Naslovna / Zdravlje

Kako bolest jetre utiče na srce objasnio je tim kardiologa

Priredio/la: I. V. |13:30 - 24. 12. 2022.

Tim kardiloga apeluje da lekari i mogu i treba da pregledajuvstanje jetre kada leče pacijente od srčanih problema

bolest jetre Čak su i suptilni oblici bolesti jetre naizgled uticali na zdravlje srca Foto: Shutterstock

Bolest jetre, bilo kakva zadebljanja ili ožiljci tkiva jetre mogu da budu povezani sa lošim zdravljem srca, navodi tim istraživača kardiologa iz Smidt Heart Institute u Cedars-Sinai Medical Center. 

Jetra obrađuje holesterol koji utiče na funkcionisanje srca

Kardiolog dr Alan Kwan iz Cedars-Sinai Medical Center objasnio je da njegov istraživački tim želi da ispita vezu između srca i jetre s obzirom na činjenicu da jetra obrađuje holesterol i proizvodi faktore koji utiču na zgrušavanje krvi i upale, koje dalje utiču na funkcionisanje srca.
Za ovu studiju, istraživači su pregledali istoriju bolesti 1.668 pacijenata, koji su imali različite nivoe fibroze jetre, u poslednjih 11 godina. Svi pacijenti uključeni u bazu podataka takođe su uradili magnetnu rezonancu srca u roku od godinu dana nakon analize jetre. Magnetna  rezonanca rađena je jer pruža detaljan snimak srca – njegovu strukturu, sastav mišića i veličinu krvnih sudova. Nakon analize, povišeni markeri fibroze povezani su sa abnormalnostima u funkciji srca i vaskularnoj dimenziji.

Čak i suptilni oblici bolesti jetre utiču na funkciju srca

Čak su i suptilni oblici bolesti jetre naizgled uticali na zdravlje srca, primetili su istraživači u svojoj studiji objavljenoj u Frontiers in Cardiovascular Medicine.

– Abnormalnosti koje smo videli bile su vaskularne promene – proširenje krvnih sudova, koji izlaze iz srca, kao i povećanje količine krvi koja se kreće. Kada lekari pregledaju srce, oni obično ne razmišljaju o jetri i obrnuto. Skloni smo da razmišljamo da smo specijalizovani za sopstvene kategorije organa. Ali, nalazi ove studije ukazuju na to da možemo i treba da pregledamo stanje jetre kada posmatramo srčana stanja – naglasio je kardiolog dr Kwan, koji smatra da se srce i jetra ne mogu posmatrati kao potpuno odvojeni organi koji „funkcionišu na sopstvenim ostrvcima“.

Bezalkoholna masna bolest jetre je rizik za srce

Ovo istraživanje iznelo je na videlo i druga pitanja, kao što su „kada se leče osobe sa nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD), da li lekovi za ovo lečenje mogu pomoći i srcu“ i tako dalje.

– Kada posetite svog kardiologa i kada sa njim razgovarate o visokom holesterolu, krvnom pritisku, dijabetesu i porodičnoj istoriji, treba razmotriti i da li nealkoholna masna bolest jetre takođe može da bude standardni faktor rizika koji treba uzeti u obzir – istakao je dr Kwan, vodeći autor studije, podsetivši da se nagomilavanje masti u jetri „obično“ vidi kod ljudi koji su gojazni ili imaju prekomernu težinu. U ranim fazama bolesti, kako navodi, masnoća u jetri ne uzrokuje nikakvu štetu, ali ako nastavi da se nakuplja, može da ošteti organ.

Visok nivo masti u jetri povezan je sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i bolestima bubrega. A ako neko već ima dijabetes, nealkoholna masna bolest jetre povećava šanse za razvoj srčanih problema, upozorava dr Kwan. Kada ima malo masnoća u jetri, obično nema simptoma za to stanje, ali, kako se masnoća nagomilava i počinje da izaziva inflamatorne procese, čovek može da iskusi sledeće probleme:

  • Tup ili bolan bol u gornjem desnom uglu stomaka (preko donje desne strane rebara)
  • Ekstremni umor
  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Slabost
  • U težim stadijumima, kada se razvije ciroza, može se razviti i žutica
  • Još jedan znak uznapredovalog oboljenja jetre je kada noge, gležnjevi, stopala i stomak postanu otečeni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo