Naslovna / Zdravlje

Naučnici razvili mali molekul koji bi imunoterapiju učinio dostupnom svim pacijentima sa rakom

Priredio/la: I. V. |19:00 - 22. 08. 2022.

Mali molekul kontroliše rast tumora jednako efikasno kao i antitela, a njegova proizvodnja i primena je mnogo jeftinija i praktničnija jer bi svi oboleli od raka mogli da ga koriste u kućnim uslovima

mali molekul Foto: Shutterstock

Mali molekul, koji bi mogao da bude pristupačnija i efikasnija alternativa antitelu, koje se uspešno koristi za lečenje niza karcinoma, zajednički su identifikovali i sintetizovali istraživači sa a rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu Journal for ImmunoTherapi of Cancer. Iza ovog revolucionarnog projekta stoji međunarodni tim istraživača na čelu sa profesorkama Helenom Florindo i Ritom Guedeas iz Istraživačkog instituta za lekove na Farmaceutskom fakultetu University of Lisbon.

Antitela protiv određenih proteina već su klinički odobrena

Nobelovu nagradu za medicinu 2018. godine dobili su James Allison i Tasuku Honjo za njihov doprinos proučavanju imunoterapije, lečenju raka kroz aktivaciju imunog sistema. Honjo je naime otkrio da imune ćelije, zvane T ćelije, izaziva protein PD-1, koji onemogućava aktivnost T-ćelija kada se veže za protein PD-L1 u ćelijama raka. U stvari, interakcija između PD-1 i PD- L1 omogućava ćelijama raka da parališu T ćelije, sprečavajući ih da napadnu ćelije raka. Honjo je tada razvio antitela koja neutrališu ili PD-1 ili PD-L1, čime oslobađaju T ćelije da se efikasno bore protiv karcinoma.

Antitela protiv PD-1/PD-L1 proteina su već odobrena za kliničku upotrebu i smatraju se velikim potencijalom u borbi protiv raka. Ova imunoterapija može značajno da poboljša  ishode pacijenata, bez teških neželjenih efekata, koji prate tretmane kao što je hemoterapija. Ali, antitela su skupa za proizvodnju, pa stoga nisu dostupna svim pacijentima. Štaviše, tretman ne utiče na sve delove solidnih tumora jer su antitela prevelika da bi prodrla i dosegla manje dostupna i manje izložena područja tumora.

Mali molekul kontroliše rast tumora efikasno kao i antitela

Sada su istraživači sa Tel-Aviv University i University of Lisbon koristili bioinformatičke alate i alate za analizu podataka kako bi pronašli manju, „pametniju“ alternativu ovim antitelima.

– U drugoj fazi, potvrdili smo da mali molekul kontroliše rast tumora jednako efikasno kao i antitela – on podstiče PD-L1 kod životinja, koje imaju ljudske T ćelije. Drugim rečima, razvili smo molekul koji može da inhibira PD-1 /PD-L1 i podseća imuni sistem da treba da napadne rak. Štaviše, novi molekul ima velike prednosti u odnosu na tretman antitela. Pre svega, zbog cene. S obzirom na to da je antitelo biološki, a ne sintetički molekul, zahteva složenu infrastrukturu i značajna sredstva za proizvodnju, koja košta oko 200.000 dolara godišnje po pacijentu. Nasuprot tome, mi smo već sintetizovali mali molekul uz pomoć jednostavne opreme, za kratko vreme i za delić pomute cene. Još jedna prednost malog molekula je ta što će pacijenti verovatno moći da ga uzimaju kod kuće, oralno, bez potrebe za intravensko dobijanje imunoterapije u bolnici – objasnio je profesor Satchi-Fainaro.

Mali molekul poboljšava aktivaciju imunih ćelija unutar čvrstih tumora

Pored razmatranja pristupačnosti, eksperimenti pokazuju da mali molekul takođe poboljšava aktivaciju imunih ćelija unutar čvrste tumorske mase.

Površina solidnog tumora je heterogena. Ako u određenom delu tumora ima manje krvnih sudova, antitelo neće moći da uđe unutra. Mali molekul se, s druge strane, širi i stoga nije u potpunosti zavisan od krvnih sudova tumora. Verujem da će u budućnosti mali molekul biti komercijalno dostupan i da će imunoterapiju učiniti pristupačnom za sve pacijente sa rakom – nada se profesor Satchi-Fainaro.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija Velickovic
1:04, 23. 08. 2022.
Odgovori

gde se mogu dobiti blize infoacije o dostupnoati ove terapije?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo