Naslovna / Zdravlje

Operacija raka dojke može se izbeći ukoliko je dobar odgovor tela na hemoterapiju

Priredio/la: I. V. |17:00 - 05. 11. 2022.

Pacijentkinjama kojima se otkrije rak dojke u ranoj fazi i dobro odreaguju na hemoterapiju, neće biti potrebna operacija i odstranjivanje dojke, tvrde naučnici

operacija raka dojke Operacija raka dojke možda neće biti potrebna nekim pacijentkinjama, koje imaju visok odgovor na hemoterapiju, otkrili su istraživači . Foto: Shutterstock

Operacija raka dojke možda neće biti potrebna nekim pacijentkinjama, koje imaju visok odgovor na hemoterapiju, otkrili su istraživači sa University of Texas. Prema novoj studiji, pacijentkinje sa ranim stadijumom raka dojke, koje su imale patološki potpuni odgovor (pCR) na neoadjuvantnu hemoterapiju mogu da preskoče operaciju i dobiju standardni tretman zračenjem sa malom šansom da se bolest povrati.

Opreacija raka dojke može da se izbegne i sačuvaju grudi

Rezultati ispitivanja faze 2, objavljeni u Lancet Oncology, procenili su verovatnoću povratka raka dojke kod pacijenata koji su u potpunoj remisiji nakon primanja hemoterapije i zračenja bez operacije. Svaka od 31. praćene pacijentkinje imala je potpuni odgovor na hemoterapiju i nijedna  nije imala recidiv tumora dojke nakon praćenja od 26 meseci.

– Krajnji oblik terapije za očuvanje dojki je potpuno eliminisanje operacije dojke za invazivne bolesti. Ovo istraživanje doprinosi dokazima, kojih je sve više, a koji pokazuju da noviji lekovi mogu potpuno da iskorene karcinom  nekim slučajevima, a rani rezultati pokazuju da možemo bezbedno da eliminišemo operaciju u ovoj odabranoj grupi žena sa rakom dojke – objasnio je dr Henry Kuerer, profesor hirurške onkologije dojke na University of Texas.

Najsavremenija biopsija pokazuje odgovor na hemoterapiju

Ovo je prvo moderno ispitivanje koje istražuje kako izbeći operaciju kod pacijentkinja sa ranim stadijumom raka dojke koje povoljno reaguju na hemoterapiju. Izuzetne odgovore pokazuje  najsavremenija biopsija dojki, vođena imidžingom dojke, uz pomoć vakuuma (VACB). Rezultati se zasnivaju na prethodnim istraživanjima dr Kuerera koji je koristio protokol biopsije dr Andersona  za preciznu identifikaciju pacijenata koji su postigli pCR nakon hemoterapije. Ovi pacijenti, poznati kao „izuzetno reagujući“, imaju manji rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke i kandidati su za izbegavanje operacije dojke.

Poboljšani agensi za hemoterapiju značajno su povećali stope pCR, a pacijenti sa trostruko negativnim ili HER2-pozitivnim karcinomom dojke sada postižu pCR u 60 do 80 odsto slučajeva. Kombinovanje ovih visokih stopa odgovora sa VACB vakuumom vođenim slikom i strogom histološkom obradom poboljšalo je sposobnost lekara da odrede kojim pacijentima možda neće biti potrebna operacija.

Standardna operacija raka dojke je i dalje neophodna

Nasumično ispitivanje uključilo je 50 žena, starijih od 40 godina, sa ranim stadijumom trostruko negativnih ili HER2-pozitivnih karcinoma dojke i rezidualnom lezijom dojke manjom od 2 centimetra, kako je utvrđeno snimanjem nakon standardnog tretmana hemoterapijom. Pacijentkinje su imali jedan VACB vakuum vođen slikom. Ako na biopsiji nije identifikovana bolest, operacija dojke je izostavljena, a pacijentkinje su prešle na standardnu radioterapiju cele dojke.

Prosečna starost učesnika bila je 60,4 godine, 21. pacijentkinja imala je trostruko negativan rak dojke, a 29 ih je imalo HER2-pozitivan rak dojke. VACB vakuum je identifikovao pCR kod 31. pacijentkinje i nisu se desila ozbiljna neželjena stanja u vezi sa biopsijom ili smrtni slučajevi povezani sa lečenjem.

– Za sada, standardna operacija raka dojke je i dalje neophodna. Iako su ovi rezultati izvanredni i prilično obećavajući, važno je da pacijenti znaju da je ovo sam početak nove vrste lečenja za odabrane pacijente. Biće potrebno mnogo duže praćenje i dalje studije pre nego što se ovaj pristup integriše u rutinu brige o raku dojke – naveo je dr Henry Kuerer, profesor hirurške onkologije i dodao da će istražitelji nastaviti da prate učesnike istraživanja radi praćenja dugoročnih rezultata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo