Naslovna / Zdravlje

Operacija za smanjenje težine može oslabiti kosti tinejdžera i mladih odraslih osoba

Priredio/la: S.St.|17:00 - 22. 06. 2023.

Operacija za smanjenje telesne težine češće se koristi kod adolescenata, tinejdžera i mladih odraslih koji su gojazni. Međutim, istraživači izveštavaju da ove vrste procedura mogu smanjiti gustinu kostiju i oslabiti kosti ovih mladih pacijenata

operacija za smanjenje težine Istraživači izražavaju zabrinutost zbog zdravlja kostiju tinejdžera koji su imali operaciju za smanjenje težine Foto Shutterstock

Operacija za smanjenje težine za adolescente i tinejdžere sa gojaznošću koji ispunjavaju određene kliničke kriterijume može uticati na jačinu njihovih kostiju u periodu dok se njihova mlada tela i dalje razvijaju, navodi se u studiji nedavno objavljenoj u časopisu Radiology. Takve operacije, iako su nekada izazivale kontroverzu, u porastu su, posebno nakon što su American Academy of Pediatrics (AAP) i American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) Pediatric Committee počeli da preporučuju metaboličku i barijatrijsku hirurgiju zajedno sa modifikacijom životnih navika za lečenje slučajeva teške gojaznosti.

– Operacija za smanjenje težine ne shvata se olako ni za jednog pacijenta i koristi se kao poslednje sredstvo posle više drugih izvršenih intervencija. Za procenu ovih pacijenata postoje specifični kriterijumi – rekla je za Medical News Today (MNT) dr Christina Johns, lekar urgentne pedijatrije i viši medicinski savetnik u PM Pediatric Care koja nije bila uključena u studiju.

Operacija za smanjenje težine za decu i tinejdžere

Postoje pozitivni efekti koje operacija za smanjenje težine može imati za tinejdžere i adolescente. To su smanjenje telesne težine i prateće bolesti kao što je dijabetes. Međutim, istraživači kažu da su drugi uticaji takvih operacija na razvoj dece nedovoljno proučeni i da su u svojoj studiji pokušali da se pozabave tim pitanjima. Proučavali su grupu od 54 adolescenta, tinejdžera i mladih odraslih sa gojaznošću u dobi između 13 i 24 godine. Od učesnika, 25 je podvrgnuto standardnoj proceduri mršavljenja poznatoj kao gastrektomija rukava, koja smanjuje veličinu stomaka. Ostalih 29 mladih učesnika bilo je u kontrolnoj grupi koja nije operisana.

Gubitak gustine kostiju nakon operacije za smanjenje težine

Naučnici, predvođeni istraživačima sa Harvard Medical School u ​​Bostonu, prijavili su značajno povećanje masti u koštanoj srži, biomarkera za oslabljene kosti, i smanjenje procene gustine i jačine kostiju među onima koji su podvrgnuti operaciji.

– Zabrinutost postoji da ako se ovaj rezultat ponovi i potvrdi, ovi pacijenti mogu biti podložni povećanom riziku od preloma i drugih degenerativnih bolesti kostiju i zglobova, jer se koštana masa obično značajno povećava tokom rasta u adolescenciji – kaže dr Johns.

– Kako se barijatrijska hirurgija sve više izvodi kod adolescenata, potrebno je naglasiti njen uticaj na zdravlje kostiju, posebno lekarima koji će nastaviti da pružaju rutinsku medicinsku negu i pomoć za ove pacijente – navodi se u saopštenju za javnost dr Miriam Bredella, profesor radiologije na Harvard Medical School u Bostonu i potpredsednik za fakultetske poslove i kliničke operacije u Odeljenju za radiologiju Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.

– Nadamo se da će naša studija podići svest o efektima operacije za smanjenje težine na kosti kod adolescenata sa gojaznošću – dodala je ona.

Da li je reč o operaciji ili gubitku težine

Studija predstavlja važan korak u ispitivanju kako dramatične medicinske procedure, kao što je operacija za smanjenje težine, mogu uticati na telo u razvoju, ali stručnjaci kažu da su rezultati daleko od konačnih. 

Na primer, tokom dve godine nakon operacije za smanjenje težine, indeks telesne mase (BMI) među onima u hirurškoj grupi u proseku je opao za skoro 12 poena, dok se u kontrolnoj grupi povećao u proseku za više od 1 poen. To predstavlja problem za određivanje da li je primarni pokretač oslabljenih kostiju operacija za smanjenje težine ili jednostavno gubitak težine, kaže dr Mir Ali, barijatrijski hirurg i medicinski direktor MemorialCare Surgical Weight Loss Center u Orange Coast Medical Center u Kaliforniji.

Ograničenja studije su u tome da su pacijenti koji su imali operaciju za smanjenje težine upoređeni sa pacijentima koji nisu izgubili težinu. Verujem da bi studija bila efikasnija da se napravilo poređenje sa adolescentima koji su izgubili težinu na neki drugi način, a ne operacijom – rekao je dr Ali, koji nije bio uključen u studiju, za MNT i dodao:

– Operacija za smanjenje telesne težine za adolescente preporučuje se ukoliko imaju BMI veći od 40 ili veći od 35 sa drugim komorbidnim stanjima kao što su dijabetes, hipertenzija ili apneja u snu. Prednosti gubitka težine u ovom trenutku daleko nadmašuju rizike operacije – objasnio je dr Ali. 

Međutim, čak i ako ovi rezultati budu potvrđeni u daljem istraživanju, naučnici kažu da postoje proaktivni koraci koje lekari i pacijenti mogu preduzeti.

– Gubitak jačine kostiju može imati efekta, ali pravilna ishrana i dodaci ishrani trebalo bi da budu u stanju da spreče dugoročne probleme. Jačina kostiju može da se poboljša i oporavi pravilnom ishranom i dodacima ishrani kao što su kalcijum i vitamin D. Redovna vežba takođe je važna za razvoj zdravih kostiju – zaključio je dr Mir Ali.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo