Zdravlje

Simptomi raka – neke nesvesno ignorišemo, ali ovih 5 nikako ne bi trebalo

Priredio/la: I. V.

Dešava se da dijagnoza karcinoma dođe iz vedra neba, bez ikakvih simptoma. Ali, mnogo češće se javljaju različiti simptomi koji mogu da upozoravaju na ozbiljnu bolest, zato pratite svoje telo, savetuju stručnjaci

Simptomi raka često se podudaraju sa znacima drugih bolesti te ih zbog toga možda i ignorišemo, ali, stručnjaci upozoravaju da na 5 upozorenja tela ne bi trebalo da zatvaramo oči. Dešava se i da dijagnoza karcinoma dođe iz vedra neba, bez ikakvih simptoma. Ali, mnogo češće javljaju se različiti simptomi koji mogu da budu upozoravajući znaci bolesti.

Pratite svoje telo kako simptomi raka ne bi promakli

Dr Anne Marie Lennon, gastroenterolog iz Johns Hopkins Hospital apeluje na ljude da obrate pažnju na svoje telo. Na taj način primetiće se ako jedan ili više simptoma počne iznenada da se javlja ili da se pogoršava. Dr Lennon izdvaja 5 najčešćih simptoma koji ukazuju da se karcinom razvija:

1. Kratak dah

Mnoga stanja mogu da izazovu kratak dah. To bi moglo da bude kao nešto bezazleno, u smislu da nam je potrebno više fizičke aktivnosti i više vežbe. Međutim, ako čovek primeti da ostaje bez daha tokom normalnih aktivnosti ili prilikom hodanja uz stepenice, to se ne smatra normalnom pojavom i trebalo bi obaviti kontrolu kod lekara.

2. Krvarenje

Doktori smatraju da određene vrste krvarenja više ukazuju na pojavu karcinoma od drugih. Iako mogu da budu uzrokovane drugim uslovima, ove vrste krvarenja treba da proceni lekar:

  • Iskašljavanje krvi ili hemoptiza
  • Krv u stolici, koja može da izgleda tamna ili katranasta
  • Abnormalno vaginalno krvarenje
  • Krv u urinu (hematurija)
  • Krvavi iscedak iz bradavica.

3. Krvžice/čvorići

Ponekad kvržice mogu da budu sasvim normalne. Na primer, prehlada može da prouzrokuje  uvećanje limfnih čvorova. To stanje smatra se privremenim i predstavlja način na koji se naše telo bori protiv hladnoće.

4. Poteškoće pri gutanju ili osećaj sitosti

Dešava se da vam se hrana zaglavi u grlu? Imate li poteškoća sa gutanjem? Ovaj problem zove se disfagija. Može i ne mora da bude simptom karcinoma. Ako se vremenom pogorša, trebalo bi zakazati pregled kod lekara. Osećaj sitosti čak i kad ste gladni ili jedva da možete da jedete takođe opravdava posetu lekaru.

5. Promene u funkcijama tela

Obratite pažnju na promene u funkcijama vašeg tela jer upravo te promene mogu da budu  uzrokovane mnogim različitim faktorima. Zakažite lekarski pregled ako primetite:

  • Iznenadni zatvor ili pojavu dijareje
  • Poteškoće pri mokrenju ili pražnjenju creva
  • Propuštanje vazduha u urinu ili urin pomešan sa stolicom
  • Osećaj kao da se creva ne prazne u potpunosti
  • Bilo koju drugu promenu u odnosu na normalnu funkciju creva.
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.