Naslovna / Fitness

Fleksibilno telo najbolja je zaštita od povreda i u starijem životnom dobu

Priredio/la: D. T.|9:00 - 29. 01. 2022.

Fleksibilnost je moguće povećati u dečijem uzrastu do puberteta, a posebno je bitno primenjivati vežbe za pokretljivost kičmenog stuba

fleksibilnost Statičko istezanje koristi se za smanjenje krutosti mišića, koja je posledica neke upale Foto: Shutterstock

Fleksibilno telo štiti nas od povreda omogućava pravilno držanje i dobro funkcionisanje zglobova. Fleksibilnost je veština postizanje maksimalne amplitude pokreta u nekom zglobu ili sistemu zglobova.

Fleksibilno telo osnova dobre biomehanike tela

Fleksibilnost je i mogućnost istezanja određenog mišića. Svaki mišić je sastavljen od mišićnih vlakana i ćelija. Kada se dižemo mišici se skupljaju i istežu. U slučaju da mišić nema sposobnost, da se u dovoljnoj meri opusti i istegne, remeti se biomehanika tela. Zbog toga se telo dodatno napreže i na kraju, u najtežim situacijama, dolazi do ograničene pokretljivosti.

U zavisnosti od stepena ograničenja, nekada nismo u stanju da radimo određene vrste vežbi, a u ozbiljnijim slučajevima svaki korak se može završiti padom, kaže Adam Rivadeneyra, lekar sportske medicine sa Hoag Orthopedic Institute and Orthopaedic Specialty Institute u Orindža u Kaliforniji.

Fleksibilno telo saveznik pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti

U naježim slučajevima svakodnevni zadaci, mogu povećati rizik od naprezanja i kidanja mišića. Rizik raste sa starenjem, jer je opadanje fleksibilnosti deo procesa starenja. Fleksibilno telo je najbolji saveznik pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što su, na primer, obuvanje cipela ili čarapa. Sve je u ljudskom telu međusobno povezano, kada se jedan mišić stegne, on povlači susedne kosti i mišiće. Ukoliko jedan zglob nije u dovoljnoj meri pokretljiv, opterećuje druge zglobove, pa vremenom možemo početi da se više oslanjamo na jedan deo tela.

Vežba je ključ svega, a mišići mogu zadržati sposobnost da se opuste i istegnu, ako ih redovno koristimo. Stručnjaci predlažu da nekoliko puta nedeljno odvojimo, po pet minuta za vežbe istezanja.

Statičko istezanje

Statičko istezanje koristi se za smanjenje krutosti mišića, koja je posledica neke upale. Na ovaj način se poboljšava prokrvljenost mišića i ubrzava oporavak, posle neke, pa primer sportske povrede. Telo se kreće do krajnjeg opsega pokreta zgloba, a zatim zadrži u određenoj poziciji 15, 30, ili 60 sekundi. Na primer, kako biste istegnuli tetive kolena, dodirnite nožne prste, dok stojite ili sedite na podu sa ispruženim nogama.

Pokazalo se da statičko istezanje, povećava fleksibilnost tetiva kolena kod zdravih odraslih osoba, zaključila je meta-analiza sastavljen od 19 studija objavljenih u časopisu Physiotherapy Theory and Practice 2016.

Statičko istezanje se ne preporučuje pre, vežbanja, kada mišići nisu dovoljno zagrejani. Statičko istezanje u poziciji koja traje duže od 60 sekundi može uticati na snagu i mogućnost izvođenja vežbi, tvrdi istraživanje iz novembra 2019. Stoga se statičko istezanje preporučuje posle vežbanja, kažu stručnjaci.

Dinamičko istezanje

Dinamičko istezanje su grupe vežbi koje pokreću zglobove, koristeći puni opseg pokreta i delujući tako na cirkulaciju krvi i vezivna tkiva mišića. Dinamičko istezanje najbolje je praktikovati pre fizičke aktivnosti, jer se na taj način obezbeđuje brzina i snaga pokreta. Primeri dinamičkog istezanja su, na primer, zamah nogama, iskorak pri hodu, kružni pokreti kukova i ruku.

Vežbe istezanja su moguće u prirodi i u kućnim uslovima. Savet je da se vežbe istezanja redovno praktikuju kako bi se poboljšala kontrola pokreta. Pomažu i pri relaksaciji mišića, smanjuju rizik od povreda, utiču na pravilnije držanje tela pri sedenju ili stajanju. Stručnjaci savetuju da se zagrejete, pa se se istežete do tačke podnošljivog bola. Bitno je osetiti da se mišići istežu i opuštaju. Fleksibilnost je moguće povećati u dečijem uzrastu do puberteta, a posebno je bitno primenjivati vežbe za pokretljivost kičmenog stuba, koje mogu da nas zaštite od bolova u leđima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo