Naslovna / Zdravlje

Hematokrit – na šta ukazuje manjak ili višak crvenih krvnih zrnaca

Priredio/la: D. T.|11:00 - 13. 03. 2023.

Dehidracija može da uslovi visok nivo hematokrita, lekari u ovim slučajevima savetuju samo dodatni unos tečnosti  da bi se vrednosti hematokrita vratile u normalu

hematokrit Kompletna krvna slika prikazuje vrednosti crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca, trombocita Foto: Shutterstock

Hematokrit je procenat crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u jedinici pune krvi. Crvena krvna zrnca dopremaju kiseonik iz pluća u ostale delove tela. Višak ili manjak crvenih krvnih zrnaca ukazuje na moguću dehidraciju, anemiju, manjak vitamina ili minerala. Poremećaj nivoa vrednosti hematokrita nekada je posledica gubitka krvi, ali i bolesti poput leukemije, limfoma ili policitemije vere.

Normalne vrednosti hematokrita

Vrednosti hematrokrita daju dobar uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Smanjene vrednosti hematokrita mogu da budu posledica anemije, zbog manjka gvožđa u organizmu, povećane vrednosti su faktor rizika za pojavu tromba koji može u najtežim slučajevima da dovede do infarkta ili moždanog udara. Hematokrit (Ht ili HCT)  je sastavni deo laboratorijske analize krvne slike. Normalne vrednosti hematokrita iznose 0.356 – 0.470 L/l  za žene i 0.41 – 0.53 L/l za muškarce.

Niski nivoi hematokrita mogu se javiti i posle gubitka krvi

Niske vrednosti hematokrita su uglavnom posledica anemije, viška vode u organizmu, poremećaja rada tiroidne žlezde, autoimune bolesti kao što je Evansov sindrom. Niski nivoi HCT se javljaju i kao posledica traume i gubitka krvi, bolesti bubrega, leukemije, limfoma, oštećenja koštane srži.

Visoke vrednosti hematokrita javljaju se kod stanja dehidracije, kod osoba koje puše. Mogu biti i posledica povišenih vrednosti testosterona, opstruktivne sleep apneje, bolesti srca, trovanja ugljen-monoksidom, bolesti pluća, poremećaja krvi.

Anemija je najčešće posledica manjka gvožđa

Kompletna krvna slika prikazuje vrednosti crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca, trombocita. Sastavni deo crvenih krvnih zrnca je hemoglobin protein koji doprema kiseonik u sve delove tela. Hematokrit i hemoglobin mogu da ukažu na anemiju, nizak nivo crvenih krvnih zrnaca.

Najčešći uzrok anemije je nedostatak gvožđa, ali anemija može da bude i nuspojava primene radio i hemioterapije u terapiji karcinoma. Simptomi anemije su osećaj umora, hladnoće, glavobolja, nedostatak daha, bleda koža, moguća je i vrtoglavica.

U nekim slučajevima biće potrebno utvrditi i vrednosti retikulocita na osnovu kojih se procenjuje sposobnosti koštane srži da proizvodi eritrocite. Ova analiza je pomoćno sredstvo da se utvrdi uzrok anemije. Lekar može savetovati i proveru nivoa vitamina B12 i folata kako bi se uvidelo da li organizam ima dovoljno hranljivih materija potrebnih za stvaranje krvnih zrnaca.

Kako se mogu lečiti visoki nivoi hematokrita?

Na nivo hematokrita utiču starost i pol osobe. Na rezultate HCT testa mogu uticati faktori kao što su: nedavna transfuzija krvi, trudnoća.
Dehidracija može da uslovi visok nivo hematokrita, lekari u ovim slučajevima savetuju samo dodatni unos tečnosti  da bi se vrednosti hematokrita vratile u normalu. Bitne su promene u način života, prestanak pušenja i zdravija ishrana.

Niske vrednosti hematokrita najčešće ukazuju na malokrvnost. Nivo hematokrita manji od 41 odsto za muškarce i manji od 36 odsto za žene upućuje na postojanje anemije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo