Naslovna / Zdravlje

Bol kolena se u najtežim slučajevima rešava totalnom zamenom – artroplastikom

Priredio/la: D. T.|17:00 - 27. 02. 2022.

Totalna zamena kolena je uglavnom veoma uspešna operacija, ali implantati ne mogu da traju večno

bol kolena Bol kolena praćen ukočenosču i ograničenom pokretljivošču često je posledica starenja Foto: Shutterstock

Bol kolena praćen ukočenosču i ograničenom pokretljivošču često je posledica starenja ili nekih loših životnih navika. Osobe starije od 50 godina se žale na bolove, dok je kod starijih od 65 godina moguća i pojava osteoartritisa – degenerativnog oboljenja zglobova usled oštećenja hrskavice. U najtežim slučajevima pacijenti se u dogovoru sa stručnjakom odlučuju na operaciju zamene kolena i ugradnje veštačkog kolena – artroplastiku.

Hirurg uklanja iz zgloba oštećenu hrskavicu i kost

Simptomi oštećenja kolena mogu da variraju od sasvim blagih do jakih bolova, pa nije iznenađujuće što se u velikim i razvijenim zemljama uradi svake godine više od 700.000 operacija zamene kolena. Ugradnja veštačkog kolena je totalna zamena kolena kojom hirurg uklanja iz zgloba oštećenu hrskavicu i kost i zamenjuje ih protezom, poznatom kao veštačko koleno.

Kada se bol u kolenu leči operacijom?

Totalna zamena kolena je uglavnom veoma uspešna operacija, ali implantati ne mogu da traju večno. Iako mogu da traju i 20 godina, jedna studija je pokazala da će za oko 14,9 muškaraca i oko 17,4 odsto žena biti potrebna i dodana operacija totalne zamene kolena. Stručnjaci ističu da će osobama koje su se podvrgle ovoj intervenciji u mlađem životnom dobu, najverovatnije biti potrebna još jedna operacija. Savet je zato da se razmišlja o operaciji tek ako konzervativne metode lečenja ne daju rezultate i ako jak bol kolena i dalje traje, kaže dr Harpal S. Khanuja sa Univerziteta Johns Hopkins.

Preporuka doktora jeste da osobe koje imaju bolove i ograničenu pokretljivost, ukoliko su gojazne, nastoje da smanje telesnu težinu. Savetuje se i fizikalna terapija kolena i modifikacija nekih aktivnosti.

Operacija kolena je krajne rešenje ukoliko bolovi i ograničeni pokreti remete svakodnevno funkcionisanje. Ipak, operacija nije dobro rešenje za osobe koje povremeno osećaju bolove u kolenu – smatra dr Khanuja.

Telesna težina

Održavanje zdrave telesne težine jedan je od najboljih načina da se prevenira nastanak osteoartritisa i bol kolena. Prekomerna težina jako pritiska kolena, pa usled toga su veće mogućnosti za pojavu upala i progresije bolesti. Svaki, pa i male regulacije telesne težine mogu dovesti do boljitka. Prema nekim studijama, osove koje su izgubile samo oko 10 odsto od ukupne telesne težine znatno su smanjite bolove u kolenima, imale su manje upala, bile su u mogućnosti brže da hodaju i da se bolje i sigurnije kreću.

Fizička aktivnost

Umerena fizička aktivnost može umanjiti rizik od nastanka osteoartritisa i regulisati telesnu težinu. Ipak, stručnjaci savetuju dodatni oprez osobama koje imaju bolove u kolenima. Ne preporučuju se svakako pripreme za maraton ili igranje košarke. Stručnjaci za ove pacijente savetuju hodanje ili plivanje kao najbolje oblike fizičke aktivnosti.

Visoke potpetice

Jedna studija objavljena u časopisu Arthritis & Rheumatism tvrdi da meke cipele sa niskom potpeticom mogu smanjiti pritisak na kolena. Visoke potpetice se na savetuju nikako osobama koje pate od osteoartritisa.

Kako sačuvati kolena?

Stručnjaci savetuju starijim od 50 godina da izbegavaju aktivnosti kao što su čučanje, skakanje, klečanje. Kako bi se sačuvala kolena ne preporučuje se nošenje teškog tereta. Fizičku aktivnost bi bilo najbolje isplanirati zajedno sa stručnjakom. Ukoliko lekar preporuči fizioterapiju i vežbe, one se moraju redovno primenjivati. Stručnjaci naglašavaju da nekada vežbanje kod istanjenja hrskavice kolena može izazvati bolove, ipak umerena aktivnost je bitna za cirkulaciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo