Naslovna / Fitness

Da li je cilj od 10.000 koraka dnevno preterivanje – šta kažu stručnjaci

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 12. 02. 2022.

Svakoj prosečnoj osobi dnevno je potrebno barem  45 minuta kontinuirane fizičke aktivnosti, a svaki korak se „računa“

Koliko koraka dnevno preći „Zacrtani“ broj koraka koju dnevno pređete treba da bude određen u odnosu na fizičku formu i zdravstveno stanje Foto: Shutterstock

Koliko koraka dnevno je dovoljno preći kako bismo ispunili normu koja predstavlja zlatnu sredinu između uobičajenog kretanja i aktivnog bavljenja sportom? Fizička aktivnost preduslov je za očuvanje zdravlja i  oporavak od mnogih bolesti. Potrebno je, međutim, proceniti svoje mogućnosti, pa i konsultovati stučnjaka kako zdravlje ne bi bilo ugroženo.

Da li je postavljanje cilja od 10.000 koraka dnevno preterivanje?

Iz različitih, ali i uglavnom nedefinisanih razloga, oni koji za svoj omiljeni tip fizičke aktivnosti odaberu hodanje, veoma često zadaju sebi cilj od 10.000 koraka. Na pitanje zašto, uglavnom nemaju odgovor, osim simbolike „okrugle“ cifre. Mnogi, međutim, ne uzimaju u obzir sve faktore koji bi trebalo da predstavljaju obavezni deo izbora fizičke aktivnosti. To su prvenstveno opšte zdravstveno stanje, trenutni nivo kondicije, ali i cilj koji želite da postignete.

Koliko koraka dnevno prosečno pređu normalno aktivne osobe

Prosečna, zaposlena ili normalno aktivna osoba, kažu neka istraživanja, dnevno pređe, bez neke specijalne namere, 3.000 do 4.000 koraka dnevno. Naravno, sve je individualno i zavisi od obaveza, životnih navika i drugih okolnosti. Fitnes stručnjaci, ali i lekari, kažu da bi svakoj prosečnoj osobi dnevno trebalo barem  45 minuta kontinuirane fizičke aktivnosti, bilo da je to lagana šetnja, brzi hod ili neki vid vežbanja. Zanimljivo je da su saglasni u tome da bi neka prosečna zadovoljavajuća brojka bila ukupno oko 7.000 koraka. To znači da bi na svoje uobičajeno kretanje svako trebalo da doda količinu pređenih koraka do tih 7.000.  Podrazumeva se da ne postoje neki značajniji zdravstveni problemi koje bi ovaj intenzitet aktivnosti mogao da pogorša. 

Prednosti hodanja za zdravlje, koliko koraka dnevno prija svima

Koliko koraka dnevno prija svima, a koja količina je garant dobre fizičke forme i psihofizičkog zdravlja? Hodanje je zgodno upravo zato što je oblik vežbanja koji je dostupan većini ljudi. Ne treba vam nikakva posebna oprema, osim dobre obuće, koju možete nositi sa sobom. Mnogi ovako izbegavaju i plaćanje članarina u teretanama i fitnes centrima. Redovno hodanje sprečava:

Svaka aktivnost je bolja nego nikakva

Američko Ministarstvo zdravlja i socijalnih službi preporučuje 150 minuta nedeljno vežbanja umerenog intenziteta, kao što je brzo hodanje. I njihove preporuke kažu da aktivnost ne mora da bude, iako je to bolje, kontinuirana. Ako na takav način svakodnevno dozirate nivo aktivnosti, vaša fizička forma će rasti. Vremenom ćete moći da pojačavate nivo, a i telo će vam to „tražiti“ samo. Jednostavno, kada smo fizički aktivni, oslobađaju se velike grupe hormona, od zadovoljstva do radosti. Želećete da budete svakodnevno aktivni, a uporedno sa tim rašće vam i samopouzdanje, ali i raspoloženje. Ukupno zdravlje će vam biti stabilnije, a imunološki sistem jači. Onih magičnih 10.000 koraka vremenom neće biti nedostižno.

Kako da napravite dobar plan za više koraka dnevno

  • izvodite psa u šetnju što češće uz dogovor sa ukućanima, ili kombinujte svoju aktivnost sa druženjem tako što ćete se pridružiti prijatelju u šetnji njegovog ljubimca
  • šetajte dok slušate omiljenu muziku, ali pazite na bezbednost
  • animirajte članove porodice i umesto popodnevnog odmora posle ručka idite zajedno u šetnju ili na pešačenje
  • vreme koje trošite na društvene mreže iskoristite za pešačenje
  • hodajte i dok čekate, pa prošetajte umesto da sedite u čekaonici ili nekom drugom mestu
  • ne čekajte samo vikend za planiranje šetnje
  • parkiraj dalje ili minimizirajte korišćenje automobila, takođe, iz autobusa možete da izađete neku stanicu ranije
  • idite stepenicama umesto liftom, jer čak i silazak niz stepenice sagoreva kalorije

Osobe koje imaju srčane probleme, dijabetes ili neke druge hronične bolesti treba da se posavetuju sa stručnim licem o optimalnom broju koraka koji bi trebalo dnevno da naprave.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo