Naslovna / Zdravlje

8 znakova da telu nedostaje vitamin B6

Priredio/la: I. V. |11:00 - 19. 07. 2022.

Vitamin B6 potreban je čoveku za borbu protiv infekcija, pretvaranje hrane u energiju i pomaže krvi da prenosi kiseonik u sve delove tela

vitamin B6 Sva količina neophodnog B6 vitamina može da se dobije iz hrane Foto: Pixabay

Vitamin B6 obavlja brojne i veoma važne „poslove“ u organizmu – utiče na naše raspoloženje, apetit, san i razmišljanje. Vitamin B6 potreban je čoveku za borbu protiv infekcija, pretvaranje hrane u energiju i pomaže krvi da prenosi kiseonik u sve delove tela. Iako se zapravo retko dešava da nam ovaj vitamin nedostaje, po nekim znacima možete posumnjati da je upravo o tom problemu reč.

Tipični simptomi koji govore da nam nedostaje vitamin B6

1. Nedostatak energije – Ako je u telu veoma malo B6 vitamina, možemo da dobijemo anemiju – manjak crvenih krvnih zrnaca. Zbog toga se osećamo umorno i slabo. Anemija takođe može nastati zbog nedostatka gvožđa u telu.
2. Osip – Znaci da nam nedostaje B6 mogu se pojaviti na koži jer telo prolazi kroz hemijske promene. To najčešće dovodi do ljuskavog osipa, koji svrbi, obično se javlja na licu i naziva se seboroični dermatitis. Osip vremenom može postati sve očigledniji, a ako nedostaje u manjim količinama simptomi se mogu javiti mesecima ili godinama kasnije.
3. Suve, ispucale usne – Usta mogu da budu idealno mesto da se uoči nedostatak B6 vitamina. Usne su obično ljuskave, a uglovi ispucali. Dešava se i da jezik bude otečen.
4. Slab imuni sistemNedostatak B6 vitamina može otežati telu da se odbrani od infekcija i bolesti i to stanje može da se pretvori u začarani krug. Rak i druge bolesti, na primer, mogu da iscrpe zalihe B6 vitamina.
5. Utrnule ruke ili stopalaTrnu vam prsti? Da li vam i stopala utrnu? Krivac može biti nervni poremećaj koji se naziva periferna neuropatija, a nedostatak B6 vitamina može da pokrene ovaj problem. On i drugi vitamini B grupe, kao što je B12, neophodni su za održavanje zdravih nerava.
6. Jutarnja mučnina – Budućim majkama je potrebno više vitamina B6 u ishrani nego bilo kome drugom. Jutarnja mučnina ili povrćanje mogu da se reše uz dodatak B6 vitamina, ali samo uz savet lekara.
7. Zbunjenost – Vitamin B6 pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Ako primetite da se osećate zbunjeno ili tužno, posebno ako ste stariji, razlog može da bude nedostatak ovog vitamina. Manjak ovog vitamina može da poveća verovatnoću da osoba postane depresivna nakon moždanog udara, preloma kuka ili druge teške bolesti. B6 ponekad radi u tandemu sa drugim B vitaminima i ako se iscrpe to može da uspori mentalne sposobnosti čoveka.
8. RakNizak nivo B6 vitamina može da ukaže da čovek ima karcinom. Istraživači ne znaju tačno zašto, ali, studije su povezale nedostatak B6 sa rakom želuca i jednjaka. Nedostatak ovog vitamina takođe može da poveća verovatnoću da osoba dobije rak izazvan steroidnim hormonima, kao što su rak dojke i prostate.

Koja dnevna doza vitamina B6 nam je potrebna

Količina B6 vitamina, koja nam je potrebna svakog dana, zavisi uglavnom od starosne dobi. Bebama od 7 do 12 meseci potrebno je 0,3 miligrama dnevno, a kako rastu – sve više. Ljudima  starijim od 50 godina, potrebno je najmanje 5 puta više – 1,7 miligrama dnevno za muškarce i 1,5 miligrama za žene. Najviše je potrebno trudnicama, oko 1,9 miligrama dnevno.

Gde može da se pronađe B6 vitamin?

Sva količina neophodnog B6 vitamina može da se dobije iz hrane. Proteini, odnosno živina, govedina i riba su među najkorisnijim izvorima. Samo 85 grama tunjevine sadrži skoro polovinu onoga što je odrasloj osobi potrebno svakog dana. Ista količina lososa će obezbediti 30 odsto,  a piletina 25 procenata dnevn potrebne količine. Povrće i voće takođe spadaju u izvore B6 vitamina, posebno skrobno povrće, kao što su krompir i kukuruz. Voće je još jedan glavni izvor (osim citrusa kao što su pomorandže i grejpfrut).

Zašto nestaje B6 vitamin?

Ozbiljni nedostaci B6 vitamina retko se dešavaju. Ali, neke starije osoba mogu da imaju nedostatak ako ne jedu dovoljno hrane ili zato što njihova tela ne apsorbuju hranljive materije kao ranije. Bolest bubrega i druga stanja, koja sprečavaju tanko crevo da uzima hranljive materije, takođe mogu da budu krivci, kao i previše alkohola. I neki lekovi, koji se izdaju na recept, takođe mogu da uzrokuju nedostatk B6 vitamina.

Da li suplementi mogu da pomognu?

Ako ne možete da dobijete dovoljno B6 vitamina iz hrane, suplementi mogu da popune tu  prazninu. Većina multivitamina sadrži i B6 vitamin, ili ga možete uzeti zasebno. Ali, ne treba preterivati. Uzimanje previše B6 vitamina može da ošteti nerve ili izazove čireve, žgaravicu ili mučninu, pa lekari podsećaju da je sigurna dnevna granica za odrasle manje od 100 miligrama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo