Naslovna / Zdravlje

Koji simptomi ukazuju na lošu cirkulaciju i šta možemo preduzeti da je poboljšamo

Priredio/la: O.M|14:30 - 21. 08. 2022.

Kada je cirkulacija loša, to usporava ili blokira protok krvi, što znači da ćelije u vašem telu ne mogu dobiti dovoljnu količinu kiseonika i hranljivih materija koje su im potrebne

cirkulacija Postoje načini kako da poboljšamo cirkulaciju. Foto:Shutterstock

Dobra cirkulacija krvi je veoma važna za zdravlje celog tela. Zajedno sa srcem i drugim mišićima, krvni sudovi čine cirkulatorni sistem. Ova mreža puteva nosi krv u svaki deo tela. Ali kada je cirkulacija loša, to usporava ili blokira protok krvi.

Znaci loše cirkulacije

Kada noge i ruke ne dobijaju dovoljno krvi, šake i stopala mogu biti hladni ili utrnuli. Ako ste svetle puti, noge mogu dobiti plavu nijansu. Loša cirkulacija takođe može isušiti kožu, učiniti nokte lomljivim… Neki muškarci mogu imati problema sa postizanjem ili održavanjem erekcije. A ako imate dijabetes, ogrebotine i rane imaju tendenciju da zarastaju sporije.

Slabija cirkulacija i nikotin

Nikotin je aktivni sastojak običnih cigareta, ali i elektronskih. To šteti zidovima arterija i dovodi do preteranog zgrušavanja krvi. Ako pušite, trebalo bi da prestanete. Za to je potreban napor, ali vredi se potruditi.

Kontrolišite krvni pritisak

Ako je previsok, može izazvati arteriosklerozu, stanje koje očvršćava zidove arterija i može dovesti do usporavanja protoka krvi. Proveravajte pritisak najmanje jednom mesečno. Možete kupiti kućni aparat za merenje krvnog pritisk ili to uradite povremeno u apoteci.

Cirkulacija zavisi i od količine vode koju unosimo

Važno je biti hidriran kako bi se održala dobra cirkulacija. Pokušajte da popijete osam čaša vode dnevno. Trebalo bi da unosite još više tečnosti, ako se bavite nekim fizičkim ativnostima.

Cirkulacija i sedenje

Sedenje satima nije dobro za vašu cirkulaciju. To slabi mišiće nogu i usporava protok krvi u nogama, što može dovesti do stvaranja trombova.
Ukoliko sedite na poslu, uvedite princip da češće ustajete i šetate kratko, kako biste ubrzali cirkulaciju.

Vežbanje ubrzava cirkulaciju

Kada trčite, vozite bicikl, hodate, plivate i radite slične vežbe, unosite više kiseonika i prenosite ga na mišiće. Ovo podstiče pumpanje krvi, čini vaše srce jačim i snižava krvni pritisak. Postavite cilj da vežbate 30 minuta, pet do sedam dana u nedelji.

Jedite više povrća i voća

Jedite dovoljno voća i povrća. Držite se dalje od zasićenih masti koje se mogu naći u crvenom mesu, piletini, siru i drugim životinjskim izvorima. Izbegavajte previše soli. To će vam pomoći da održite telesnu težinu u zdravom opsegu, a holesterol i krvni pritisak pod kontrolom.

Kupka za dobru cirkulaciju

Jedan od dobrih načina da podstaknete cirkulaciju je topla kupka. Topla voda čini da se vaše arterije i vene prošire na taj način propuštajući više krvi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo