Naslovna / Zdravlje

Uvealni melanom se širi na jetru na kojoj može da izazove metastatske promene

Priredio/la: I. V. |19:00 - 24. 03. 2023.

Lečenje smrtonosnog oblika raka pokazalo se uspešnim posle 10 godina ispitivanja hirurške procedure, koja podrazumeva ispiranje jetre, ali van organizma

uveja Uvealini ili melanom u oku je neobičan oblik karcinoma, koji nastaje ne u pigmentnim ćelijama kože, već u oku Foto: Shutterstock

Uvealni ili melanom u oku je neobičan i redak oblik karcinoma, koji nastaje ne u pigmentnim ćelijama kože, već u oku. Kod polovine pacijenata ovaj oblik karcinoma izaziva metastaze u jetri, što za posledicu ima veoma nepovoljnu prognozu. Nakon što se otkriju metastaze u jetri, velika većina pacijenata umire u roku od godinu dana. Nažalost, trenutni tretmani imunoterapijom ili hemoterapijom imaju samo vrlo ograničene efekte.

Uvealni melanom teško leče konvencionalnim tretmanima

Međutim, napredna hirurška terapija pokazala se znatno efikasnijom od konvencionalnih tretmana za pacijente sa melanomom u oku (uvealni melanom), koji se proširio na jetru, pokazuje studija . Lečenje podrazumeva perfuziju, ubrizgavanje u jetru veoma visoke doze hemoterapije. U novoj studiji, 87 pacijenata sa metastaziranim uvealnim melanomom dobilo je ili utvrđeni tretman, koji lekar pacijenta smatra najboljom opcijom, ili trenutnu eksperimentalnu terapiju, poznatu kao izolovana hepatična perfuzija.

Nova terapija efikasno smanjuje tumor koji izazva uvealni melanom

Rezultati ispitivanja objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Oncology i pokazuju da su se tumori smanjili kod 40 odsto pacijenata. U grupi, koja je bila podvrgnuta izolovanoj hepatičnoj perfuziji naknadni rendgenski pregled pokazao je da su se tumori smanjili kod 39,5 procenata  pacijenata u poređenju sa samo 4,5 odsto pacijenata u grupi koja je primala konvencionalni tretman.

– Ovo je prva terapija za koju se pokazalo da tako efikasno smanjuje tumore za ovu grupu pacijenata. Naš dugoročni cilj je da izlečimo pacijente od raka, ali do danas nismo mogli da kažemo da tretman zaista može da izleči obolele ljude – kaže profesor dr Roger Olofsson Bagge sa University of Gothenburg, koji je istakao da je ova metoda proučavanja i lečenja izazvala veliko interesovanje širom sveta, kao i da će se novi tretman preporuči za ovu kategoriju pacijenata.

Složena operacija tokom koje se jetra izoluje iz organizma

Izolovana hepatična perfuzija je procedura koje se smatra velikom hirurškom intervencijom, koja podrazumeva otvorenu operaciju u kojoj se jetra hirurški izoluje i povezuje sa kardiopulmonalnim  bajpasom – mašinom koja preuzima kontrolu nad srcem i plućima tako što zamenjuje rad organa i dodaje kiseonik u krv. Ekstremno visoke doze hemoterapeutskog agensa zatim su ubrizgavaju tokom jednog sata, nakon čega se sva hemoterapija ispira i jetra se ponovo povezuje i vraća u organizam. Ovom metodom moguće je primeniti izuzetno visoku dozu hemoterapije koncentrisane na deo tela u kome se nalaze ćelije raka, tako da se izbegavaju štetni efekti na ostatak tela.

– To je složena i „otvorena“ operacija, ali sledeće godine ćemo početi da koristimo minimalno invazivnu metodu gde se jetra izoluje balonima ubačenim u krvne sudove prepona – najavio je profesor dr Roger Olofsson, podsećajući da je ovaj oblik karcinoma toliko neobičan, da je bilo  potrebno skoro 10 godina da se završi klinička faza III studije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo