Naslovna / Fitness

Vežbe za zimogrožljive ljude sa lošom cirkulacijom pomažu srcu i krvnim sudovima

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 10. 12. 2023.

Nekoliko jednostavnih rituala poput petominutnog jutarnjeg pritiskanja akupresurnih tačaka ili vežbi istezanja učiniće mnogo da se osećate toplije, ali i da krv, narodski rečeno „prostruji“ kroz telo

Loša cirkulacija vežbe Jutarnji ritual od nekoliko vežbi učiniće mnogo za cirkulaciju i manji osećaj zimogrožljivosti Foto: Shutterstock

Zimogrožljivost može biti stvar psihe ali je češće signal slabijeg protoka krvi, odnosno loše cirkulacije. Ovaj problem posebno je neprijatan zimi jer je još intenzivniji, pa ljudi traže različite načine da se zagreju kako bi im, narodski rečeno, krv „prostrujala“ kroz telo.

Šta pomaže da prođe zimogrožljivost i da se cirkulacija poboljša

Većini nije poznato da problem sa lošom cirkulacijom i zimogrožljivošću može u dobroj meri da se reši praktikovanjem nekoliko vežbi za koje ne treba više od petnaestak minuta dnevno. Ukoliko ih radite ujutru i uveče redovno po desetak minuta, efekti će biti brzo primetni i čak ćete moći da uživate na hladnom vremenu. Jednostavno, ove vežbe u doslovnom smislu predstavljaju „gimnastiku“ za krvne sudove, koja će doprineti da budu elastičniji, gipkiji, da se lakše sužavaju i šire. U odnosu na obaveze i afinitete, odaberite one koje ćete moći redovno da sprovodite, a uticaj na opšte zdravlje biće neverovatan.

Koje su najefikasnije vežbe za ove probleme

Najefikasnije vežbe za slabu cirkulaciju, koja zimi pojačava osećaj smrzavanja ili zimogrožljivosti su:

  • istezanje
  • sklekovi
  • plivanje ili vežbe u vodi
  • vožnja bicikla
  • akupresura određenih tačaka na telu.

Bilo koja od ovih aktivnosti poboljšaće cirkulaciju a telo će biti u boljoj formi, kondiciji i mišićnom tonusu.

Jutarnje istezanje i razgibavanje

Ukoliko ujutru ne ustanete odmah i naglo već se u krevetu istegnete, cirkulacija će već biti značajno bolja. Lagano istegnite i noge i ruke. Napravite po desetak kružnih pokreta šakama kako biste razgibali sitne zglobove šaka. Uradite to i sa laktovima. Za noge možete uraditi nekoliko jednostavnih vežbi i ležeći, koje će vas osloboditi bola u leđima.

Kada ustanete, pokrenite lagano glavu i vrat. Te vežbe su nam dobro poznate, radili smo ih i kao deca pre bilo koje fizičke aktivnosti. Postoji zabluda da efikasna fizička aktivnost mora biti u vidu ciljanih vežbi u teretani. Stručnjaci kažu da je i petnaestak minuta svakodnevnog istezanja odlična prevencija za kardiovaskularne probleme kao i bol u raznim delovima tela. Nešto drugo je aktivno treniranje.

Napravite desetak kružnih pokreta glavom, a zatim lagano istegnite vratne mišiće na levu pa na desnu stranu. Vežbu završite tako što ćete glavu spuštati do grudi i vraćati nazad. Ukoliko osetite i čujete pucketanje u vratu ne brinite, to je znak da vežbe radite ispravno i da vam se ligamenti vrata uspešno razgibavaju.

Razgibavanje stopala, prstiju i peta

Ustanite, a onda se neizmenično izdižite na prste, pa prebacite oslonac tela na pete. Ova vežba je odlična za lošu cirkulaciju nogu ali i kada zbog preteranog sedenja osetite utrnulost, peckanje ili bol. Ako sedite, postavite kolena pod uglom od 90 stepeni u odnosu na podlogu. Zatim podignite prste od poda sa osloncem na petama, pa spustite nazad na pod. Ponovite sa obe noge pojedinačno, a onda sa obe u isto vreme.

Sedeći na stolici pokrećite stopalo u smeru kazaljke na satu, pa kontra. Ponovite 10 puta. Tako ćete značajno povećati dotok krvi u noge, kao i fleksibilnost krvnih sudova.

Cirkulacija i zimogrožljivost u rukama

Ove vežbe možete raditi ujutru kad ustanete ili čak na poslu, dok sedite na stolici. Istegnite i raširite prste na rukama nekoliko puta. Stisnite šaku u pesnicu, zadržite nekoliko sekundi, pa opet raširite prste. Na ovaj način se sprečavaju grčevi i omogućava bolja cirkulacija. Kružnim pokretima okrećite ruku iz ramenog pojasa nekoliko puta, u trajanju od 1 do 2 minuta.

Sklekovi, hodanje, plivanje, joga…

Kada ustanete iz kreveta i istegnete se uradite 10 sklekova. Redovno hodanje različitog intenziteta je jedna od najboljih vežbi za cirkulaciju. Hodanjem se mišići nogu aktiviraju tako da ravnomerno pumpaju krv kroz celo telo. Plivanje je aktivnost koja najmanje opterećuje zglobove a ima veliki efekat, uz poboljšavanje protoka kiseonika do srca i pluća. Joga se temelji na disanju koje povećava koncentraciju kiseonika u krvi, uz istezanje.

Ples i vožnja bicikla su takođe aktivnosti koje poboljšavaju cirkulaciju, posebno u donjem delu tela.

Jutarnja akupresura

Ukoliko vam u jutarnju rutinu uđe nekoliko vežbi u vidu petominutnog pritiskanja i masiranja određenih tačaka na telu, takođe ćete biti svedoci pozitivnog efekta. Počnite sa ušnim školjkama, pređite na ušne resice, slepoočnice i tačke na temenu, pa se spustite do zglobova šaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mico Bubic
3:45, 11. 12. 2023.
Odgovori

Jako dobro podosimVisoku i nisku temparaturu.Jedini problem su ruke. Sake sa prstima vrlo cesto su hladne i kada je jako toplo napolju.Kada je zima ne osecam hladnocu ali prsti se smrznu.Dalije to nesto soecificno ili postoji nacin des to Popravi . Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo