Naslovna / Zdravlje

I maligni i benigni tumor na mozgu nekada se ispoljava veoma sličnim simptomima

Priredio/la: D. T.|17:00 - 27. 06. 2022.

Tumor mozga je progresivna bolest koja vremenom uništava ili potiskuje moždano tkivo i dovodi do povećanja intrakranijalnog pritiska

mozak Primarni tumori nastaju u ćelijama mozga Foto: Shutterstock

Tumor na mozgu je bolest koja utiče na fiziloško i psihološko funkcionisanje čoveka. Simptomi su raznoliki i zavise od vrste tumora, dela mozga na kojem je dijagnostikovan tumor. Nauka je otkrila više od 80 vrsta tumora koji mogu nastati unutar lobanje i usloviti oštećenja mozga. Najčešći znaci i simptomi tumora mozga ispoljavaju se kroz glavobolje, probleme s vidom, promene raspoloženja, promene ličnosti.

Tumor na mozgu je progresivna bolest

Tumor mozga se određuje kao svaka novotvorevina u lobanjskoj duplji koja se razvija na nervnom tkivu i krvnim sudovima mozga, hipofizi, epifizi, unutrašnjoj površini kranijuma. Tumor mozga je progresivna bolest koja vremenom uništava ili potiskuje moždano tkivo i dovodi do povećanja intrakranijalnog pritiska.

I maligni (zloćudni) i benigni (doborćudni) tumori imaju slične simptome u koje se ubrajaju i problemi s pamćenjem, gubitak ravnoteže, mučnina, umor, anksioznost i depresija, problemi s koncetracijom i govorom. Čest simptom tumora na mozgu je osećaj konfuzije i dezorijentisaanosti, gubitak koordinacije, slabost mišića, ukočenost jednog dela tela.

Primarni tumori na mozgu

Meningeomi su najčešće benigne prirode

Primarni tumori nastaju u ćelijama mozga. Meningeomi (meningioma) čine jednu trećinu svih primarnih tumora mozga, najčešće su benigne prirode i sporo se razvijaju.  Ovi tumori mozga nastaju u tkivima koji pokrivaju mozak i kičmenu moždinu, retki su kod dece i žena starijih od 60 godina. Simptomi meningioma su epizode glavobolja, slabost nogu i ruku, promene raspoloženja, problemi s vidom.

Gliomi veoma brzo rastu

Gliomi su maligni tumori, koji mogu brzo da rastu i zahtevaju intenzivniji tretman. Gliom je tip tumora koji se razvija u  glijalnim ćelijama mozga i kičme. Gliom pritiska mozak, a simptomi ovog oblika tumora su mučnina i povraćanje, naleti glavobolja koji mogu biti izraženiji u jutarinim satima.Bolest se ispoljava i kao slabost ruke, noge ili dela lica, pacijenti imaju često poteškoće sa uspostavljanjem ravnoteže tela, učestali su i problemi s pamćenjem.

Astrocitomi – ponekad imaju genetsku predispoziciju

Astrocitomi se razvijaju iz kongenitalnih malformacija gde se zbog abnormalnosti dolazi do neoplastičnog rasta tkiva. Nekada postoji genetska sklonost, ali ovi tumori nastaju i usled izloženosti radijaciji, posle neke traume i infekcije. Simptomi ovog oblika tumora su glavobolje, teškoće sa pamćenjem, promene raspoloženja.

Kraniofaringiom benigni tumor koji se češće javlja kod dece

Kraniofaringiom je benigni tumor koji se razvija blizu hipofize. Kranifaringeom predstavlja sporo rastući tumor epitelnog porekla koji može da bude cističan ili da se kacifikuje. Ovaj oblik tumora mozga češći je kod dece, pritiska hipofizu i optički nerv. Ova deca se sporije razvijaju, sklonija su gojaznosti, moguće su poteškoće sa vidom, hormonski problemi.

Tumori hipofize utiče na nivo lučenja hormona

Tumori hipofize razvijaju se u hipofizi i utiču na nivo hormona. Učestaliji su kod žena i čine 9 do 12 odsto svih primarnih tumora mozga. Sporo rastu, a veći tumori hipofize mogu pritskati okolna područja mozga. Ovi tumori mogu lučiti hormone hipofize i izazvati dodatne simptome. Ovi tumori su skoro uvek nekancerogeni. Simtomi ovog oblika tumora su glavobolje, problemi s vidom, promene raspoloženja i hormonske promene.

Metastatski tumor mozga

Metastatski tumori mozga ili sekundarni tumori mozga provobitno se razvijaju u drugim delovima tela, gde postoje kancerogene ćelije koje dospevaju u mozak. Simptomi su slični kao i kod primarnih tumora mozga i uključuju epizode glavobolje, kratkotrne gubitke pamćenja, promene ličnosti ili ponašanja, slabost na jednoj strani tela poteškoće sa održavanjem ravnoteže.

Da li je u pitanju tumor na mozgu, migrena ili nešto drugo?

Simptomi tumora mozga slični su simptomima drugih bolesti, kao što je multipla skleroza. Glavobolja uglavnom nije razlog za zabrinutost i najčešće nije znak koji bi mogao da ukazuje na postojanje neke ozbiljnije bolesti. Postoje, ipak, kako naglašavaju stručnjaci, neki oblici glavobolja koji bi mogli biti razlog za zabrinutost.

To su, na primer, učestale glavobolje kod osoba koje ranije nisu patile od ozbiljnih epizoda glavobolje. Ove glavobolje vremenom postaju sve učestalije, pogoršavaju se u jutarnjim satima, bude osobu iz sna. Multipla skleroza je bolest koja pogađa centralni nervni sistem i ima slične simptome kao i tumor mozga, kao što su teškoće sa uspostavljanjem ravnoteže tela, umor, promene raspoloženja, depresija, utrnulost ruke, noge, lica, problemi sa vidom. Manje učestali simptomi kod multiple skleroze su poteškoće s govorom i sluhom.

Kada postetiti doktora?

Slabst, utrnulost jednog dela tela, neočekvani problemi s vidom, komunikacijom, nagle promene raspoloženja neki su od simptoma koji znače da je vreme da odemo na lekarski preged.

Posle uvida u istoriju bolesti lekar će savetovati dodatnu dijagnostiku – CT i MRI skeniranje. Ukoliko se ustanovi postojanje tumora na mozgu, stručnjak će uraditi biopsiju kako bi se zanalo da li je tumor zloćudne ili dobroćudne prirode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Suzana Filipivic
23:14, 27. 06. 2022.
Odgovori

Sama sam sebi pronasla tumor na mozgu.Trazila sam da mi se pri vadjenju krvi uradi prolaktin.Normalno je do 25 a ja sam imala115.Odma po nalaru krvi su reklu na dobrocudni tumor hipofize.Ovim puten apelujem na zene da plate da im se izvadi koliki je nivo prolaktina.

Suzana Filipivic
23:15, 27. 06. 2022.
Odgovori

Sama sam sebi pronasla tumor na mozgu.Trazila sam da mi se pri vadjenju krvi uradi prolaktin.Normalno je do 25 a ja sam imala115.Odma po nalaru krvi su reklu na dobrocudni tumor hipofize.Ovim puten apelujem na zene da plate da im se izvadi koliki je nivo prolaktina.zivim sa tim sasvim normalno,pijem bromokriptin

Torma Tünde
1:14, 29. 06. 2022.
Odgovori

I ja imam dobrocudni tumor hipofize.Slucajno mi je otkriveno pre 6 godina.Trnula mi je desna strana tela i poslata sam na magnetnu rezonancu.Vadila sam onda i ja razne hormone.Rekli su da nije hormonskog porekla i ne raste.Ne pijem nikakav lek.Pre 4-5 godina sam kontrolisala zadnji put.Bromokriptin zbog cega pijete?I ja zivim normalno.

Ruzica
22:30, 01. 07. 2022.
Odgovori

U pravu ste potpuno. Mojoj pokojnoj sestri pre 20.g. uradjen je pored ostalih i nalaz prolaktina koji je bio nenormalno visok i svi su pitali da li se skoro porodila ili da li doji dete, ali niko nije ni rekao ni posumnjao da prolaktin ima veze sa rakom i pravili su moju sestru budalom koja izmislja da je boli stomak. Pocetkom sledece godine pri snimanju creva su joj probusili jer je zahvatio rak, tek tad je kasno poslali na operaciju i deveti dan posle operacije je umrla. Glavni hirurg je rekao da za 30.g.svoje karijere nije video zapustenijeg pacijenta i da joj nema spasa.Tada sam ja slucajno trazeci po internetu o simptomima raka i kako ih niko nije prepoznao, naisla na informaciju da prolaktin sigurno pokazuje da li neko ima rak ili ne. Izgubila sam sestru nebrigom lekara i nikom nista.Ubedili su nas snimanjem na ultrazvuku da ima ucauren ehinokokus u jetri i da to nije nista i da se samo prati.Ceo zivot necu prezaliti sto sam kasno saznala da visok prolaktin sigurno znaci rak, a lekare to nije interesovalo ili nisu znali.Sve najbolje i da dugo dugo zivite.

Alija
18:56, 15. 12. 2022.
Odgovori

Moj sin ima tumor u glavi dali postoji mogućnost da ga vi pregledate da vidite kakav je taj tumor hvala u napred

Ivana
12:44, 29. 05. 2023.
Odgovori

Moja mama ima metastaze na mozgu dve promene,radjen joj je gama noz
tri puta,sad joj je oduzeta desna strana tela,ne moze sama da hoda,od stalnih glavonolja sad je nista ne boli. Volela bih da cujem vase misljenje. Hvala najlepse

Vesna
11:42, 29. 11. 2023.
Odgovori

Dijagnostikovan mi je meningeom na desnoj strani, frontalno, delimično kalcifikovan, veličine 27x25x2 mm. Neurohirurg smatra da ga ne treba operisati jer ne pravi probleme, sem glavobolje i jake nestabilnosti u hodu i neravnoteže. Svejedno smatraju da nije za operaciju nego ga treba pratiti. Imam 62 godine. Neuorolog mi je prepisao lek za epilepsiju (koju nisam nikad imala), ali za prevenciju – Lakomdba se zove. Moja teška dilema je piti ga – ili ne?

Mina
22:14, 05. 12. 2023.
Odgovori

Gospodjo Vesna veliki pozdrav za vas!
Što se tiče lekova za epilepsiju koje ste ste dobili sigurno trebate piti jer oni stabilizuju napade i vezane zbog tumora.
Ja imam Epilepsiju ali uz pomoć mog dobrog dr. neurologa uz lek Lamictal stabilizovalo mi se stanje, naravno pored toga imam i tumor i naravno razne komplikacije gde mi se ćelije mozga slabo hrane kisikom, naravno počela sam piti i te lekove gde su mi smanjili jake bolove itd. Ne tražite savete ljudi. Doktor je dobro postupio.. Tražite ultrazvuk glave i krvne sudove vrata
.. VELIKI POZDRAV I SVE NAJBOLJE VAM ŽELIM, VAMA I SVIMA..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo