Naslovna / Zdravlje

Skriveni šećer u hrani može da izazove 45 zdravstvenih problema

Priredio/la: I. V.
13:30 - 09. 04. 2023.

Čak i u slučaju minimalne potrošnje dodatih šećera, masti počinju da se nagomilavaju u jetri i mišićima

skriveni šećer čak i u slučaju minimalne potrošnje, kao i da se masti  nagomilavaju u jetri i mišićima Foto: Shutterstock

Skriveni ili dodati šećer, koji se unosi tokom dana kroz hranu i piće, razlog je za pojavu 45 štetnih zdravstvenih problema, otkrili su timovi naučnika iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Prema studiji objavljenoj u British Medical Journal stručnjaci preporučuju smanjenje potrošnje dodatih šećera na oko 6 kašičica dnevno, dok bi unos zaslađenih pića trebalo ograničiti na jedno dnevno.

Skriveni šećer utiče na razvoj astme, dijabetesa, bolesti srca…

Opšte je poznato da prekomerni unos šećera može da ima negativne efekte na zdravlje, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da predloži smanjenje potrošnje dodatih šećera na manje od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa. Naučnici su otkrili veoma štetnu vezu između konzumiranja šećera i 45 zdrvastvenih stanja kao što je, između ostalih, astma, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresija, neke vrste karcinoma i smrt.

Endokrine i metaboličke probleme uzrokuje skriveni šećer u hrani

Dnevni unos „skrivenog“ šećera kojeg ljudi nisu ni svesni da unose u organizam, a koji ozbiljno narušava zdravlje, bio je povod istraživača iz Kine i SAD da uporede sve dosašnje studije i 73 meta-analiza o štetnosti šećera. Istraživanje je pronašlo dokaze o štetnoj vezi šećera u ishrani i 18 endokrinih ili metaboličkih ishoda, uključujući dijabetes, giht i gojaznost, vezu za 10 kardiovaskularnih problema, kao što su visok krvni pritisak, srčani udar i moždani udar, 7 ishoda karcinoma (rak dojke, prostate i pankreasa) i 10 drugih zdravstvenih stanja kao što su astma, karijes, depresija i smrt.

Povećan unos fruktoze nosi rizik od pankreasa

Dokazi ukazuju i na činjenicu da se konzumacija napitaka zaslađenih šećerom dovodi u vezu sa povećanom telesnom težinom, čak i u slučaju minimalne potrošnje, kao i da se masti  nagomilavaju u jetri i mišićima. Analize pokazuju da je svaki napitak zaslađen šećerom bio u vezi sa 4 odsto većim rizikom od gihta, a dnevni unos slatkih pića, koji prelazi 250 ml, dovodi se u vezu sa 17 procenata većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 odsto većim rizikom od smrti. Takođe, dokazi pokazuju  da je svaki porast unosa fruktoze od 25 g dnevno u vezi sa 22 odsto povećanim rizikom od raka pankreasa.

Nalazi istraživačkih timova, u kombinaciji sa smernicama SZO, Svetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka, ukazuju da je neophodno smanjiti potrošnju  dodatog šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike 6 kašičica dnevno). Kako bi se promenili obrasci potrošnje šećera, posebno za decu i adolescente, potrebno je što hitnije raditi na planu javnog zdravstvenog obrazovanja širom sveta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo