Naslovna / Zdravlje

PMS: realan zdravstveni problem ili „ženske bubice“ i često opravdanje?

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 12. 07. 2022.

„Ne diraj me, u PMS-u sam!“ Koliko puta ste ovo čuli od neke vama bliske ženske osobe ili čak i sami izgovorili u naletu rolerkostera emocija, nervoze i suza, kao „običnog“ uvoda u redovan mesečni ciklus?

PMS Za mnoge žene, njihovu okolinu, partnera, porodicu ili poslovno okruženje, PMS može da bude izrazito traumatičan Foto: Shutterstock

PMS (Predmenstrualni sindrom) je stanje koje, prema statistikama, barem u nekom trenutku života dožive tri od četiri žene. Podrazumeva širok spektar simptoma, ali izaziva i nedoumice pa i nerazumevanje od najbliže okoline, jer je kod nekih žena preekspresivno.

PMS varira do simptoma koji žene mogu da onesposobe za svakodnevni život

U periodu koji može da traje i danima pre redovnog mesečnog ciklusa, mnoge žene u reproduktivnom dobu osećaju intenzivne promene raspoloženja. Tu je i pojačana osetljivost grudi, potreba za prekomernim unosom hrane, umor, razdražljivost, pa i depresivne epizode.

Simptomi imaju tendenciju da se ponavljaju u predvidljivom obrascu, pa najveći broj žena na njih navikne protokom vremena. Međutim, fizičke i emocionalne promene koje ženske osobe doživljavaju tokom PMS, mogu da variraju od gotovo neprimetnih, do veoma intenzivnih. U ređim, ali težim slučajevima, žene čak mogu da budu potpuno nesposobne za svakodnevno funckionisanje.

Zbog toga je veoma važno prepoznati simptome i dati maksimum u prilagođavanju, a proceniti kada je potrebna pomoć lekara.

PMS: koji su najčešći psihički i emocionalni simptomi

Spisak potencijalnih simptoma PMS (predmenstrualni sindroma) je duga, ali većina žena ima neke prepoznatljive što psihičke, što fizičke poteškoće. Najčešći psihički i emocionalni problemi su:

  • napetost
  • anksioznost
  • depresivno raspoloženje
  • napadi plača
  • promene raspoloženja
  • razdražljivost ili bes
  • promene u apetitu i povećana potreba za hranom
  • problemi sa spavanjem (nesanica)
  • socijalno povlačenje i izolacija
  • loša koncentracija
  • promena libida.

Fizički znaci koje reflektuje PMS

Šta je predmestrualni disforični poremećaj

Za neke žene, fizički bol i emocionalni stres su dovoljno jaki pre ciklusa da utiču na njihov svakodnevni život i ometaju normalno funkcionisanje. Međutim, bez obzira na intenzitet i težinu, i u teškim slučajevima simptomi uglavnom nestaju u roku od najduže četiri dana nakon početka menstruacije. Trajanje simptoma, odnosno njihov početak, takođe može da varira. Kod nekih žena, znaci koji upozoravaju na dolazak ciklusa počinju i do 7 dana pre same menstruacije.

Ipak, mali broj žena sa PMS ima onesposobljavajuće simptome svakog meseca. Ovaj oblik se naziva predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). Osobe sa PMDD imaju izražene simptome depresije, česte i velike promene raspoloženja, napade besa, anksioznost, osećaj preopterećenosti, poteškoće u koncentraciji, razdražljivost i veliku napetost.

Uzroci pojave PMS

Još uvek nije poznato da li neki univerzalni razlog izaziva PMS. Međutim, nekoliko faktora može da doprinese češćoj pojavi:

  • promene hormonskog statusa (simptomi PMS se menjaju sa hormonskim fluktuacijama i uglavnom nestaju sa trudnoćom i menopauzom)
  • hemijske promene u mozgu (različit nivo serotonina, moždane hemikalije (neurotransmitera) za koju se smatra da igra ključnu ulogu u stanjima raspoloženja, može izazvati simptome PMS; nedovoljne količine serotonina doprinose predmenstrualnoj depresiji, kao i umoru, potrebi za hranom i problemima sa spavanjem)
  • depresija (neke žene sa teškim predmenstrualnim sindromom imaju nedijagnostikovanu depresiju).

Kada zbog PMS potražiti pomoć stručnog lica

Ako ne uspevate da kontrolišete navedene simptome, i ako vaše ponašanje utiče i na vas i vašu okolinu tako da je nivo nepodnošljiv i veoma stresan, obavezno se javite lekaru. Moguće je da je nivo vaših polnih hormona u velikom disabalansu, i da vam je potrebna terapija. Nakon toga, trebalo bi da se simptomi PMS ublaže, i da u potpunosti nestanu.

Za mnoge žene, njihovu okolinu, partnera, porodicu ili poslovno okruženje, PMS može da bude izrazito traumatičan. Istina, nekim ženama služi i kao opravdanje za određene postupke, ali ga svakako ne treba zanemarivati. Ovo se posebno odnosi na slučajeve u kojima je nivo simptoma toliko izražen da ukazuje na neku hormonsku promenu. Ženama u tom periodu svakako treba ponuditi razumevanje, ali i ne dozvoliti da neka ponašanja unedogled budu opravdavana „običnim“ iščekivanjem redovne mesečne pojave, kakva je ciklus u reproduktivnom dobu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo