Naslovna / Zdravlje

Bol u kolenu: Šta nikako ne raditi u slučaju škripanja i pucketanja

Priredio/la: D. T.|15:00 - 27. 07. 2022.

Stalno penjanje ili spuštanje stepeništem može stvoriti dodatni pritisak na kolena i usloviti bolove. Nije dobro ni dugotrajno sedenje

bol u kolenu Kod nekih osoba bolovi se intenziviraju u jutarnjim satima, posle buđenja Foto: Shutterstock

Bol u kolenu veoma je učestao problem, koji može dovesti do trajnog oštećenja zglobne hrskavice i u najtežim slučajevima onemogućiti slobodno kretanje. Pacijenti se obično žale na bol, otok, “škripanje”, “pucketanje”. U slučaju ovih simptoma bitno je potražiti stručnu pomoć, ali i imati na umu da neke navike mogu dodatno da oštete koleno.

Odmor je osnova terapije

Odmor koji će pomoći regeneraciju oštećenih tkiva je osnova oporavka. Lakši bol u kolenu često se leči kratkim mirovanjem od jednog ili dva dana. U slučaju težih povreda ipak, je potrebno više vremena. Preporuka je da se javite stručnjaku, ako bolovi ne prođu ni posle nekoliko dana.

Lakša fizička aktivnost

Moguće povrede mogu se sprečiti jačanjem mišića oko kolena. Savet je da se koleno u potpunosti oporavi, pa potom da se razmotri neki oblik fizičke aktivnosti. Blaže forme vežbanja kako taj či su dobra prevencija. Najbolje je konsultovati se sa stručnjakom. Preporuka je da se oblik vežbi pažljivo odabere i da se koleno ne preoptereti, kako ne bi došlo do bolova.

RICE formula za bol u kolenu

RICE je skraćenica za aktivnosti koje stručnjaci savetuju u slučaju povrede i bola u kolenu.

  • R (rest) odmor u trajanju od jednog do dva dana
  • I (ice) na obolelo mesto se stavlja led kako bi se umanjila upala
  • C (compress) savet je da se koleno zavije kako bi zglob imao dobar oslonac i kako bi se sprečilo skupljanje tečnosti
  • E (elevate) podignite koleno na jastuče kako bi se eliminisao mogući otok.

Ne rizikujte

Nosite udobne cipele kako biste sprečili rizik od pada ili okliznuća. Preporučuje se obuća sa mekim i gumenim đonom, bez potpetice. Izbegavajte nestabilne ili zamračene stepenice, raščistite prostor u kojem se krećete, kako ne bi došlo do nepotrebnih dodatnih povreda.

Koristite štap ako morate

Ukoliko se osećate nestabilno koristite štap. Odaberite lagan, a ipak jak štap sa drškom koja pruža dobar oslonac. Vodite računa o telesnoj težini.

Dodatni kilogrami opterećuju kolena i uvećavaju rizik od bolnog artritisa i povreda. Stručnjaci kažu da i najmanji gubitak telesne težine može popraviti stanje. U slučaju da imate povišenu telesnu težinu i bolove u kolenima, pokušajte da izgubite samo 5 odsto telesne težine, predlažu stručnjaci.

Akupunktura

Postoje neke ne do kraja jasne tvrdnje, da akupunktura može biti od koristi. Pojedina istraživanja navode da akupunktura može olakšati bolove. Ukoliko se odlučite za ovaj oblik terapije potražite proverenog stručnjaka. U nekim zemljama neophodna je licenca za lečenje akupunkturom.

Praktikujte vežbe istezanja

Kruti mišići oko kolena mogu dovesti do povreda, koje se sprečavaju svakodnevnim vežbama istezanja. Savet je da se konsultujete sa stručnjakom o najboljem obliku vežbi istezanja koje ćete praktikovati, pre fizičke aktivnosti.

Toplo i hladno

U slučaju da se bol pojačava pokušajte sa toplom ili hladnom terapijom. Za ublažavanje bolova savetuje se primena toplih i vlažnih obloga, u slučaju otoka bolje je koristiti hladnu oblogu. Možete, na primer, uzeti vrećicu povrća ili voća iz zamrzivača, umotati je peškir, pa prisloniti na otečeno mesto.

Bol u kolenu posle odmora

Kod nekih osoba bolovi se intenziviraju u jutarnjim satima, posle buđenja. Smatra se da je ovaj bol u dobroj meri posledica lošeg položaja tokom sna. Stavite jastuče između nogu, ako spavate na boku. Ne savijajte jako koleno tokom spavanja i izbegavajte položaj u kojem koleno visi na jastučetu.

Ponavljanje pokreta i bol u kolenu

Ponavljajući pokreti nisu dobri za mišiće i zglobove celokupnog tela, pa ni za kolena. Stalno penjanje ili spuštanje stepeništem može stvoriti dodatni pritisak na kolena i usloviti bolove. Nije dobro, ni dugotrajno sedenje, koje može isto dovesti do bolova. Posebno je potrebno izbegavati sedenje prekrštenih kolena.

Posavetujte se sa stručnjakom

Nije potrebno da sami lečimo bol u kolenu. Stručnjak nam može propisati dobru terapiju, i dati lekove. U najtežim slučajevima nekada je potrebna i operacija kolena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo