Naslovna / Zdravlje

Šta je pad šećera u krvi, zašto nastaje, kako da prepoznamo i zaštitimo se od ovog potencijalno opasnog stanja

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 14. 07. 2022.

– O hipoglikemiji se govori kada je vrednost šećera u krvi manja od 3.7 mmol/ l. U sličaju da se bolest ne leči, hipoglikemija može dovesti do kome i smrti – kaže prof. dr Georgina Pudar, specijalista interne medicine endokrinolog

hipoglikemija Prof. dr Georgina Pudar: Kada govorio o sniženim vrednostima sećera u krvi na hipoglikemiju upozoravaju vrednosti šećera u krvi manje od 3.7 mmol/ l Foto: Shutterstock/Lična arhiva prof. dr Pudar

Pad šećera u krvi (hipoglikemija) nekada je veoma opasno stanje, koje se u najtežim slučajevima može završiti srčanim ili moždanim udarom, pa i letalnim ishodom.

Kada govorimo o sniženim vrednostima sećera u krvi koje vrednosti upozoravaju na hipoglikemiju?

– O hipoglikemiji se govori kada je vrednost šećera u krvi manja od 3.7 mmol/ l. U slučaju da se ovo stanje ne leči, hipoglikemija može dovesti do kome i smrti. Hipoglikemije nastaju zbog poremećene ravnoteže između unosa glukoze, stvaranja/produkcije glukoze od strane jetre i utroška glukoze na periferiji – kaže za portal eKlinika specijalista interne medicine endokrinolog prof. dr Georgina Pudar.

Zašto najčešće dolazi do hipoglikemije?

Pad šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa najčešće se javlja, kako kaže prof. Pudar, usled prevelike doze lekova koji imaju za cilj snižavanje vrednosti šećera u krvi (oralnih hipoglikemika ili insulina), preskakanja obroka i povećane fizičke aktivnosti.

– Hipoglikemijska stanja mogu da se manifestuju i nezavisno od dijabetesa. Razlikujemo funkcionalne hipoglikemije nastale zbog gladovanja, ubrzane pasaže creva, malapsorpcije, operacije želuca (gastrektomije), stresa ili trauma i organske hipoglikemije koje su posledica povećane sekrecije insulina usled povećanog broja ili tumora ćelija koje proizvode insulin u pankreasu (hiperplazije ili adenoma beta ćelija pankreasa – insulinom) – objašnjava prof. dr Georgina Pudar.

Klinički simptomi su posledica delovanja hormona

Tokom hipoglikemijskih stanja dolazi do čitavog niza događaja u organizmu, pre svega aktiviranja kontraregulatornih mehanizama i povećane sekrecije hormona stresa, kortizola, kateholamina i glukagona.

– Većina kliničkih simptoma nastaje usled delovanja ovih hormona i smanjenog snabdevanja kiseonikom (hipoksije) određenih tkiva – naglašava prof. Pudar.

Mogući su i najrazličitiji simptomi

Doktorka dodaje da su karakteristike hipoglikemijskih stanja:

  1. Opšti simptomi hipoglikemijskih stanja – preznojavanje, malaksalost, bledilo kože, mučnina, poremećaji vida (dupla slika – diplopija, oslabljen vid).
  2. Neurološki poremećaji (glavobolja, epi napadi, neurološki ispadi, poremećaj govora)
  3. Psihički izmenjeno ponašanje (zbunjenost, agresivnost, konfuznost, amnezija, pospanost) – objašnjava dr Pudar.

Bitno je prepoznati stanje i pružiti prvu pomoć

Pravovremeno prepoznavanje hipoglikemijskih stanja je neophodno, jer se sve u nekim slučajevima može završiti i moždanim i srčanim udarom sa smrtnim ishodom, upozorava prof. dr Pudar. Kod naglog pada šećera bitno je prepoznati stanje, ali i pružiti prvu pomoć.

Ukoliko je pacijent svestan i nema poremećaj gutanja, daje mu se hrana bogata ugljenim hidratima (šećer, med, sladak sok, keks, čokolada). U slučaju ozbiljnih hipoglikemija koriste se intravenski-parenteralno hipertoni rastvori glukoze. Kod obolelih od dijabetesa u težim hipoglikemijama primenjuje se davanje glukagona – ističe prof. dr Georgina Pudar.

U situaciji kada je pad šećera u krvi, hipoglikemija praćena gubitkom svesti, neophodno je da reaguje hitna pomoć kako bi se glukoza primila venski.

Pad šećera i upotreba alkohola

Doktorka Pudar dodaje da se hipoglikemija javlja i u nekim drugim stanjima, kao što su oboljenja i poremećaji funkcije nadbubrežne i tireoidne žlezde, neadekvatna ishrana, bubrežna insuficijencija, trudnoća… Dr Pudar skreće pažnju i na to da do pada šećera dolazi usled upotrebe alkoholnih pića.

Hipoglikemije mogu da se javljaju i pri konzumiranju alkohola, jer on inhibira stvaranje glukoze u jetri – upozorava dr Pudar.

Stručnjaci naglašavaju da se hipoglikemija može sprečiti češćim i manje obilnim obrocima. Savet je da se hrana konzumira najmanje tri puta dnevno.

HIPOGLIKEMIJA,  samopomoć pacijenta (15 g UH)

  • Banana, kruška 150g
  • Mleko 2dl
  • Jogurt 2dl
  • Čokoladno mleko 1.5dl
  • Voćni sok 1.5dl
  • Koka kola 1.5dl
  • Sendvič – hleb 30g+sir 30g
  • Šećer 4 kocke
  • Sladoled 1 kugla
  • Čokolada 30 g

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Alma
13:53, 14. 07. 2022.
Odgovori

Da ima nas koji i nemamo dijabets ali zbog disfunkcije nadbubrezne zlijezde znamo jako dobro sta je hipoglikemija.

Sanja
14:06, 14. 07. 2022.
Odgovori

Ovo mi bas znači jer mi je majka dijabetičar.

Gerasim
19:03, 14. 07. 2022.
Odgovori

Pre lepo opjasneno

Mirče
9:07, 21. 09. 2022.
Odgovori

Korisni saveti bez kojekakvih reklama.Hvala.

Biljana Pavlić
16:21, 28. 03. 2023.
Odgovori

Ja povremeno imam ovakvo stanje a nisam dijabetičar i imam utisak da ću se onesvestiti. Srce lupa ubrzano, telesna temperatura se poveća i još se javlja mučnina! Uglavnom je povezano sa stresom iako pijem terapiju… Veliki problem je što se simptomi javljaju iznenada i ne postoji preventiva. Kako rešiti ovakvu pojavu, pitanje je sad???? Pozdrav.

Zorica
10:59, 18. 09. 2023.
Odgovori

U 4h ujutru me probudi hladan znoj,drhtavica, opšta malaksalost…dijabetičar sam a lekovima, naravno, odmah sam prepoznala da je hipo u pitanju. Jedva odem do dnevne sobe i izmerim 1,9. Osećala sam se kao da umirem. Pronađem čokoladu u onom bunilu, uspem da legnem i smirim se i topim onu čokoladu u ustima. nakon 15 minuta se smirim…i zaspim nekim mrtvim snom. Zanima me, zašto se to dešava noću, pored urednih obroka, uredno popijene terapije.

Jasmina
10:32, 20. 02. 2024.
Odgovori

Imam dijabetes tipa 2. Primam 4 puta insulina i dve tablete. U zadnje vreme vrlo cesto i iznenada dolazi do pada secera 2,5: 3 i onda sam u problemu . Umorna ,tresem se , slabije vidim a sve mi to stvara nervozu i ne mogu normalno da funkcionisem. Obicno tada uzmem kasicicu meda i to mi podigne secer. Lekari kazu da treba smanjiti dozu insulina bar za dve jedinice. Terapije sve redovno uzimam, ali sam nakon toga mnogo pospana i moram da legnem.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo