Naslovna / Zdravlje

Može li akupunktura uha da pomogne pri smanjenju viška kilograma

Priredio/la: I. V. |19:00 - 24. 05. 2023.

Kada se deluje na 6 tačaka na uhu, koje predstavljaju 6 delova tela, moguće je smanjiti telesnu teležinu. Ova metoda u Japanu se primenjuje već 30 godina

Akupunktura uha Akupunktura uha deluje tako što ima pozitivan efekat jer suzbija žudnju za hranom i smanjuje apetit Foto: Shutterstock

Akupunktura uha uz pomoć metalnih kuglica može da pomogne u smanjenju težine, indeksa telesne mase (BMI) i telesne masti, u kombinaciji sa ograničenom ishranom, rezultati su novog istraživanja predstavljenog na ovogodišnjem Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO) u Irskoj.

Akupunktura uha se koristi već 30 godina

Studija dr Takahira Fujimotoa iz japanske Clinic F  u Tokiju i njegovih kolega ukazuje da žudnja za hranom može da se kontroliše korišćenjem jednostavnijeg metoda akupunkturne stimulacije perlicama, a ne tradicionalnom upotrebom intradermalnih igala, za šta su potrebni stručnjaci za akupunkturu.

–  S obzirom na to da su ove sitne metalne perle pričvršćene za šest tačaka na spoljašnjem uhu,  koje stimulišu nerve i organe koji regulišu apetit, sitost i glad, ova vrsta akupunkture ne zahteva složeno znanje ili veštinu. U Japanu se ova metoda za pomoć pri gubitku težine koristi više od 30 godina – kaže dr Fujimoto.

Terapija aurikularne akupunkture zasniva se na teoriji da spoljašnje uvo predstavlja sve delove tela

U tradicionalnoj kineskoj medicini, akupunktura se zasniva na shvatanju da zdravlje zavisi od protoka či (energije) u našem telu. Ova energija putuje nevidljivim putevima, poznatim kao meridijani, koji se nalaze po celom telu, uključujući i uši. Blokiran ili poremećen tok či energije  može negativno da utiče na fizičko i mentalno zdravlje čoveka.

Terapija aurikularne (ušne) akupunkture zasniva se na teoriji da spoljašnje uvo predstavlja sve delove tela. Tanke igle ili perle se postavljaju na određene tačke, obično duž meridijanskih linija, kako bi se obnovio tok či energije rešavanjem bilo kakvih blokada ili poremećaja i mogu da pomognu kod raznih zdravstvenih stanja. Pristup je korišćen za lečenje zavisnosti od droga i za pomoć ljudima da ostave pušenje i izgube težinu.

6 tačaka na uhu predstavljaju 6 delova tela

Iako mehanizam nije potpuno jasan, studije ukazuju da akupunktura uha može da pomogne u regulisanju endokrinog sistema, modulaciji metabolizma, podsticanju varenja i smanjenju oksidativnog stresa. Nova studija zasniva se na prethodnim istraživanjima na japanskim ženama sa prekomernom težinom ili gojaznošću i otkriveno je da su one, koje su lečene akupunkturom uha sa perlama, izgubile znatno više težine od onih koje nisu lečene, a smanjena kilaža održala se 6 meseci nakon završetka lečenja.

Nova studija sprovedena na 81. muškarcu iz Japana, koji žive sa prekomernom težinom ili gojaznošću (uzrasta od 21 do 78 godina) i prosečnim BMI od 28,4 kg/m²,  ali i sa visokim nivoom nezdrave abdominalne masti, analizirala je efektnost aurikularne akupunkture sa metalnim kuglicama za uši od 1,5 mm na 6 tačaka spoljašnjeg uha. Te tačke predstavljaju muški pol, jednjak, gornji otvor želuca, želudac, pluća i endokrini sistem.

Akupunktura uha suzbija žudnju za hranom i smanjuje apetit

Metalne kuglice postavljene su na oba uha i držane su na mestu pomoću hirurške trake kako bi se osiguralo da učesnici kontinuirano primaju ujednačen pritisak na svaku od 6 akupunkturnih tačaka. Perle su menjane dva puta nedeljno, tokom poseta bolnici. U isto vreme, učesnicima su date smernice o ishrani i merena im je telesna težina. Od učesnika je zatraženo da smanje ukupan unos hrane za polovinu tokom 3 meseca lečenja i da vode dnevnik o ishrani.

Svi učesnici su izmereni na početku i na kraju tretmana kako bi se videlo kakav uticaj može da ima aurikularna akupunktura sa perlama. Studija je otkrila značajne razlike nakon 3 meseca, pri čemu su učesnici izgubili u proseku 10,4 cm od obima struka (sa prosečnih 98,4 cm na početku studije na 88 cm) i 4 odsto ukupne telesne masti (od prosečnih 28,2 procenata do 24,3 odsto).  Mere nezdravog abdominalnog masnog tkiva takođe su se smanjile u proseku za 2 poena (sa 15,2 na početku studije na 13 posle 3 meseca)

– Naši nalazi pokazuju da akupunktura na uhu može da pomogne u gubitku težine kada se kombinuje sa umerenom ishranom i vežbanjem. Verovatno je da akupunktura deluje tako što ima pozitivan efekat jer suzbija žudnju za hranom i smanjuje apetit, poboljšava varenje i ubrzava metabolizam – pojasnio je dr Fujimoto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo