Naslovna / Deca

Visok krvni pritisak mogao bi da počne da se razvija još u detinjstvu

Priredio/la: I. V. |17:00 - 04. 04. 2024.

Prekomerna telesna masna izaziva hroničnu upalu niskog stepena i poremećeno funkcionisanje sluznice krvnih sudova već u detinjstvu

visok krvni pritisak Visok krvni pritisak u odraslom dobu može da datira još iz ranog detinjstva Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak u odraslom dobu može da datira još iz ranog detinjstva, utvrdili su naučnici sa Sahlgrenska University Hospital u Švedskoj. Deca i tinejdžeri, koji žive sa prekomernom težinom ili gojaznošću, u većem su riziku da imaju visok krvni pritisak kao odrasli ljudi, u životnoj dobi od  50. do 64. godine. To saznanje pokazuje kako bi procesi koji izazivaju visok pritisak mogli da počnu već u detinjstvu, a rezultati istraživanja biće predstavljeno na ovogodišnjem European Congress on Obesity (ECO) koji će se od 12. do 15. maja održati u Veneciji.

Visok krvni pritisak nosi veliki teret 3 ozbiljne bolesti

Rezultati švedske studije pokazali su da se krvni pritisak kod odraslih muškaraca povećava u linearnoj vezi sa višim indeksom telesne težine BMI u detinjstvu, u dobi od 8 godina, i većom promenom BMI tokom puberteta. Kod žena se krvni pritisak u srednjim godinama povećavao u linearnoj vezi sa većom promenom težine u pubertetu, ali ne i indeksom telesne težine u detinjstvu.

– Naši rezultati pokazuju da je prevencija prekomerne težine i gojaznosti u detinjstvu važna kada je u pitanju postizanje zdravog krvnog pritiska u kasnijem životu. Deca i tinejdžeri, koji žive sa prekomernom težinom ili gojaznošću, mogu da imaju koristi od ciljanih inicijativa i modifikacija načina života kako bi se smanjio značajan teret bolesti koje se dovode u vezu sa visokim krvnim pritiskom u kasnijem životu, a pre svega od srčanog udara, moždanog udara i oštećenja bubrega – naglašava dr Lina Lilja sa University of Gothenburg u Švedskoj, glavna autorka studije.

Prema SZO oko 1,3 milijarde ljudi ima visok krvni pritisak

Hipertenzija, konstatno visok krvni pritisak važan je izazov za javno zdravlje širom sveta zbog svoje visoke prevalencije i povezanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. SZO procenjuje da 1,28 milijardi odraslih osoba, starosti od 30 do 79 godina širom sveta živi sa hipertenzijom. Visok krvni pritisak je glavni uzrok srčanog udara, moždanog udara i hronične bolesti bubrega, i jedan je od uzroka prevremene smrti koji se može sprečiti i lečiti u svetu. Faktori rizika koji se mogu promeniti uključuju nezdravu ishranu, fizičku neaktivnost i prekomernu težinu ili gojaznost.

Visok BMI kod odraslih je ima dosta veze sa povećanim krvnim pritiskom i hipertenzijom. Međutim, relativni doprinos povišenog BMI tokom detinjstva i puberteta sa krvnim pritiskom u srednjim godinama – nije poznat. Kako bi saznali više o toj relaciji, istraživači su analizirali podatke 1.683 osobe (858 muškaraca i 825 žena) rođenih između 1948. i 1968. Na njihom slučaju ispitivana je veza između BMI tokom razvoja i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska u srednjim godinama, ua dobi između 50. do 64. godine.

Prekomerna telesna masna u detinjstvu dokazano razvija hipertenziju

U analizama koje uključuju i BMI u detinjstvu i promenu BMI u pubertetu u istom modelu, rezultati su pokazali da je kod muškaraca povećanje za jednu jedinicu BMI od prosečnog BMI u detinjstvu u uskoj vezi sa povećanjem sistolnog za 1,30 mmHg. Kod žena, povećanje BMI u pubertetu za jednu jedinicu BMI bilo je dovedeno u vezu sa povećanjem sistolnog krvnog pritiska za 0,96 mmHg i povećanjem dijastolnog krvnog pritiska za 0,77 mmHg u srednjim godinama, bez obzira na BMI u detinjstvu.

– Iako razlike u krvnom pritisku nisu velike, ako je krvni pritisak blago povišen tokom mnogo godina, on može da ošteti krvne sudove i dovede do kardiovaskularnih i bolesti bubrega. Naši nalazi pokazuju da visok krvni pritisak može da nastane u ranom životu. Prekomerna telesna masna izaziva hroničnu upalu niskog stepena i endotelnu disfunkciju (poremećeno funkcionisanje sluznice krvnih sudova) već u detinjstvu – objašnjava koautor studije dr Jenny Kindblom iz Sahlgrenska University Hospital. Ona podseća i da veće količine visceralne abdominalne masti (mast oko unutrašnjih organa)  povećavaju rizik od razvoja hipertenzije kod odraslih.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo