Zdravlje

Kako izabrati najbolji način za korekciju nepravilnog položaja zuba

– Nepravilan položaj zuba može nastati iz mnogo razloga. Jedan od možda najvažnijih je kratak period dojenja koje bi trebalo da traje bar šest meseci, drugi je upotreba industrijskih kaša i kasniji prelazak na čvrstu hranu - objašnjava na početku novog ePodcast dr Nataša Vukadinović, specijalista ortopedije vilice

Nepravilan položaj zuba često može da dovede do manje ili više izraženih deformiteta lica i vilice koji se mogu korigovati isključivo složenim operativnim zahvatima koji uključuju višednevno bolničko lečenje.

U novoj epizodi ePodcasta dr Nataša Vukadinović, specijalista ortopedije vilice odgovorila nam je na pitanje: Kakve probleme mogu stvoriti nepravilnosti zubnih nizova kao se ne koriguju na vreme.

Kod nepravilnosti zubnih nizova, prvo što uočavamo to su estetski i funkcionalni problemi koji su u početku blaže izraženi a kasnije postaju sve uočljiviji. Takođe, otežana je higijena i dolazi do preranog gubitka zubnih nizova.

Dr Nataša Vukadinović je takođe, istakla da je idealno vreme za posetu ortodontu sa 8 godina. Tada se na osnovu kliničkog pregleda i rendgenskog snimka utvrđuje da li postoji nepravilan položaj zuba i poremećaj međusobnih odnosa zubnih nizova.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome koji je NAJBOLJI NAČIN DA NAM DAN PROĐE BEZ STRESA

Naša sagovornica naglašava da je najvažnije izabrati stomatologa, odnosno specijalistu za ortopediju vilice u koga ćete imati poverenje i sa kojim ćete kroz zajednički razgovor, klinički pregled i niz dijagnostičkih metoda doći do najboljeg rešenja.

Na pitanje da li postoji starosna granica za ispravljanje nepravilno postavljenih zuba je na kraju današnjeg ePodcasta dr  Nataša Vukadinović je odgovorila:

Fiksne proteze više ne moraju da se nose kao ranije. Danas, posle 30. i 40. godine života zube možete ispraviti i pomoću providinih ortodonskih folija, koje su mnogo udobnije i efikasnije.

Da biste saznali kakve sve terapijske mogućnosti postoje i koje su najefikasnije za ispravljanje nepravilno postavljenih zuba, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.