Emocije i hrana su u veoma uskoj vezi. Emocije utiču na konzumiranje hrane i odnost prema njoj, a s druge strane odnos prema hrani ostvaruje snažan efekat na emocije.
Ana Todorović, nutricionista- dijetetičar nam u ePodcastu objašnjava zašto su emocije i hrana toliko povezani, da li zabranjena hrana izaziva veću želju za njom i zašto kada smo tužni, besni i pod stresom umesto jabuke biramo uvek čokoladu.
– Ono što je opštepoznata stvar je, da ljudi kada su neraspoloženi, tužni ili pod stresom u velikoj meri posežu za određenim namirnicama i najčešće je to čokolada. Hrana aktivira mnoga čula i pokreće pozitivne emocije i na najbrži način nam donosi prijatnost užitka – kaže u ovom ePodcastu naša sagovornica.
U prošloj epizodi ePodcasta smo pričali o UTICAJU PLAVE SVETLOSTI NA SAN
Šta znači emocionalno prejedanje i na koji način se ovaj problem može savladati?
– Termin emocionalne gladi je svi više prisutan i kako kod ženske tako i kod muške populacije. Za rešenje ovog problema je potrebna saradnja nutricioniste i psihologa da bi se otkrila srž problema – kaže naša sagovornica Ana Todorović, nutricionista-dijetetičar.
Na kraju ePodcasta Ana Todorović nam objašnjava zašto posežemo za određenom vrstom hrane kada smo neraspoloženi i kako to utiče na poboljšanje našeg raspoloženja.
Dipl. ing. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar iz oblasti Javno zdravlja, inženjeringa oprerativnog i strateškog menadžmenta radi u Savetovalištu Doma zdravlja Savski venac, u Beogradu. Poslednjih 14 godina rada, posvetila je savetovanjima vezanim za pravilnu ishranu, promenu navika i poboljšanja zdravstvenog stanja različitih populacionih grupa: dece, adolescenata, trudnica, dojilja, gojaznih, pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom.
Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.