Naslovna / Zdravlje

Masne naslage na 3 dela tela mogu da zaštite mozak od moždanog udara i demencije

Priredio/la: I. V. |15:00 - 26. 12. 2022.

Sa godinama telo počinje da akumulira masnoću oko glavnih organa u trbušnoj duplji, takozvanu viscelarnu mast koja je najopasnija vrsta masnoće

masne naslage Žene su sklone žena da talože više masti na kukovima, pupak i  zadnji deo ruku Foto: Shutterstock

Masne naslage na tri dela tela mogu da zaštite mozak od moždanog udara i demencije, pokazala je nova studija naučnika sa Augusta University. Nalazi istraživanja ukazuju na to da raspodela masti na telu može da bude suštinska odrednica u načinu na koji se telo bori protiv bolesti. Takođe, naučnici su i na osnovu rezultata ove studije pokazali da za čoveka nisu sve vrste masti podjednako štetne.

Žene su sklone da talože masne naslage na 3 regije tela

Kada se masne naslage nalaze u trbušnoj duplji, na primer, one podstiču upalu koja izaziva bolesti kao što su demencija i moždani udar. Međutim, kada se masnoća distribuira negde drugde, istraživanja ukazuju da može da zaštititi telo od bolesti. Nova naučna otkrića, objavljena u Diabetes časopisu Američkog udruženja za dijabetes, razjasnila su vezu između distribucije masti i proizvodnje estrogena kod žena.

Studija je pokazala da sklonost žena da talože više masti na mestima kao što su kukovi, pupak i  zadnji deo ruku zapravo štiti telo od upale mozga. Međutim, kako telo stari ono počinje da akumulira masnoću oko glavnih organa u trbušnoj duplji. Ova vrsta masti, poznata kao visceralna mast, luči citokine koji podstiču upalu u celom telu.
Dr Alexis M. Stranahan, neuronaučnica na Odeljenju za neuronauku i regenerativnu medicinu na Medical College of Georgia at Augusta University, razložila je različite uloge estrogena kod žena.

– Kada se razmišlja o zaštiti žena, prva pomisao lekara je estrogen. Ali, moramo da prevaziđemo pojednostavljenu ideju da svaka razlika u polu uključuje hormonske razlike i izloženost hormonima. Moramo zaista dublje razmisliti o osnovnim mehanizmima polne razlike kako bi ih  tretirali na pravi način i priznali ulogu koju pol igra u različitim kliničkim ishodima – istakla je dr Stranahan.

Visceralne masti su opasne masne naslage

Dr Stranahan podseća da se potkožna mast stvara kao rezultat unosa više kalorija nego što je potrebno za dnevne aktivnosti. S druge strane, abdominalna gojaznost je rezultat konzumiranja prerađene hrane koja sadrži proizvode od šećera, rafinisane žitarice, trans masti, prženu hranu i visok nivo natrijuma.

Za razliku od potkožne, visceralna mast se nalazi duboko unutar trbušnih zidova, duboko u trbušnoj duplji i okružuje vitalne ljudske organe – stomak, jetru i creva. Visceralna mast je zapravo mnogo opasnija po naše zdravlje od potkožne masti/sala. Lekari ističu da su neki nivoi visceralne masti zdravi i pomažu u zaštiti organa. Međutim, previše ove masti može da bude  opasno po zdravlje. Visceralna mast se ponekad naziva „aktivna mast“ jer igra aktivnu ulogu u funkcionisanju tela, dok prevelike količine mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, bolesti srca i moždani udar. Pored toga, istraživanja pokazuju da je visceralna abdominalna mast proinflamatorna i da može da oslobađa toksine, koji mogu uticati na osetljivost na insulin.

Koji su simptomi postojanja viscelarne masti?

Potkožna mast je mast koja se skladišti neposredno ispod kože i možete da je stisnete, osetite među prstima. Visceralna mast je drugačija jer se nalazi iza trbušnih mišića i ne može se videti. Kako bi se otkrilo da u telu postoji viscelarna mast prvi simptom koji na to ukazuje je stomak koji se uvećava i to je najočigledniji znak visceralne masti. Međutim, uvećan stomak može da ukazuje i na potkožno salo. Istraživanja pokazuju da ako neko imate trbuščić ili oblik tela sličan jabuci nego što je „kruškolik“ – to znači da čovek verovatno ima više visceralne masti.

Genetski faktori i faktori životne sredine određuju količinu visceralne masti koju neko „sakuplja“. Genetika određuje oblik našeg tela ali i način na koji telo skladišti visceralnu masnoću. Ali, faktori životne sredine kao što su ishrana i vežbanje takođe igraju ključnu ulogu. Loša ishrana sa visokim unosom masne hrane i ugljenih hidrata (šećera) i neaktivan način života predstavljaju gradivne blokove za povećanje visceralne masti. Međutim, stres je takođe faktor rizika jer stres aktivira hormon u telu koji se zove kortizol, a više kortizola aktivira odgovor tela „bori se ili beži“, što pokreće skladištenje više visceralne masti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo