Naslovna / Zdravlje

Osteoartroza je najčešća bolest zglobova, koje metode lečenja daju najbolje rezultate

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 01. 09. 2022.

Kod osteoartroze dolazi do degenerativnih promena na zglobovima uz aktiviranje pojedinih medijatora upale, tako da su pacijenti uz bol i ograničenje funkcije izloženi i lokalnom zapaljenju niskog intenziteta, kaže u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Milan Petronijević

osteoartroza Osteoartroza (osteoartritis) je najčešća degenerativna bolest zglobova čiji simptomi se kontrolišu farmakološkim i nefarmakološkim metodama Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Osteoartroza (OA) je najčešća bolest zglobova. Radi se o degenerativnom, progresivnom oboljenju sinovijalnih zglobova sporog toka, koje počinje promenama najpre zglobne hrskavice, a zatim i drugih zglobnih struktura. Prema istraživanjima iz 2020. godine, ova bolest je u tom periodu bila četvrti vodeći uzrok invaliditeta.

Osteoartroza češće pogađa žene

– Uz bolove u zglobovima, kod osteoartroze dolazi i do ograničenja njihove funkcije. To rezultira značajnim smanjenjem radne sposobnosti obolelih, pokretljivosti, kao i kvaliteta života, uz povećanje komorbiditeta. Degenerativne promene su praćene aktivacijom pojedinih medijatora upale, tako da u OA uvek postoje i lokalni zapaljenski procesi niskog intenziteta. Zbog toga se u anglosaksonskoj literaturi obično naziva osteoartritis. Žene imaju veći rizik od razvoja osteoartroze. U postmenopauzi su podložnije oboljevanju usled povećanog nivoa kalcitonina i gubitka estrogena, kao i zbog ubrzane resorpcije hrskavice i kostiju. Osteoartroza je vodeća indikacija za upotrebu lekova – kaže za eKlinika portal profesor dr Milan Petronijević, specijalista interne medicine i supspecijalista reumatologije.

Osteoartroza se leči nefarmakološkim i farmakološkim metodama

Ciljevi lečenja OA su smanjenje simptoma i usporavanje napredovanja bolesti. Pored bolje pokretljivosti zglobova i višeg kvaliteta života, trebalo bi, naglašava sagovornik našeg portala, koliko je to moguće, izbeći nekritičnu primenu lekova. Stoga su primarne inicijalne mere ne samo za lečenje već i za prevenciju osteoartroze i dalje nefarmakološke. To su, navodi prof.dr Petronijević, informisanje bolesnika o prirodi bolesti, edukacija, smanjenje telesne težine ako je prekomerna, uz dozirani program vežbanja i uopšte, fizičke aktivnosti.

Važnost optimalne telesne težine i osteoartroza

Na razvoj i progresiju osteoartroze značajno utiče smanjenje telesne težine. To se posebno odnosi na OA nosećih zglobova – kolena i kuka. Istraživanja kažu da gubitak telesne težine od oko 5,1 kg smanjuje verovatnoću nastanka OA za preko 50 odsto u toku narednih deset godina. Fizikalna terapija i primena ortoza i pomagala spadaju u važne mere za ublažavanje simptoma – ističe naš sagovornik.

Profesor Petronijević naglašava da operaciju, ukoliko je predložena, ne treba odlagati jer se sa vremenom, odnosno starenjem, povećava operativni rizik. Inače, operativno lečenje OA kuka i kolena se preporučuje kada svi prethodni modaliteti lečenja nisu imali efekta. Odluku o operaciji, navodi stručnjak, donosi ortoped na osnovu izgleda zgloba, opsega pokreta i radiografskog snimka.

Koji lekovi se koriste u lečenju stanja dijagnostikovanog kao osteoartroza

Prof.dr Milan Petronijević, specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije, o primeni farmakoterapije u lečenju osteoartroze kaže:

Lekovi za bolove nesteroidni antireumatici (NSAIL), lokalno primenjeni ili u vidu tableta i kapsula uzimaju se isključivo na osnovu odluke lekara. Sistemski primenjeni NSAIL, međutim, nisu povezani sa poboljšanjem funkcije ili uticajem na promene strukture zgloba. Oni imaju umereni efekat na ublažavanje bola. Zabeleženo je i da upotreba NSAIL raste zbog izdavanja i bez recepta, širenja indikacija, starenja ljudske populacije. Kada se primenjuju lokalno, nose, manji rizik od sistemskih neželjenih efekata u poređenju sa sistemskom primenom.

Važna pravila kod korišćenja NSAIL medikamenata

– Lokalna primena NSAIL se preporučuje kod pacijenata sa OA životne dobi iznad 75 godina, kao i one sa istovremenim komorbiditetima ili povećanim rizikom od gastrointestinalnih, kardiovaskularnih ili bubrežnih neželjenih efekata. Važno je napomenuti da nijedan NSAIL nije značajno efikasniji od drugih. Izbor leka uslovljen je bolnošću i komorbiditetima. Značajno je i ne dozvoliti kontinuiranu upotrebu kod starijih ljudi, uz obavezne inhibitore protonske pumpe – kaže prof.dr Petronijević.

Slabi opioidi i paracetamol

Kratkotrajna primena slabih opioida, kakav je lek tramadol, jeste sledeća farmakološka mogućnost za simptomatsko lečenje OA. Za njega, prema rečima profesora Petronijevića, postoje dokazi o analgetičkoj koristi kod OA. Iako značajno smanjuju intenzitet bola, i oni imaju malu korist na funkciju obolelog zgloba.

Česti neželjeni efekti su suvoća usta, mučnina, oralne ulceracije, povraćanje, glavobolja, dispepsija, opstipacija, umor i vrtoglavica, somnolencija, osip i svrab. Kod starijih osoba može se javiti poremećaj spavanja i dezorijentacija. Intraartikularno primenjeni glukokortikoidi imaju kratkoročnu efikasnost (tokom 2–4 nedelje), a veća je kod pacijenata kod kojih je osteoartroza sa jačim bolom i jačim lokalnim zapaljenjem. Dokazana je i ograničena korist ponovljenih kurseva intraartikularno primenjenih ovih lekova. Iako ima slab, minimalni efekat na bol i nema značajnog uticaja na ukočenost i fizičku funkciju kod pacijenata sa OA, paracetamol je široko preporučivan kao prvi korak u lečenju osteoartroze. Treba naglasiti da postoji i problematičan sigurnosni profil paracetamola u vezi sa njegovom rutinskom hroničnom upotrebom, pre svega zbog hepatičnih i bubrežnih neželjenih efekata, posebno u starijoj populaciji. Paracetamol nikako ne sme da se koristi redovno – upozorava prof.dr Petronijević.

Da li mogu da pomognu suplementi

Suplementi koji sadrže kolagen, glukozamin sulfat, hondroitin sulfat i druge supstance koje ulaze u sastav hrskavice, nalaze se u slobodnoj prodaji. Sagovornik našeg portala kaže da prema vodičima, osnovu terapije suplementima za hroničnu OA čine simptomatski sporo delujući lekovi poznati kao SYSADOA (Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthitis). Većina njih su prirodni proizvodi, a najubedljiviji su, prenosi profesor Petronijević, dokazi o efikasnosti glukozamin sulfata (GS) i hondroitin sulfata (HS). Još neki suplementi predloženi su takođe kao potencijalni pomoćni tretmani za pacijente kojima je dijagnostikovana osteoartroza.

Šta je glukozamin

Glukozamin je inače prirodni sastojak naše hrskavice. Pojedinačno doziranje jednom dnevno (1500 mg) dovodi do veće koncentracije glukozamina u plazmi u poređenju sa drugim režimima doziranja. Dokazano je da je glukozamin sulfat (GS) pokazao izvesnu, umerenu efikasnost u lečenju OA, ali i ona je veća od efekta paracetamola. Takođe, slična je efektu NSAIL lekova. Dokazano je da dugotrajna primena GS može da odloži promene u strukturi zgloba kada se rano koristi u lečenju OA. Upotreba glukozamin sulfata se generalno smatra sigurnom i nije povezana sa bilo kojim povećanjem ispoljavanja neželjenih efekata. Hondroitin sulfat (HS), takođe prirodni sastojak hrskavice, pruža umereni analgetski efekat, ali i sa značajnim efektom na funkciju zglobova u OA. Primenjen u dozi 800 mg/d ima sličan efekat na bol u odnosu na NSAIL. Takođe je dokazano da ispoljava repairajuće efekte na strukturu zgloba. Ova dva suplementa se često koriste u kombinaciji – navodi sagovornik eKlinika portala.

Drugi sumplementi koji se koriste u slučaju osteoartroze

Prema rečima profesora Petronijevića, nesaponifikovana soja od avokada (ASU) je složena mešavina prirodnih biljnih ekstrakata uzetih iz avokada i sojinih ulja. Identitet aktivne komponente nije poznat. Prema kliničkim studijama, prenosi doktor, nisu pokazani su značajni terapijski efekti. Diacerein ima mali efekat na bol, uz česte neprijatne neželjene efekte (dijareja). Što se tiče ostalih suplemenata, metilsulfonilmetan (MSM) je organsko sumporno jedinjenje koji je normalno prisutno u krvi i likvoru. To sugeriše, objašnjava prof.dr Petronijević, da potiče iz dijetalnih izvora i crevnog bakterijskog metabolizma.

Korisna svojstva kolagena

– Pojedina ispitivanja MSM u osteoartrozi pokazala su značajan efekat na smanjenje bolova u zglobovima sa nedoumicom o optimalnoj dozi i dužini lečenja. Pokazuje sinergizam sa zajedničkom primenom sa GS i HS. Dalje, peptidi kolagena kao suplementi takođe se koriste u lečenju pacijenata sa OA. Oralni unos peptida kolagena u trajanju od najmanje šest meseci smanjuje bol u zglobovima i poboljšava fizičku pokretljivost kod stanja kakvo je osteoartroza – navodi profesor Petronijević.

I korišćenje suplemenata u osteoartrozi isključivo uz savet i preporuku lekara

Ni suplemente, kao ni bilo koji od madikamenata koji se nalaze u protokolima lečenja za oboljenje kakvo je osteoartroza, pacijeti ne smeju da uzimaju na svoju ruku, i kada se radi o izboru, i o količinama, naglašava još jednom subspecijalista reumatologije.

– Bosvelin je smesa ekstrakata dobijenih iz smole drveća Boswellia species. koje imaju antizapaljenska svojstva. Serapeptaza (Serratiopeptidaza) je protein (proteolitički enzim) izolovan iz nepatogene enterobakterije Serratia species. Tačni mehanizni dejstva nisu poznati. U dozi od 120 000 IU dnevno se često propisuje u raznim patološkim stanjima i indikacijama u hirurgiji, ortopediji, otorinolaringologiji, ginekologiji i stomatologiji, pre svega radi smanjenja otoka. Intraartikularna primena hijaluronske kiseline (IAHA) može biti alternativa NSAIL za OA kolena, sa povoljnijim sigurnosnim profilom, posebno za starije pacijente ili one sa većim rizikom od neželjenih efekata NSAIL. Pokazano je da pojedinačna IAHA ne donosi nikakvu korist i da je višestruki injekcijski kurs superiorniji – objašnjava profesor.

Hijaluronska kiselina

– Formulacije hijaluronske kiseline (HA) srednje molekulske težine bolje stimulišu biosintezu krskavice, a postoje mišljenja da koncentracija injekcija HA može biti važnija od molekulske težine HA u pogledu kliničkog efekta – ispričao je u razgovoru za naš portal profesor dr Milan Petronijević, specijalista interne medicine i subspecijalista reumatologije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marica cicvaric
18:11, 04. 09. 2022.
Odgovori

Koliko sam razumela, samo fizucka aktivnost dok može.
Imam osteoporozu u zadnjem skoru, 60god.starosti u pedesetoj uradjena histeroktpmija, kilaza ok.alergicna na sve lekove!
Divan tekst za obavestenje, hvala Vam puno❤️

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo