 80 odsto svih slučajeva raka pluća. Adenokarcinom, planocelularni karcinom i krupnoćelijski karcinom pluća su oblici nesitnoćelijskog raka pluća. Preostalih 20 odsto slučajeva je sitnoćelijski rak pluća.

Randomizovana studija faze II istraživala je kombinaciju lekova ramucirumab i pembrolizumab. Ramucirumab je inhibitor receptora-2 faktora rasta vaskularnog endotela (VEGFR-2). Ovaj lek blokira rast enzima koji su neophodni za formiranje krvnih sudova. Pembrolizumab je, s druge strane, lek za imunoterapiju poznat kao inhibitor imunološke kontrolne tačke koji je usmeren na identifikaciju kontrolnih imunoloških tačaka u ćelijama raka.

U studiji učestovalo 136 pacijenata

Stručnjaci koji su učestvovali u ovom istraživanju navode da ovi lekovi povećavaju u proseku za 31 odsto stopu preživljavanja u poređenju sa standardnim tretmanima nege koji se sastoje od inhibicije imunološke kontrolne tačke i hemioterapije zasnovane na platini.

– Ovo je zanimljiva randomizovana studija faze II u kojoj je učestvovalo 136 pacijenata kod kojih nije zabeleženo poboljšanje stanja posle primene imunoterapije i hemioterapije zasnovane na platini – kaže prof. Tony Mok predsednik Odeljenja za kliničku onkologiju na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu (Chinese University of Hong Kong) koji nije bio uključen u studiju.

Stručnjaci naglašavaju da ovo nije nov koncept lečenja, ali i dodaju da trenutna studija pruža prvi nagoveštaj efikasnosti navedene kombinacije lekova kod uznapredovalog nesitnoćelijskog raka pluća. Studija je objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Veća stopa preživljavanja i posle progresije bolesti

Na pitanje kako je ova kombinacija lekova dovela do veće stope preživljavanja u odnosu na standardnu terapiju glavni autor studije dr Karen Reckamp, direktorka Odeljenja za medicinsku onkologiju sa medicinskog centra Cedars-Sinai rekla je da postoji nekoliko aspekata koji bi mogli da objasne nižu stopu smrtnosti kod uznapredovalog raka pluća posle primene kombinacije lekova ramucirumaba i pembrolizumaba.

Pacijenti su imali prethodni odgovor tumora na inhibiciju imunološke kontrolne tačke, a dodatak anti-angiogene intervencije sa inhibicijom VEGFR2 može uticati na dendritske ćelije i citotoksične T limfocite kako bi se poboljšali antitumorski imuni odgovor – rekla je dr Reckamp.

Dr Reckamp dodaje da kombinovana terapija ramucirumaba i pembrolizumaba, produžava stopu preživljavanja i posle progresije bolesti u ranoj fazi lečenja.

Čekaju se rezultati III faze istraživanja

Stručnjaci ipak naglašavaju da i pored značaja ovog istraživanja za lečenje raka pluća, nema još dovoljno dokaza koji mogu uticati na to de se promeni terapijski pristup kod uznapredovalog raka pluća. U istraživanju je učestvovalo 136 pacijenata što nije dovoljan uzorak koji bi upućivao na jasnije zaključke.

Smatra se i da ova razlika u ukupnoj stopi preživljava tokom pet godina kod nestinoćelijskog raka pluća, ne može uvek da se dovede u vezu sa drugačijim terapijskim pristupom. Dr Mok je rekla da se u ovom momentu čekaju rezultati III faze istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.