Naslovna / Zdravlje

Kako starenje utiče na naše srce, težinu, dijabetes…

Priredio/la: O.M.|19:00 - 08. 09. 2022.

Starenje utiče na opšte stanje organizma i sve naše organe, uključujući i srce, koje počinje da doživljava razne promene

Kako starenje utiče na srce Neke promene u organizmu koje se događaju sa starenjem utiču na zdravlje srca. Foto:Shutterstock

Starenje  je proces koji se dešava svakom živom biću i donosi brojne pormene u našem organizmu. Ono utiče na sve naše organe, uključujući i srce.

Starenje i rizik od srčanog udara

Kako starimo, šanse za srčani udar se povećavaju. Prosečna starost muškaraca koji su imali ovaj zdravstveni problem je 65 godina. Za žene je ta starosna granica 72 godine, jer menopauza, kroz koju žene obično prolaze sa 50 godina, smanjuje količinu estrogena u telu. Estrogen pomaže da arterije budu fleksibilnije, tako da rizik od srčanog udara raste kada estrogen počne da opada.

Starenje i telesna težina

Kada napunimo 50 godina, metabolizam, proces koji telo koristi da razgradi hranu i pretovori je u energiju, usporava se u proseku za 30 odsto. Sporiji metabolizam može otežati održavanje zdrave telesne težine. Ovo povećava rizik od insulinske rezistencije, visokog holesterola, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, što sve povećava šanse za obolevanje srčane bolesti.

Arterije postaju čvršće

Kako vaše arterije stare, postaju čvršće. Srčani mišić takođe slabi. To otežava pumpanje krvi, posebno dok se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Krvni pritisak raste

Čak i ako se niste suočili sa visokim krvnim pritiskom do sredine ili kasnih pedesetih, rizik da ga dobijete je i dalje 90 odsto. Visok krvni pritisak oštećuje glatku unutrašnju oblogu zidova arterija.

Starenje i promene srčanog ritma

Nepravilan rad srca je vodeći uzrok moždanog udara kod starijih osoba. To može izazvati stvaranje krvnog ugruška tj. tromba. Ako se taj ugrušak odvoji i ode u mozak, kao posledica moguć je moždani udar.

Starenje i kvalitet sna utiču na zdravlje srca

Pošto deo mozga koji kontroliše ciklus spavanja stari, možda ćete primetiti razliku u tome kada se osećate umorno, a kada ne. Starenje često dovodi i do problema sa spavanjem. Loš san može smanjiti elastičnost vaših arterija i očvrsnuti plak holesterola, povećavajući rizik od koronarnih bolesti.

Slomljeno srce

Sindrom slomljenog srca je privremeni bol u grudima ili kratak dah koji obično pogađa žene nakon preživljenog visokog stresa, kao što je smrt voljene osobe, razvod, traumatska zdravstvena dijagnoza ili povreda. Može se osećati kao srčani udar. Većina ljudi koji ga dožive imaju preko 50 godina.

Starenje i veći rizik od dijabetesa za žene

Kako estrogen opada nakon menopauze, vaše telo ne koristi insulin na dobar način kao ranije. Ovo povećava šanse od dobijanja dijabetes. Vremenom, visok šećer u krvi može oštetiti krvne sudove i nerve koji kontrolišu srce.

Krvni sudovi se sužavaju

Starenje je jedan od faktora rizika za aterosklerozu, odnosno otvrdnjavanje i sužavanje arterija. To se dešava kada se holesterol, masti i druge masne supstance, poznate kao plak, nakupljaju na unutrašnjim zidovima arterija. Ovo ograničava dotok krvi u srce.

Starenje i osetljivost na so

Kako starimo, telo se sve teže nosi sa prekomernim unosom soli u organizam. Previše soli može povećati krvni pritisak i dovesti do otoka, a samim tim opterititi i kardiovaskularni sistem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo