Naslovna / Zdravlje

Šta sve usporava naš metabolizam

Priredio/la: S.St.|19:00 - 27. 09. 2022.

Jedan od najboljih načina da poboljšate svoj metabolizam jeste više vežbanja. Međutim, važno je obratiti pažnju na one stvari koje metabolizam usporavaju

Metabolizam je način na koji vaše telo pretvara hranu u energiju, a na njegovo usporavanje utiču brojni faktori Foto: Shutterstock

Metabolizam je način na koji vaše telo pretvara hranu u energiju. Ako organizam sporo sagoreva kalorije dok se odmarate ili spavate, verovatno ste to nasledili od roditelja, preko gena. Pošto ne možete da promenite svoje gene, fokusirajte se na svoje navike. Jedan od najboljih načina da poboljšate svoj metabolizam jeste više vežbanja.

Hormonske bolesti utiču na metabolizam

Promena u hormonima može da koči potrošnju energije vašeg organizma što može da vas umori. Neka stanja, kao što su nedovoljno ili preterano aktivna štitna žlezda i dijabetes, hormonske su bolesti koje utiču na vaš metabolizam. Stres takođe oslobađa hormone koji mogu da izazovu usporavanje. Ako imate neki zdravstveni problem nastavite sa lečenjem, a prioritet treba da vam bude uklanjanje stresa.

Nedostatak sna usporava metabolizam

Dobar san pomaže metabolizmu da ostane stabilan. Kada se noćima prevrćete u krevetu i  ne možete da spavate, vaše telo ne koristi energiju kako treba, a to povećava verovatnoću da se dobije dijabetes i da postanete gojazni. Većini odraslih treba 7-9 sati sna. Ako to nije vaš slučaj, probajte nedelju dana da imate ovakav ritam i videćete koliko ćete se bolje osećati.

Stroge dijete

Veoma je važno kako ćete izgubiti višak kilograma. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam postaje usporen. Stroge dijete, posebno kada uz njih i vežbate, teraju vaš organizam da se zadovolji sa manje kalorija. To može da se vrati kao bumerang, jer se vaše telo grčevito drži tih kalorija, što otežava skidanje kilograma. Iako to može duže da potraje, trudite se da vaš plan mršavljenja bude realan, a ne drastičan.

Soli nisu dobre za metabolizam

Morska so je omiljena za gurmane i kuvare. Naći ćete je u vrhunskim restoranima i gurmanskim kuhinjama. Ali nedostaje joj jod, koji je potreban štitnoj žlezdi da upravlja vašim metabolizmom. Samo malo jodirane kuhinjske soli zadovoljava tu potrebu. Ili uživajte u hrani bogatoj jodom, poput škampa.

Dehidrirani ste i usporavate metabolizam

Bez dovoljno vode, vaš metabolizam može da se uspori. Neke studije pokazuju da voda pomaže telu da sagoreva energiju i podstiče gubitak težine. Na bilo kojoj temperaturi, voda vam pomaže i da napunite stomak, tako da jedete manje. Pijte tokom dana što više vode. Možete i da jedete više namirnica koje su prirodno bogate vodom, kao što su lubenica ili krastavci.

Kafa bez kofeina pokreće metabolizam

To je dobra opcija ako volite da popijete šolju kafe pre spavanja. Ali propustićete onaj divni nalet kofeina koji pokreće vaš metabolički motor. Ne zaboravite da neka istraživanja pokazuju da kafa može da utiče na nivo šećera u krvi, pa ćete možda morati da ga ograničite količine kafe ako imate dijabetes.

Kalcijum je ključna hranljiva materija za brz metabolizam

Treba vam ne samo za kosti. Osim ostalih pozitivnih stvari za vaš organizam, kalcijum je i ključna hranljiva materija za brz metabolizam. Mnogi ga nemaju dovoljno. Postoji mnogo opcija, i to ukusnih, koje vam obezbeđuju kalcijum – mleko i mlečni proizvodi, naravno. Ima ga i u mnogim obogaćenim namirnicama (kao što su žitarice, sok od pomorandže i sojino ili bademovo mleko), konzervisanom lososu, zelenoj repi, kelju i tofuu.

Podešavanja termostata i brze šetnje

Nije uvek dobro da u spavaćoj sobi bude pretoplo – barem ne kada je u pitanju vaš metabolizam. Sobna temperatura od 24 stepena sprečava vaš organizam da stvara mast, koja je puna ćelija koje sagorevaju kalorije. Podešavanje termostata na 19 stepeni pre spavanja povećava nivo ove vrste masti. Kada je napolju hladno, redovne brze šetnje mogu da imaju isti efekat.

Smanjen unos ugljenih hidrata

Zna se da smanjenje unosa nezdravih ugljenih hidrata može da vam pomogne da upravljate svojom težinom i brže sagorevate masti. Ali, oni su vašem telu potrebni za proizvodnju insulina. Ako stalno unosite malo ugljenih hidrata proizvodićete manje ovog ključnog hormona. Vaš metabolizam se zaustavlja i ne sagorevate onoliko kalorija kao nekada. Unosite ugljene hidrate iz voća, povrća i žitarica koje su bogate hranljivim materijama, poput slatkog krompira i integralnog pšeničnog brašna. Zahvaljujući njima vaš metabolizam biće pod kontrolom i neće vas dovoditi u iskušenje da „skrenete s puta”.

Noćobdijanje usporava metabolizam

Ako ste noćobdija ili radite u noćnoj smeni to remeti vaš prirodni ciklus spavanja i buđenja vašeg tela. Te promene mogu dovesti do usporenog metabolizma i drugih problema poput dijabetesa i gojaznosti. Resetujte svoj telesni sat. Ako kasno odlazite na spavanje ili radite noću, razgovarajte sa svojim lekarom o zdravim načinima koji mogu da vas vrate na pravi put.

Opasnost preskakanje obroka

Kada jedete podjednako je važno kao i ono što jedete. Preskakanje obroka ili jedenje s nogu stvara društveni – i metabolički – džet leg. Promena vremena obroka može izazvati kompletan haos u vašem metabolizmu i poveća rizik od srčanih oboljenja. Vodite računa o tome da imate redovne obroke sa svojom porodicom i pridržavajte se toga.

Hronični stres koči metabolizam

Kada ste u stresnoj situaciji, vaše telo proizvodi hormon koji se zove kortizol, a njegova uloga je da vam pruži brzi podsticaj energije. Ali ako ste zarobljeni u zoni stresa, telo misli da još uvek treba da se borite, tako da nastavlja da proizvodi kortizol. Visok nivo ovog hormona otežava organizmu da koristi insulin. To koči vaš metabolizam i podstiče povećanje telesne težine. Pronađite načine na koje možete da se oslobodite stresa. Dišite duboko. Radite nešto što volite. Pronađite ono što vam odgovara.

Ishrana sa visokim sadržajem masti

Konzumiranje velike količine masne hrane, poput masnih hamburgera i poslastica od putera, nikada nije zdrava opcija. To menja način na koji vaše telo razlaže hranu i hranljive materije. Takođe utiče na sposobnost vašeg organizma da koristi insulin. Takvo stanje zove se insulinska rezistencija i povezuje se sa gojaznošću i dijabetesom. Umesto toga, jedite više voća i povrća i pijte više vode. Pasulj, paprika i školjke takođe su dobar izbor.

Lekovi mogu da uspore metabolizam

I neki lekovi mogu da uspore vaš metabolizam. Tu spadaju mnogi antidepresivi i određeni antipsihotici koje lekari propisuju za lečenje šizofrenije. Mnogi drugi lekovi, poput onih koji usporavaju rad srca, takođe mogu da imaju isti efekat. Obavestite svog lekara ako mislite da bi vaši lekovi mogli da predstavljaju problem. Možda može da vam preporuči neku zamenu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo